Előfizetés

Napfény - Van, hogy csak a védekezés marad

Barabás Júlia
Publikálás dátuma
2018.03.10. 15:14
Illusztráció: pexels.com
A bőrtípusunktól függ, hogyan kell felkészülnünk, majd pedig milyen óvintézkedésekkel mennyi időt tölthetünk a napon – mondta dr. Torma Katalin, az Oxygen Medical bőrgyógyász szakorvosa a Népszavának.

Már a március első erősebb napsugarainak megjelenésekor el kell kezdeni fényvédőt használni. Ez eleinte nem kell, hogy magas legyen, többnyire elég az a 15-20 faktor, amennyi az arckrémekben van. Később aztán, ahogy erősödik a nap vagy sokat éri a bőrünket, magas faktorszámú készítményeket is kell használni.

Tudta?
A fényvédőkrém és a naptej ugyanaz.

Minden a bőrtípustól függ

Az egészen világostól a kreolig hatféle bőrtípus létezik, ami meghatározza a napon tölthető időt, a védekezésre használt naptej faktorszámát. A bőrgyógyász arra figyelmeztet, hogy akinek nagyon fehér a bőre, ne is próbáljon barnulni, mert nem fog sikerülni, viszont megégeti és foltossá teszi a bőrét. Az ilyen adottságú ember jobb, ha beletörődik, hogy 11 és 16 óra között, a legerősebb UV-sugárzás idején minél kevesebbet kellene a napon lennie, és mindig magas faktorszámú naptejet vagy fedőruházatot kell használnia. Rajta a fokozatosság sem „segít”, nem tudja hozzászoktatni a bőrét a naphoz. A többieknek, különösen azoknak, akik szépen le tudnak barnulni, de ha nem vigyáznak, leégnek, érdemes időben, már az első erősebb napsugarak idején 10-15 perces napozásokkal elkezdeni a bőr barnítását, mert hirtelen sokat senkinek sem célszerű a tűző napon lennie.

Illusztráció: pexels.com

Illusztráció: pexels.com

A szervezet számára nagyon fontos D-vitamin termelődéshez elengedhetetlen a napfény, amelyre tehát bőrtípustól függően mindenkinek szüksége van. Igaz, be lehet vinni kapszulában is, ezért ha valakinek nagyon fehér a bőre, sok az anyajegye, esetleg volt is bőrrák a családjában, nem javasolt, hogy közvetlenül érje a nap a bőrét. Ez nem azt jelenti, hogy nem tartózkodhat a levegőn, de nagyon kell vigyáznia.

A leégések növelik a bőrrák kockázatát, ami a mezőgazdasági dolgozóknál, útépítőknél vagy a hajósoknál is nagy. Az állandó napsugárzás ráadásul nemcsak a daganat kialakulásának veszélyét növeli, hanem tönkre is teheti a bőrt: hamarabb ráncosodik, pöttyös, foltos lesz. Ezért annak, aki szinte mindig napon van, védekeznie kell. Ez lehet hosszú ujjú ruha és sapka, ami azonban csak az orrig véd, ezért alatta a naptej a jó megoldás, amivel ne felejtsük el a füleket is bekenni – hívta fel a figyelmet a bőrgyógyász.

Inkább sütő, mint mikró!

Publikálás dátuma
2018.03.10. 14:19
A kép illusztráció. FOTÓ: Shutterstock

Az emberek többsége rosszul használja ételek melegítésére a mikrohullámú sütőt, ezzel komolyan veszélyezteti saját maga egészségét, és persze azokét is, akiket így megmelegített étellel kínál. A Stern  című német hetilap cikke szerint Alexander Prange, élelmiszerbiztonsági és mikrobiológiai professzor hívta fel a figyelmet a mikróban melegítés veszélyeire. A szakember többek között arra figyelmeztet, hogy a mikró nem melegít egyenletesen, a tányér közepén gyakran fele annyi a hőmérséklet, mint a szélén. Prange szerint a mikróban melegített ételt legalább 65 fokra kell hevíteni, ami maximális teljesítményre állítva, és a szokásos egy-két perces időnél hosszabb melegítéssel érhető el. A legjobb és legbiztonságosabb megoldásnak a sütőt nevezte.

A szakember kiemelte, a mikróban melegített, gyakran langyos, 30-40 fokos ételben nagyon könnyen elszaporodnak például a szalmonella-baktériumok. Prange hozzátette: kutatások bizonyították, hogy az otthoni fertőzések többségét a mikrohullámú sütőben helytelenül melegített ételek okozzák. Ugyanilyen fontos a professzor szerint, hogy a megmaradt ételt sosem szabad kint hagyni az asztalon, hanem a lehető leghamarabb be kell tenni a hűtőszekrénybe.

Karácsony: visszavezetjük Magyarországot Európába

Publikálás dátuma
2018.03.10. 12:19
Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje (k) és Reiner Hoffmann, a Német Szakszervezeti Szövetség (Deutschen
Ha az MSZP-Párbeszéd április 8-án megkapja a választók bizalmát, akkor visszavezeti Magyarországot Európába - mondta Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje szombaton Budapesten, miután találkozott Reiner Hoffmann-nal, a Német Szakszervezetek Szövetségének elnökével.

Karácsony Gergely a találkozó után tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta: április 8-án a magyar választópolgárok nemcsak arról dönthetnek, hogy milyen lesz a magyar belpolitika, hanem végre leválthatják azt a kormányt, amely akadálya annak, hogy Európa magára találjon, és elinduljon egy olyan úton, ami Magyarországnak és a kelet-közép-európai országoknak alapvető nemzeti érdeke.

Hozzátette: ha bizalmat kapnak, "Magyarország hajóját" visszavezetik Európába, mégpedig a szociális Európa irányába, egy olyan másfajta Európába, amely a válságokon túl tud lépni. A teljes magyar társadalmat egy szociális, biztonságos és fejlődő Európa részeként szeretnénk látni a következő évtizedekben - mondta a miniszterelnök-jelölt.