NB I - Javított az Újpest

Publikálás dátuma
2018.03.10. 17:44
FOTÓ: MTI, Czeglédi Zsolt
A Mezőkövesdtől otthon elszenvedett vereség után javított az Újpest: idegenben legyőzte a Debrecent a labdarúgó OTP Bank Liga 22. fordulójában szombaton.

Ezzel pontszámban beérte a harmadik helyezett DVSC-t, amely immár a legutóbbi négy bajnoki mérkőzésén nem tudott nyerni, s mindössze egy pontot szerzett. Az Újpest 2013 tavasza óta először győzött bajnoki találkozón Debrecenben.

OTP Bank Liga, 22. forduló:
Debreceni VSC-Újpest FC 1-2 (0-0)
Nagyerdei Stadion, 2701 néző, v.: Iványi
gólszerző: Könyves (76.), illetve Novothny (57.), Tischler (90.)
sárga lap: Takács T. (53.), illetve Pauljevic (42.), Litauszki (70.), Simon (93.)

DVSC:
Nagy S. - Mészáros, Kinyik, Bényei, Ferenczi J. (Barna, 67.) - Varga K., Bódi, Tőzsér, Sós (Csősz, 86.) - Takács T. (Tabakovic, 78.), Könyves

Újpest FC:
Pajovic - Pauljevic, Litauszki, Bojovic, Burekovic - Nwobodo, Onovo, Diallo - Zsótér (Simon K., a szünetben), Novothny (Tischler, 77.), Nagy D. (Sankovic, 84.)

A Debrecen volt aktívabb az első félidőben, többet birtokolta a labdát, helyzeteket is alakított ki, de egyik akcióját sem tudta eredményesen befejezni. Időnként az Újpest is eljutott ellenfele kapujáig, ám akárcsak a hazaiaknál, a legígéretesebb lehetőségnél náluk hiba csúszott a kivitelezésbe.

Élénk tempóban kezdődött a második játékrész, a DVSC-nek pár perc alatt több esélye is volt a vezetés megszerzésére, mégis az Újpest jutott előnyhöz, mert Novothny higgadtan és pontosan lőtt 15 méterről a hazai kapuba Nagy Dániel jó ütemű passza után. Ezt követően a fővárosi csapat bátrabban futballozott, több támadást vezetett, de a hazaiak így is egyenlíteni tudtak Könyves révén, aki kihasználta, hogy Pajovic rosszul jött ki a kapujából. Az utolsó negyedórában mindkét együttes törekedett a győzelem kiharcolására, ami a fővárosiaknak jött össze Pauljevic remek megindulásának és Tischler szép befejezésének köszönhetően.

A Debrecen összességében több helyzetet alakított ki, az Újpest viszont jobban használta ki a lehetőségeit.

Szerző

Saját infarktusát kezelte a mentős

Publikálás dátuma
2018.03.10. 16:16
Defibrilátor. FOTÓ: Shutterstock

Saját szívinfarktusát kezelte sikeresen egy mentős Ausztráliában. A helyi Stern című német hetilap a helyi New England Journal of Medicine orvosi lapra hivatkozva arról ír, hogy a 44 éves férfi egy faluban, a legközelebbi kórháztól 150 kilométerre, Coral Bayben egyedül volt szolgálatban, amikor érezte, hogy gondok vannak a szívével. A mentős megcsinált magán egy EKG-vizsgálatot, az eredményből látta, hogy infarktust kapott. Mindkét karjába gyógyszerinjekciót adott, magára kötött egy defibrillátort és szívritmuszavar elleni gyógyszereket vett be. A kezelés sikeres volt.

Az orvosok csodálattal fogadták a történet hírét, ugyanakkor mindenkit lebeszélnek a hasonló öngyógyításról, akinek nincsenek orvosi ismeretei.

"Zseniális, hogy mindezt egyedül megoldotta - mondta az orvosi lapnak Brandon Godbut, New York-i mentős. - Úgy tűnik, nagyon komoly tapasztalatai vannak a súlyos esetek gyors kezelésében."

Szerző
Témák
infarktus mentő

Parkolási vita után őrizetbe vették a berlini vegán szakácsot

Parkolási vitába keveredett a rendőrökkel, bilincsbe verve vitték el Attila Hildmannt, Németország egyik legismertebb vegán szakácsát. A Der Spiegel című hetilap internetes kiadása szerint a török szülők gyermekeként Berlinben született, és a mai napig ott élő férfi történetéről mást állít a rendőrség és mást Hildmann.

A berlini rendőrség Facebook-oldalán az jelent meg, hogy egy tilosban parkoló Porsche sofőrjét büntették meg a járőrök, amikor egy másik Porsche vezetője - név nem szerepelt a rendőrségi közleményben - kikiabált, nehezményezte, hogy a rendőrök elállják az utat, és megsértette az intézkedő járőröket, majd elhajtott. A rendőrök később megállították a járművet, amelynek vezetője ismét sértegette őket, az intézkedést akadályozta, ezért megbilincselték és előállították.

Hildmann saját oldalán azt írta az esetről, hogy a konyhafőnöknője jelezte neki, éppen büntetőcédulát írnak a rendőrök az autójánál, pedig erre kijelölt helyen, szabályosan parkolt. Amikor el akarta vinni az autóját, a rendőrök öt járművel vették körbe, kirángatták a kocsijából és megbilincselték. "Folytasd csak, mindjárt az aszfalton találod magad!" - mondta neki állítása szerint az egyik intézkedő hatósági személy.

A rendőrség hivatalos személyek megsértése és az intézkedés során tanúsított ellenállás miatt vizsgálatot indított Hildmann ellen, illetve jelentette a történteket a jogosítványok kiadásáért illetékes hatóságnál, és kérte annak kivizsgálását, hogy a szakács viselkedése alapján méltó-e arra, hogy továbbra is autóvezetőként részt vegyen a közlekedésben.

Szerző