Inog Fico széke

Publikálás dátuma
2018.03.12 06:32
A rendszerváltás óta nem voltak ilyen népes tüntetések Szlovákiában és 1993 óta nem volt ilyen mély politikai válság Fotók: AFP/
Fotó: /
A Jan Kuciak oknyomozó újságíró meggyilkolása által elindult szlovák politikai lavina, már komolyan veszélyezteti a Fico-kormányt.

A kormánykörökig elérő maffiát leleplező szlovák oknyomozó újságíró, Jan Kuciak és élettársa meggyilkolása valóságos politikai lavinát indított útnak Szlovákiában. A február végén, nagymácsédi otthonában holtan talált 27 éves újságíró és menyasszonya halála a rendszerváltás utáni legnagyobb tüntetéssorozatot indította el a szomszédos országban. Az első nagyméretű tüntetésekre Kuciak temetésének előestéjén, március 2-án került sor, de a demonstrációk e hétvégén is folytatódtak, újra több tízezren vonultak utcára Pozsonyban a Fico-kormány menesztését követelve. Az ellenzék is bizalmatlansági indítványt nyújt be, a kormánykoalíció inog. Andrej Kiska államfő maga is részt vett a Kuciak temetése alkalmával rendezett tüntetés-megemlékezésen.

A civil szervezetek és az ellenzék nem az újságíró meggyilkolásával vádolja a kabinetet, hanem a korrupció elhatalmasodása illetve amiatt követeli a miniszterelnök lemondását, ami Kuciak leleplező riportjából kiderült, vagyis, hogy kormánykörökig, asszisztense révén egészen a Fico titkárságáig ért el az olasz maffia hálója. Kezdetben csak Robert Kalinák belügyminiszter menesztését követelték a tüntetők, mert az ő neve merült fel elsőként a maffiakapcsolatokban, de Fico egyelőre nem engedi el Kalinák kezét, bár a koalíció sorsa is úgy tűnik, személyétől függ. Az Andrej Danko vezette SNS már több Smer politikus menesztésének szükségességét meglebegtette a koalíció áraként, a Bugár Béla vezette Híd-Most Kalinák távozását tartja vízválasztónak. Hét végén Bugár tárgyalt Ficoval, de a magyar politikus mindaddig nem nyilatkozik a Híd feltételeiről, míg az egyeztetések folynak. Azt viszont leszögezte, a kormány menesztése az ellenzék érdeke. A Híd maga is komoly belső feszültséget él át, több elsővonalbeli politikusa hajlik a koalícióból való távozásra.

Robert Fico egyelőre nem találja az ellenszert, múlt héten ő is előhúzta a Soros kártyát, amivel csak olajat öntött a tűzre, elsősorban az ifjúság körében. Pénteken minden szlovákiai felsőoktatási intézményben rektori vagy dékáni szabadnapot rendeltek el, hogy a diákok részt tudjanak venni a tisztességes Szlovákiáért nevet viselő megmozduláson. Az intézményvezetők a Főiskolák Diáktanácsának felhívásának tettek eleget.

Megszólalt a válság kapcsán Orbán Viktor is. A magyar miniszterelnök arról beszélt, hogy ő, aki, mint fogalmazott, régóta tapossa ezt a szakmát és a jelekből is olvas, látja Soros György és szervezetei keze nyomát a szlovák belpolitikai válságon. Egy percig sincs kétsége afelől, hogy ez a hálózat mindent megtesz, hogy a bevándorlásnak ellenálló kormányokat megbuktassa – állította a magyar kormány feje.

Orbán és a nemzet
Szlovákiának ma olyan kormánya van, amely nem akar bevándorlóországot csinálni a saját hazájából – mondta Orbán Viktor, letéve a garast Fico és kormánya mellett. Csakhogy az MKP, amelyet Bugárékkal ellentétben magyarnak és stratégiai partnernek tekint Budapest, Fico lemondását sürgeti. Orbánnak azonban sokkal fontosabb a Visegrádi négyek egységes kiállása Brüsszellel szemben, mint a szlovákiai magyarság helyzete és álláspontja. A miniszterelnök úgy ápol jó kapcsolatot a szocialista Ficóval, hogy Szlovákiában hatályban van a magyarokat (is) sújtó diszkriminatív nyelv- és állampolgársági törvény.

2018.03.12 06:32

Pompeo: Az USA kész azonnali tárgyalásokra Észak-Koreával

Publikálás dátuma
2018.09.19 22:01
Mike Pompeo
Fotó: AFP/ SAUL LOEB
Találkozóra hívta az észak-koreai külügyminisztert New Yorkba.
Washington kész azonnali tárgyalásokra Észak-Koreával a kétoldalú viszony átalakítása érdekében – jelentette be szerdai közleményben Mike Pompeo, az amerikai diplomácia irányítója. Az MTI összefoglalója szerint a külügyminiszter közölte: találkozóra hívta az észak-koreai külügyminisztert New Yorkba, az ENSZ-közgyűlés ülésszakának idején. Pompeo tudatta, hogy az Egyesült Államok meghívta Észak-Korea képviselőit Bécsbe egy találkozóra az amerikai kormány különmegbízottjával, Stephen Biegunnal. A miniszter ugyanakkor leszögezte: az Észak-Korea atomfegyver-mentesítéséről folyó tárgyalásokat 2021-ig lezárják. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) a jövő héten Észak-Koreáról rendezendő vitáját Mike Pompeo elnökli majd.

„Fantasztikus előrehaladásról” beszélt Trump

Donald Trump amerikai elnök szerda délelőtt, mielőtt Észak-Karolinába indult a katasztrófa sújtotta vidékeket meglátogatni, újságíróknak dicsérte Mun Dzse In dél-koreai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető csúcstalálkozóját. Hangoztatta, hogy szerinte „fantasztikus az előrehaladás” az Észak-Koreával folytatott megbeszéléseken. Délután Twitter-bejegyzésekben reagált arra, hogy a két Korea közös nyilatkozatot írt alá. „Nagyon izgalmasnak” nevezte, hogy a két Korea közösen nyújt be pályázatot a 2032-es olimpiai játékok megrendezéséért. A mikroblog-bejegyzésben megismételte, hogy a koreai háborúban elesett amerikai katonáknak Észak-Koreában lévő földi maradványai vissza fognak térni az Egyesült Államokba.
2018.09.19 22:01
Frissítve: 2018.09.19 22:01

Kiutasíthatják a beregszászi magyar konzult egy rejtett kamerás felvétel miatt

Publikálás dátuma
2018.09.19 21:48
Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter
Fotó: AFP/ Sina Schuldt / dpa
„Számunkra két opció létezik. Az egyik a valós együttműködés, a másik – út a semmibe” – mondta az ukrán külügyminiszter.
Nem zárta ki a beregszászi magyar konzul kiutasítását Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter, miután szerdán a Youtube videomegosztón egy rejtett kamerával készült felvétel jelent meg, amelyen ukrán állampolgárok magyar állampolgársági esküt tesznek Magyarország beregszászi konzulátusán. Az Ukrinform ukrán hírügynökség által közzétett videofelvételre reagálva, Pavlo Klimkin a Facebook-oldalán közzétett videoüzenetében kijelentette, „jól tudtuk, mi zajlik a magyar konzulátuson, figyelmeztettük magyar kollégáinkat, de most erre bizonyítékunk van. Ezt a bizonyítékot nem lehet elhallgatni, reagálni kell rá” – tette hozzá. „Számunkra két opció létezik. Az egyik a valós együttműködés, a másik – út a semmibe” – mondta az ukrán diplomácia vezetője, megjegyezve, hogy a két lehetőség közüli választás a magyar kollégák kezében van.
Szerző
2018.09.19 21:48
Frissítve: 2018.09.19 22:08