Családok százainak a nem tud fizetni a ruhagyár

Publikálás dátuma
2018.03.12. 16:49
Szombathely. Illusztráció: Shutterstock
Több mint négyszáz munkahely megtartásáért és februári munkabérük kifizetéséért demonstrált a Styl Fashion Kft. dolgozóinak kétharmada hétfőn a szombathelyi városháza előtti téren, írja az MTI.

A Styl azért nem tud fizetni, mert a vállalat adótartozásai miatt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 150 millió forintos inkasszót nyújtott be a cég számlájára. Rabi Ferenc, a Bánya, Energia és Ipari Dolgozók Szakszervezetének (BDSZ) elnöke a demonstráción azt hangsúlyozta: elfogadhatatlan, hogy a dolgozók ne kapják meg a fizetésüket. A szakszervezeti vezető megjegyezte, hogy a Styl-nek 25 százalékban a szombathelyi önkormányzat is tulajdonosa, éppen ezért megfogalmazása szerint a városnak is érdeke, hogy a cég jól működjön, hogy hosszú távon megmaradjanak a munkahelyek.

A demonstrálók és a szakszervezet képviselőit fogadta hivatalában Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) polgármestere. A megbeszélést követően Rabi Ferenc felolvasta a demonstrálóknak a polgármester levelét. A városvezető arra emlékeztette a tüntetőket, hogy 2017 óta összesen 200 millió forintos tagi kölcsönt szavazott meg a közgyűlés a Stylnek, de az erről szóló szerződést a cég ügyvezetője nem írta alá. A levél szerint az önkormányzat a tulajdonrésze arányában továbbra is kész segíteni. Arra az esetre, ha a többségi tulajdonos a gyár bezárása mellett dönt, létrehoznak egy a "Styl-károsultakat" segítő munkacsoportot. A demonstrálók nemtetszéssel fogadták a gyár esetleges bezárásának említését.

A demonstrációt követően Bognár Katalin, a Styl Fashion ügyvezetője az MTI-nek elmondta: tavaly októberben a menedzsment és a szakmai befektetők összeállítottak egy cselekvési tervet, amelyben leírták, hogy további 320 millió forint állami segítségre lenne szükségük ahhoz, hogy talpra álljon a cég. Szólt arról, hogy 2015-ben a Styl a munkahelyek megőrzése érdekében - több mint 10 éven át tartó felszámolási eljárás után - 1 milliárd 470 millió forintos vissza nem térítendő állami támogatásban részesült. Időközben kiderült az is, hogy az önkormányzat 25 százalékos tulajdonrésze kizárja, hogy bizonyos pályázatokon a cég elinduljon. Jelenleg a Styl sem a munkaerejével, sem pedig a létszámával nem tud szabadon gazdálkodni, ami a piaci viszonyok között komoly hátrányt jelent - fűzte hozzá. Arra a kérdésre, hogy a szakmai befektetők által korábban megígért 2,2 millió euró befektetés miért nem valósult meg, azt mondta, voltak kisebb arányú befektetések, de bizonyos stratégiai döntések meghozásához szavai szerint a tulajdonosok közös döntésére lenne szükség.

Bodnár Katalin elismerte: jelenleg a dolgozók végkielégítésére se lenne elég pénzük, de szavai szerint nem a bezárásban, hanem a további működésben gondolkodnak, nem tartanak szükségesnek nagyobb lészámleépítést sem. Az ügyvezető közölte: március 19-re rendkívüli taggyűlést hívott össze, ezen hozzák majd meg reményei szerint a helyzet megnyugtató rendezéséhez szükséges döntéseket.

Az Éjen Szombathely - MSZP-DK-Együtt szombathelyi közgyűlési frakciója már korábban bejelentette, hogy március 14-e szerdára rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezi, amelynek fő célja szerintük az lenne, hogy első sorban a Styl-dolgozók bérének kifizetésére találjanak megoldást.

Szerző

A közmédia hősét rágalmazásért, zaklatásért is elítélték Svédországban

Publikálás dátuma
2018.03.12. 15:29
Kép: Youtube/hirvilag
Hétrendbeli rágalmazásért, közbizalom elleni bűncselekményért és zaklatásért ítélték el Svédországban azt a nőt, C-t, aki a magyar közmédiában azt állította: azért jött vissza Svédországból, mert ott nagyon rossz a közbiztonság, tudta meg az Index.

A lap birtokába került hatósági iratok szerint a svéd-magyar nő, aki állítólag a romló közbiztonság miatt költözött Magyarországra, több mint hétszázezer forintnyi koronát kellett, hogy fizessen több sértettnek is, akik valamennyien svéd állampolgárok.

Néhány példa, hogy miért ítélték el: egy svéd szomszédnőjével összeveszett, aztán elkezdett sms-eket írogatni másoknak, amelyben kurvának és pszichopatának állította be a szomszédját. Veszekedés közben kávét öntött a szomszédjára, a sértett ezt levideózta, de szemtanúk is vallottak az ügyben. Egyszer pszichológusnak, máskor állatvédőnek, hivatalos személynek adta ki magát.

A magyar közszolgálati televízió úgy mutatta be a nőt, mint aki Stockholmban dolgozott. A róla megszerzett hatósági iratokban azonban nyoma sincs annak, hogy valaha is élt volna a svéd fővárosban. Az iratok szerint C. a Dániához közeli Båstadban élt, egy pár száz fős, gazdag svéd polgárok által kedvelt településen. Mindezek fényében C. azon állítása is erősen kétségbevonható, hogy például egyszer metróval ment be a munkahelyére és egy bevándorló férfi megtámadta: Båstadban ugyanis nincs metró.

A teljes cikk itt olvasható.

Szerző

Egymásra talált Mészáros érdekeltsége és az OTP

Miután - a kibocsátó kérésére - felfüggesztették Budapesti Értéktőzsdén jegyzett Appeninn részvények kereskedését, hamar kiderült, hogy miről van szó. Tőzsdén kívüli, illetve tőzsdei ügyletek révén összesen 5.92 százalékos tulajdont szerzett az Appennin Holding Nyrt.-ben az OTP Ingatlanbefektetési Alap. Amint megtudtuk "a tranzakciót az ingatlanpiaci befektetések magas hozamelvárásaiba vetett bizalom alapozta meg.""Az Appeninn és a Konzum-Opus csoport életében is mérföldkövet jelent a tranzakció” – mondta Jászai Gellért, a Konzum Nyrt. elnök-vezérigazgatója. “Magyarország egyik legnagyobb ingatlanalapja kizárólag olyan eszközökbe fektet, amelyektől értékteremtést és magas hozamot vár, úgy vélem ez egy fontos üzenet részvényeseinknek, a potenciális befektetőknek és a tőkepiaci szereplőknek is” - tette hozzá az üzletember.

A Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester, üzletember, Orbán Viktor kormányfő közeli barátja érdekeltségi körébe tartozó cégek ingatlanvagyona az elmúlt hónapokban nagyon megnőtt. Saját létesítménykezelő-üzemeltető cég indítása mellett a társaság portfólió tisztításba kezdett, illetve számos nagy értékű ingatlan megszerzését jelentette be, ezek az Ü48 Irodaház,az  Andrássy palota, Andrássy út 105., és 18 Spar üzlet. Ezen tranzakciók lezárását követően - az OTP Ingatlanbefektetési Alapnak értékesített részvénycsomagtól függetlenül – a Konzum csoport tulajdonrésze újra 50 százalék felett lesz a tőzsdei társaságban.

Szerző