Tovább olvad a "fegyverszigor"

Publikálás dátuma
2018.03.13. 06:40
Fotó: Arina Novak/CrowdSpark
A Fehér Ház egy szövetségi bizottságot alakít, amelynek feladata lesz kidolgozni, hogyan lehet az iskolai erőszakot megfékezni, de nem fog egyetlen saját törvényjavaslattal sem előállni.

Vasárnap a Trump-adminisztráció nyilvánossá tette új javaslatait az iskolai biztonsági intézkedésekről és fegyverkorlátozásokról. Ebben egyrészt nyomást gyakorolnak az államokra, hogy lássák el fegyverekkel az iskolai személyzetet, másrészt a Kongresszust is arra ösztönzik, hogy szigorítsa a vásárlók hátterének ellenőrzését. Ugyanakkor nem támogatják a vásárlók korhatárának emelését és a gépkarabélyhoz hasonló félautomata puskák betiltását.

A Fehér Ház egy szövetségi bizottságot alakít, amelynek feladata lesz kidolgozni, hogyan lehet az iskolai erőszakot megfékezni, de nem fog egyetlen saját törvényjavaslattal sem előállni – írja washingtoni politikai lap, a The Hill. Ehelyett arra hívja fel a Kongresszust, hogy olyan törvényeket fogadjon el, amelyek szigorítják a háttérellenőrző intézkedéseket, és arra hívja fel az államokat, hogy olyan törvényeket hozzanak, amelyek nem teszik lehetővé, hogy veszélyes emberek fegyverhez juthassanak. Az adminisztráció figyelni fog arra, hogy segítse az államokat abban, hogy alapos lőfegyver kiképzéseket tartson minősített személyeknek. Támogatni fogja azt is, hogy fegyveres testületek tagjai és egykori katonák tanári pályára lépjenek. Az Állítsuk meg az iskolai erőszakot nevű törvény egy olyan programot tartalmaz, amely felkészítené a diákokat és a szülőket arra, hogy felismerjék a jeleit, ha valaki erőszakos cselekményekre készül.

A Fehér Ház azt is kijelentette vasárnap, hogy nem fognak a lőfegyvervásárlás korhatárát felemelő intézkedéseket támogatni, noha Trump korábban kiállt mellette. Az elnök álláspontjának megváltozásában szerepet játszott a Nemzeti Fegyver Társaság (NRA) erős lobbi tevékenysége.

Chuck Schumer a Szenátus demokrata párti vezetője Twitter bejegyzésében azt írta: a Fehér Ház apró babatipegésekkel megy előre, nehogy megzavarja az NRA köreit, noha a fegyveres erőszak óriás léptekkel történő intézkedéseket tenne szükségessé. Avery Gardiner, egy fegyveres erőszak elleni kampány társelnöke szerint azok az amerikaiak, akik valóban hatásos intézkedéseket várnak, csalódtak, miután Trump elnök veszélyesen visszakozott korábbi ígéretétől.

Mint megírtuk: az Amerikai Nemzeti Fegyverszövetség pert indított Florida szövetségi állam ellen, amely módosította a fegyverbirtoklásra vonatkozó törvényeket. Rick Scott republikánus kormányzója pénteken ellenjegyezte a jogszabályt, amely 18-ról 21 évre emelte a fegyvervásárlás alsó korhatárát, és kiterjesztette a hatóságok fegyverelkobzási jogkörét. A módosítás egyúttal lehetővé tette, hogy egyes tanárok és alkalmazottak - egy speciális kiképzést követően - fegyvert viselhessenek az oktatási intézményekben.

Szerző

Anschluss-megemlékezés - Ausztria is felelős

Ausztria is felelős a nemzetiszocializmus rémtetteiért - hangsúlyozta az állami Anschluss-megemlékezésen Alexander Van der Bellen osztrák szövetségi elnök hétfőn. "Az osztrákok nem csak áldozatok voltak, hanem tettesek is, sokan vezető beosztásokban" - emlékeztetett az államfő a bécsi Hofburgban. A politikus egyúttal arra kérte a mostani nemzedékeket, hogy éberen őrizzék a jogállamiságot és az emberi jogokat. "Nincs bocsánat arra, ha önhibánkból tudatlanok vagyunk, elfordítjuk fejünket, nem vesszük tudomásul a történelmi tényeket, vagy relativizálunk" - fogalmazott Van der Bellen. 1938. március 12-én a német hadsereg átlépte az osztrák határt. Március 15-én Adolf Hitler náci vezető a bécsi Hősök terén bejelentette, hogy a Harmadik Birodalomhoz csatolta Ausztriát. A lépés fontos állomása volt a második világháború előkészítésének.

Szerző

Razzia az osztrák titkosszolgálatnál

„Érthetetlen és irritáló” - így reagált Alexander Van der Bellen osztrák államfő a hét végén napvilágot látott hírre, amely szerint furcsa körülmények között tartottak házkutatást az osztrák belbiztonsági hivatal, a BVT központjában. Az eset még február 28-án történt. A korrupcióval foglalkozó államügyészség emberei a BVT vezetője és három alkalmazottja után vizsgálódtak, hivatali visszaélésre hivatkozva. Az akció azért szúrt szemet, mert a kutakodókat nem a terrorelhárítás, a Cobra vagy a szintén saját katonai egységgel rendelkező korrupciós rendőrség emberei biztosították, hanem az utcai bűnözéssel foglalkozó részleg, az EGS rendőrei. Ők viszont nagyon, hatvan emberük teljes fegyverzetben, golyóálló sisakban és mellényben kísérte a nyomozókat, Wolfgang Preiszler szabadságpárti (FPÖ) politikus vezetése alatt.

Szokatlan volt a razziában az is, hogy a keresők „áttévedtek” az úgynevezett extrémizmus osztályra, arra a részlegre, ahol a rendszerellenes szélsőbaloldali és -jobboldali személyek, köztük az FPÖ-vel politikailag összefonódott Burschenschaftok (volt és jelenlegi radikális diákok szervezete), magukat "államon kívüli dentitásúnak" vallók, illetve keresztényellenes muzulmánok adatait tárolják. A hírek szerint ezeket az adatokat akkurátusan lemásolták és magukkal vitték. A távozók holmiját a BVT kapujában gondosan felírták: mobiltelefonokat, asztali számítógépet, USB-adattárolókat, 397 oldalnyi szöveges írást, valamint 315 darab cd-t, illetve dvd-t.

A BVT-t hosszú évek óta a most szabadságra küldött néppárti Peter Gridling vezeti, aki ellenzéki biztonsági szakemberek szerint csak „reggeliző igazgató”, a hatalom a profi szakember, Wolfgang Zöhrer kezében van. A hivatal az októberi választások nyomán a szélsőjobboldali Szabadságpárt irányítása alá került, és vélhetőleg ennek a megszerzett hatalmi pozíciónak próbáltak most érvényt szerezni - kissé erőszakosan - az FPÖ illetékesei. (A koalíciós tárgyalások során az államfő igyekezett megakadályozni, hogy mind a hadügy, mind pedig a belügy - a hozzájuk tartozó hírszerző egységekkel együtt - az FPÖ-höz kerüljön. Az elnök nem járt sikerrel, csak annyit ért el, hogy az igazságügyi minisztérium - amely e hivatalok jogszerű működését ellenőrzi - a néppárthoz tartozzék.

A BVT 17 éve az ÖVP kezén volt, vezetői mint állam az államban működtek, teljesen átláthatatlan módon - így például külföldi titkosszolgálatokkal való együttműködésüket is homály fedte.

„Ideje volt ezt a világot felszámolni – vélekedett egy osztrák szakértő -, még ha nem is FPÖ-puccsal kellett volna ezt végrehajtani.” Az ellenzéki szociáldemokrata párt azt követeli, hogy a belügyminiszter rendkívüli parlamenti ülésen tisztázza a történteket, és ha ez nem történik meg időben, akkor vizsgálóbizottság felállítását akarják kezdeményezni.