Kátyúk a fuvarozói érdekvédelemben

Belső viták osztják meg a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületét (MKFE). Működési jogi és érdekképviseleti ügyek borzolják a több mint 2 000 tag kedélyét - ezekről is szó esett a szervezet hétfői budapesti küldöttgyűlésen. A Népszava tudósítóját zárt ülésre hivatkozva nem engedték be a megbeszélésre, a meghívóban kifejezetten nyílt ülést hirdettek. (Az MKFE lapjának munkatársát minden további nélkül beengedték.) A jelentős vagyonnal rendelkező szervezet május 12-én tartja meg a következő országos küldöttgyűlését, ahol tisztújításra is sor kerül, és megválasztják a tisztségviselőket is.

Egyáltalán nem mindegy, hogy kik választanak és kiket – erről beszélt lapunknak Nedeczky Tibor volt alelnök, aki ennek is betudja, hogy miközben tavaly november 30-án megválasztották megyei küldöttnek, a jelölő- és mandátumvizsgáló bizottság - szerinte jogtalanul - felfüggesztette a mandátumát.

Galambos István, a Bács-Kiskun megyei tagok képviselője is egyetértett abban, hogy a bizottság önhatalmúlag értelmezte a jogait, mert legfeljebb megállapításokat tehettek volna. Megoszlottak a vélemények arról is, hogy az egyesület vezetői az e-mailt tekintették írásbeli meghívásnak, míg mások az ajánlott levelet. (A májusi országos tisztújító közgyűlésre az utóbbi módon hívták meg a küldötteket.) A tegnapi, budapesti közgyűlésen is feltehetően azért jelentek meg kevesen, alig 200-an, mert nem mentek ki az értesítések.

Érdekes intermezzo volt, hogy a megjelentek ismét megválasztották Nedeczky Tibort küldöttnek, amit viszont az elnökség nem fogadott el mert vitatta meghatalmazásának jogszerűségét, ezért a volt alelnök jogi lépéséket fontolgat.

A kialakult helyzetet jól jellemzi, hogy a 2017 nyarán az illetékes bizottság által előterjesztett alapszabály-módosítást az MKFE legmagasabb fóruma, a közgyűlés elvetette, majd az elnökség ezt mégis keresztülvitte. Galambos István szerint azonban máig nincs szervezeti és működési, valamint választási szabályzatuk.

A belső csatározások elveszik az energiát az érdekképviselettől, pedig lenne bőven tennivalójuk. Egyebek mellett a buszvállalkozások egy jelentős részének szinte semmi lehetősége nincs bekapcsolódni a közösségi személyszállításba, erre csak bizonyos cégeknek van módjuk, például a BKV-nál – jegyezte meg Nedeczky Tibor. A közúti fuvarozók eddig azt sem tudták elérni, hogy a papíralapú, hektikus nyilvántartási rendszereket váltsák fel a hatóságok egy megfelelő informatikai háttérrel rendelkező digitális közúti engedély nyilvántartó rendszerrel.

Ezzel ugyanis megelőzhető lenne, hogy az ilyen engedélyeket többször is felhasználhassák, és hamis engedélyekkel fuvarozhassanak a magyar vállalkozások főleg harmadik országbeli versenytársai. Az MKFE-nek és a kormánynak képviselnie kellene a hazai fuvarozók érdekeit az Európai Unióban is, például amikor a nyugat-európai országok helyi napidíjának kötelező kifizetéséről vagy a pihenő idő szállodai eltöltéséről van szó. Ezeket a költségeket főként a kis- és közepes cégek nehezen, vagy egyáltalán nem tudják kigazdálkodni - mondták a fuvarozók képviselői.

Szerző
Témák
fuvarozók
2018.03.13 06:20

323,94 forinton az euró

Publikálás dátuma
2018.09.18 20:29
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben a nemzetközi bankközi piacon kedden.
Este negyed nyolc körül az eurót 323,94 forinton, a dollárt 277,80 forinton, a svájci frankot 288,14 forinton, a japán jent pedig 2,4726 forinton jegyezték. Az előző napi záráshoz képest az euró 0,24 százalékkal, a dollár 0,05 százalékkal, a frank 0,21 százalékkal, a jen pedig 0,39 százalékkal gyengült. A forint délután közel egyhónapos csúcsra erősödött az euróval szemben, miután a Magyar Nemzeti Bank a kamatdöntő ülést követően, három órakor kiadott közleményében jelezte, hogy felkészült monetáris politikájának óvatos és fokozatos normalizálására. Az euró árfolyama 322,79 forintra esett a közlemény kiadása után, ami augusztus 23. óta a leggyengébb szint. A két órakor kihirdetett kamatdöntés önmagában véve nem különösebben mozgatta meg a forint árfolyamát, mert az teljes egészében összhangban állt az elemzői várakozásokkal. Az euró 1,1662 dolláron forgott este, napi szinten 0,18 százalékkal gyengült. Napi legalacsonyabb jegyzése 1,1655, a legmagasabb 1,1724 dollár volt. A svájci frankhoz képest 0,04 százalékkal erősödött a közös európai fizetőeszköz, 1,1248 frankon jegyezték. Egy dollárért 0,9644 frankot kértek, 0,18 százalékkal drágult az amerikai deviza. A jenhez képest 0,43 százalékkal erősödött a dollár, 112,36 jenen jegyezték kedd este.
Szerző
2018.09.18 20:29

Újabb figyelmeztetést kapott a kormány

Publikálás dátuma
2018.09.18 18:49

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Az Európai Bizottság újra figyelmeztette a magyar kormányt, hogy a hiány mérséklése érdekében október 15-ig érdemi változtatásokat hajtson végre a jövő évi költségvetésben – mondta Varju László (DK). Ezt az Országgyűlés költségvetési bizottságának elnöke keddi tájékoztatóján mondta, miután más ellenzéki és kormánypárti politikusok mellett találkozott Manfred Bergmann-nal, az Európai Bizottság (EB) Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóságának Magyarországgal foglalkozó új igazgatójával. Az ellenzéki politikus rámutatott: a magyar kormány korábban megállapodott az Európai Bizottsággal abban, hogy 1,7 százalékos hiányra fog törekedni. A kormány az idei költségvetést 2,4, a jövő évit 1,8 százalékkal tervezte, azaz nem hajtotta végre a korábbi vállalását. Amikor a növekedés és az infláció is meghaladja a 3 százalékot, speciális szabályok alkalmazására lenne szükség – idézte fel. A “jelentős forintgyengüléshez hozzájáruló választási költségvetés” után a magyar emberek érdekében ideje lenne változtatni a költségvetési politikán és áttérni a takarékos, úgynevezett anticiklikus politikára – fogalmazott. A képviselő elmondta, hogy a bizottság szerint hozzávetőleg 1 százalékos, 400 milliárd forint körüli megtakarításra kellene törekednie a kormánynak, Ennek háromnegyedét  már ebben az évben javasolják lefaragni.
Szerző
2018.09.18 18:49