Vér és Nagy-Magyarország-ábra - Így kampányolnak a határon túli magyarok között

Publikálás dátuma
2018.03.13. 10:58
Orbán Viktor miniszterelnök és Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke az Országházban. Fotó: Botár Gergely/k
"Egy vérből valók vagyunk" - ezzel a szlogennel kampányolnak valakik (egyelőre nem sikerült beazonosítani kilétüket) a határon túli magyarok között, olvasható a Szabad Magyar Szó cikkében. A Szerbiában kiadott napilap, a Magyar Szó szombati számában (ami nem azonos a Szabad jelzővel ellátott laptárssal) tájékoztató felhívásként jelent meg kétoldalas fizetett politikai hirdetés.

"Ikszelj! Mert magyarnak lenni túl határon innen és túl!; Ne bízzuk a szavazatunkat másra, számítsunk egymásra!" - harsogja a színes ábrákkal és fesztiválozó fiatalok képével feldobott hirdetés a Szabad Szóban. A reklám - ami néhány településen óriásplakátként is megjelent - azt is leírja, hogy bizonyos aktivisták készséggel segítenek kitölteni a szavazólapokhoz tartozó adatlapokat is, illetve, összegyűjtik majd az érvényes szavazatokat.

"Ikszelj, mert egy vérből valóak vagyunk" - politikai hirdetés a vajdasági Magyar Szó napilapban. Forrás: Szabad Magyar Szó

"Ikszelj, mert egy vérből valóak vagyunk" - politikai hirdetés a vajdasági Magyar Szó napilapban. Forrás: Szabad Magyar Szó

Nem tudni, ki áll a felhívás mögött, ugyanis a szervezet, amelynek „az aktivistái segíteni fognak” az érvényes szavazatok leadásában, nem nevezi meg magát a hirdetésben. Az sem derül ki, hogy az aktivisták honnan tudják, kiket kell majd felkeresniük.

A Szabad Magyar Szó szerint valószínű, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) áll a kezdeményezés mögött, ugyanis a párthoz köthető blogra is felkerült a hirdetés egy része - amit azóta egyébként elérhetetlenné tettek. A VMSZ minden esetre szerepel azok között a határon túli magyar szervezetek között, akik zsebébe nem is olyan rég milliárdokat tömködött a Fidesz. Ismert, hogy a 2014-es választáson egy mandátum többséggel szerezte meg a Fidesz–KDNP a kétharmados győzelmet, s épp ennyit jelentett a határon túli magyarok szavazata, akik túlnyomórészt a kormánypárt támogatói.

"A vér bódító szava(zata)"
"Ez egy újabb meggondolatlan lépés a szakadék felé" - kommentálta a hirdetéseket Purger Tibor, aki többek közt a Magyar Szó munkatársa volt évtizedekig, illetve a vajdasági Sajtószabadság Alapítvány kezdeményezője és társalapítója. Mint írta a reklám kapcsán - mely ábráin a Parlament a Magyar Királyság sziluettje előtt áll -, "az egész délszláv háború abból fakadt, hogy a szerb, horvát stb. nacionalisták is törzsenként »egy vérből valónak« érezték magukat – aminek a kikényszerítéséért semmi sem volt drága". (A fentebb idézett Szabad Magyar Szó-cikk emlékeztet arra is, hogy a Slobodan Milošević felesége által vezetett, azóta megszűnt, JUL nevet viselő párt szlogenjére is épp "JUL je kul", azaz "a JUL kúl" volt.)
Purger hangsúlyozta, különösen veszélyessé tesz egy ilyen, a vérre hivatkozó kampányt, hogy "a neofasizmus terjedésével" egyre kevesebbet tanulhatnak a fiatalok a fasizmus és nemzetiszocializmus "vérvédő", majd a világot vértengerbe döntő retorikájáról. Mint fogalmazott, "a náci Blut und Boden-elmélet (Vér és Rög) is egy határon túli (Argentínában született) német birodalmi falugazda mezőgazdaságfejlesztési programjából (Hermann Reischle: Reichsbauernführer Darré, der Kämpfer für Blut und Boden, eine Lebensbeschreibung. Berlin, 1933) indult ki – hogy endlösungot erőltető világháborúvá durvuljon".

Szerző

Nagymamájától indult játszani - Holtan került elő a 8 éves kisfiú

Publikálás dátuma
2018.03.13. 10:42
A kétségbeesett szülők - Forrás: Euronews/videó

Holtan találták Spanyolország déli részén azt a kisfiút, aki csaknem két hete tűnt el - informál a drámai esetről az Euronews. A 8 éves Gabriel Cruz holttestére egy autó csomagtartójában bukkantak rá a spanyol csendőrök. A kocsi a fiú apjának barátnőjéé. Ana Julia Quezadát őrizetbe vették. A fiú nagymamájától indult a szomszédba játszani február 27-én, azóta nem látták. Négyezer rendőr és sok önkéntes kereste, eddig hiába. Március 3-án a fiú apja, Angel Cruz és barátnője egy, a gyerek DNS-ét tartalmazó pólót találtak néhány kilométerre az eltűnés helyszínétől, Níjartól. A spanyol sajtó szerint a nőt azóta figyelték a hatóságok.

Múlt pénteken, a szülőket támogató eseményen a fiú apja és anyja, Patricia Ramírez még arról beszéltek, remény van arra, hogy fiuk előkerül.

Szerző

Nyugdíjas kártya

A számos nyugdíjas szervezet közül csak az Idősek Tanácsának tagjait hívta találkozásra a kormány – tudhattuk meg a Népszava 2018. március 3-i számából. Nem véletlenül, hiszen ennek az egyesületnek az elnöke, Kusovszky Imréné 2016 decemberében már hűségesküt tett a végrehajtó hatalomnak: „A kormány családbarát politikájának része, hogy a nyugdíjasokon is segít. (…) Fontos gesztusnak nevezte azt is, hogy még karácsony előtt minden nyugdíjas és fogyatékkal élő 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kap. Ez mintegy 2 millió 800 ezer embert érint – mondta Kusovszky Imréné, megjegyezve: soha egy kormány, egy miniszterelnök nem jelentett még be ilyet” – tudósított az MTI. Annyira nagy volt az izgalom a mostani fórum megkezdése előtt, hogy az egyik – a március 6-i rendezvényre nem meghívott – nyugdíjas szervezet vezetője már előzetesen a „Nők 40” nyugdíjprogram férfiakra való kiterjesztéséről ábrándozott, aminek bevezetése kb. évi 200 milliárd költségvetési forintba kerülne. Ennyit azért még kampányfinisben sem akart költeni a kormányzó párt az idősebbekre, így ez a variáció nem került szóba a tanácskozáson. Már csak azért sem, mert ez nem a nyugállományban lévőket kedvezményezné, hanem a még dolgozó, 40-42 éves munkaviszonnyal rendelkező férfiakat.

Hiába, nagyon közeleg a Nagypéntek. A munkavállalók boldogságára már munkaszüneti nap (négynapos pihenés), viszont a nyugdíjasok nagy részének ez nem ajándék. Nyakunkon az április 8-i választás is, amely lehetne a demokrácia igazi – elsősorban nem pihenéssel, hanem választói aktivitással töltött - ünnepe, de nálunk ez csak az acsarkodás és az eszement rivalizálás egyik állomása.

Nincs mese, adni kell valamit gyorsan a nyugdíjas társdalomnak: kézzel foghatót és olyat, ami nem épül be járandóságszerűen a nyugellátás összegébe. Mindenekelőtt – igen szerénytelenül – idézek a január 23-i Népszava-írásomból: „Szabad az idősebb korosztály kiszolgáltatott helyzetével visszaélni? (….)Tényleg csak vaklicitet és szemfényvesztést érdemel ez a 2,7 millió ember? Megkérdezem máshogy: jó most nyugdíjasnak lenni?” Ezekkel a kérdésekkel zártam azt a jegyzetemet, amelyben a demokratikus ellenzéki pártok nyugdíjprogramjait teljesíthetetlen ígérethalmaznak minősítettem.

Másfél hónappal ezelőtti mondataim mai is aktuálisak, azzal a különbséggel, hogy most a kormányzó párt akciózik felelőtlenül, azzal a behozhatatlan előnnyel, hogy nála van a kassza kulcsa. Az utalványok összértéke 27 milliárd forint, a hozzájuk kapcsolódó dologi költségek összege további 2,4 milliárd forint. Ismét igazolódik, hogy a választási győzelemért semmi nem drága. A kockázat mindössze annyi, hogy a megajándékozott idősebb honfitársaink – tekintettel az ünnepekre is – vélhetően gyorsan levásárolják a fejenként tízezer forintnyi utalványt, viszont az már egyáltalán nem biztos, hogy a nyugdíjasok az adományozó jótevő akarata szerint voksolnak. Hódmezővásárhelyi kortársaik is így tehettek: kaptak Erzsébet áldásából, aztán mi lett a szavazása vége!

Nagy vita természetesen nem volt a március 6-i értekezleten. A generációk közötti szolidaritás jegyében – az állami költségvetés terhére - kiosztották a húsvéti ajándékot, amit a nyugdíjasok jelenlévő képviselői bizonyára örömmel fogadtak, majd rögtön rá is döbbentek, hogy milyen jó dolguk van. Most nem karácsonyi csomagot kapnak, hanem kampánycélzatú húsvéti sonka-tojás hozzájárulásban részesülnek. Ennél szerintem sokkal többet, jobbat érdemelnének a nyugállományban lévők, legelőször is azt, hogy – sovány pénztárcájuk és védtelenségük ellenére - tekintsék őket öntudatos és gondolkodó állampolgároknak. Vajon miként vélekedik erről a differenciálatlan választás előtti osztogatásról az Állami Számvevőszék, a Költségvetési Tanács és Árpád-házi Szent Erzsébet, a szegények és elesettek igaz gyámolítója?

Szerző
Dávid Ferenc közgazdász