Hárít az atomfelügyelő

Publikálás dátuma
2018.03.14 06:20
Fotó: Molnár Ádám
Fotó: /

Semmilyen kivetnivalót nem lát a hazai nukleáris létesítményeket felügyelő Országos Atomenergia Hivatal (OAH) főigazgatója, Fichtinger Gyula abban, hogy három munkatársa korábban az ellenőrzési körükbe tartozó Paks 2-es fejlesztés megbízásából szakértői tevékenységet végzett – derül ki Perger András, a Greenpeace Magyarország klíma- és energiakampány-felelőse nyílt levelére adott, a hatóság honlapján közzétett főigazgatói válaszból.

A bővítésellenes környezetvédők a Paks II. Zrt. korábban kiperelt anyagai alapján arra jutottak: az állami társaság jogelődje 2013 elején 9,6 millió forintos keretszerződést kötött a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Energiatudományi Kutatóközpontjával „közreműködés a szakértői testület munkájában” az új blokkokkal kapcsolatos feladatok „támogatásához” tárgyában. E munka oroszlánrészét OAH-alkalmazottak, így Hullán Szabolcs főigazgató-helyettes – akkori felügyeleti főosztályvezető -, Babics Péter nukleáris biztonsági felügyelő, valamint Tóth András végezte. Perger András kiemeli Hullán Szabolcs szerepét, aki ma is felügyeli a – korábban neki áttételesen fizető – Paks 2 engedélyezését. A kampányfelelős ezt követő nyílt levelében felveti, hogy az általa feltártak sérthetik a befolyásmentes hatóságot elváró EU-elveket. (A függetlenséget a hazai szabályok is megkövetelik.) A főigazgatótól a helyzet tisztázását és a hasonló események jövőbeni kizárását követelte.

A főigazgató a jelek szerint kevéssé vevő az ötletre. Számára az, hogy munkatársai a tanácsadást az MTA-n keresztül végezték, máris eloszlatja az összeférhetetlenség lehetőségét. Rögzíti: a szakértői testület a megnövelt biztonsági követelményeken dolgozott, ami egybevág úgy az ország, mint az OAH érdekeivel és nem kérdőjelezi meg a résztvevők pártatlanságát. Mivel pedig a munkát szabadidejükben végezték, Fichtinger Gyula a díjazásban sem lát kivetnivalót. A tevékenység a engedélyezéseket megelőzte; utóbbiban ma csak egyikük - vélhetőleg Hullán Szabolcs - érintett. Az OAH munkatársai tevékenysége ma se összeférhetetlen, azt a szabályok biztosítják, függetlenségük sose csorbult, amit a lakosság is elismer – szögezi le Fichtinger Gyula.

Kérdésünkre Perger András közölte: vizsgálják a további lépések lehetőségét.

Túlrezgett
Hétfőn a paksi hármas blokk 6. turbinájának rezgésvédelme miatt jelentős mértékben le kellett szabályozni az egység teljesítményét - közölte az OAH. Kedd hajnalban már visszaállt az eredeti működés. Az okokat még vizsgálják. Az eseménynek biztonsági hatása nem volt.

Szerző
2018.03.14 06:20

Mégsem gyárthat mostantól bárki Rubik-kockát?

Publikálás dátuma
2019.02.15 18:52
A kockából még mindig évi tízmillió darabot adnak el világszerteFOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/ TIM WHITBY
Fotó: /
A híres kockát gyártó cég szerint a játék továbbra is védjegyoltalom és szerzői jogi védelem alatt áll Magyarországon, így a hasonló kockák engedély nélküli gyártása és értékesítése jogszabályt sérthet.
Néhány napja több helyen megjelent, így mi is írtunk arról, hogy a nemzetközi döntésekkel összhangban a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala kimondta, törölni kell a Magyarországra is kiterjesztett Rubik-kocka védjegyet. A döntést a Fővárosi Törvényszék megerősítette, majd idén januárban a Fővárosi Ítélőtábla is jóváhagyta ezt. Az első értelmezések szerint a gyakorlatban azt jelentette: bárki gyárthat és adhat el Rubik-kockát. Ez azonban a játékot gyártó cég szerint nem igaz, a végzés egyáltalán nem azt jelenti, hogy a Rubik-kocka oltalma Magyarországon megszűnt volna - írja most a hvg.hu egy frissen kiadott közleményre hivatkozva. Eszerint a döntés valójában nincs érdemi hatással a Rubik-kocka magyarországi oltalmára.
A gyártó szerint a döntésnek semmilyen joghatása nincs arra az uniós védjegyre, amely a Rubik-kocka formáját és kialakítását oltalmazza, és amely Magyarországot beleértve az egész EU-ra kiterjed.
"Mivel ezen védjegy érvénytelensége tekintetében jogerős döntés még nem született, a védjegyet érvényes és érvényesíthetőnek kell tekinteni".

A közlemény arról is szót ejt, hogy a Rubik-kocka védjegyek jogtulajdonosa számos olyan EU-s, nemzetközi és nemzeti védjegy jogosultja, amely a Rubik-kocka formáját és jellegzetes színes kialakítását oltalmazza. A gyártó szerint egyetlen országban sem született még olyan hatósági vagy bírósági döntés, amely ezen védjegyek érvénytelenségét megállapította volna. Harmadszor, tették hozzá, a kérdéses bírósági döntés a védjegynek csak a magyarországi részét érinti, vagyis a védjegy oltalma alá tartozó egyéb országokban a nemzetközi védjegy továbbra is érvényes.
A kockát gyártó cég szerint a Rubik-kocka továbbra is védjegyoltalom és szerzői jogi védelem alatt áll Magyarországon, így a hasonló kockák gyártása és értékesítése a jogosult engedély nélkül a védjegy- és szerzői jogi jogszabályokat sértheti.
2019.02.15 18:52

Garancsi üzlettársa vette meg a McDonald's minden magyar érdekeltségét

Publikálás dátuma
2019.02.15 17:28

Fotó: Shutterstock/
A McDonald's Scheer Sándor vállalkozóra ruházza magyarországi tulajdoni érdekeltségét. Scheer az Orbánt reptető Garancsi építőcégének vezérigazgatója is.
Üzletrész-adásvételi szerződést írt alá Scheer Sándor vállalkozóval a McDonald's Corporation, a megállapodás értelmében a McDonald's a magyarországi vállalatban meglévő tulajdoni érdekeltségét teljes körűen Scheer Sándorra ruházza át, aki Developmental Licensee (DL) partnerként fejleszti és üzemelteti a piacon működő McDonald's éttermeket. 
Scheer Sándor a Market Építő Zrt. alapítója, részvényese és vezérigazgatója, emellett a Unione Group ingatlanfejlesztő cég, valamint a Hotel Clark tulajdonosa. A Marketről még azt érdemes tudni: a cég mostanság nem kevés stadiont és sportlétesítményt épít, és a kormányfőt magángépen reptető Garancsi István többségi tulajdonában áll. A Fidesz-közeli Figyelő az év vállalatának választotta tavaly,
a díjat Orbán Viktor személyesen adta Scheer kezébe.
A magyarországi üzlet további működtetéséhez és növekedéséhez szükséges tőkét Scheer Sándor fogja biztosítani. A tranzakció várhatóan 2019 első negyedévében zárul majd le, pénzügyi feltételei nem publikusak.
2019.02.15 17:28
Frissítve: 2019.02.15 17:46