Utolsó esély a normális vitára

Publikálás dátuma
2018.03.14 06:04
Fotó: Tóth Gergő
Fotó: /

Utolsó lehetőség – így jellemezte a V18 mozgalom a pártok listavezetői számára meghirdetett, április 4-i választási vitát. A Választási Fórum 2018 elnevezésű rendezvényre a DK, az Együtt, a Fidesz-KDNP, a Jobbik, az LMP, a Momentum és az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltjeit hívták meg.

– Fájó módon hiányoznak a valóságos, érdemi viták a jelenlegi kampányból – indokolta a rendezvény szükségességét Balázs Péter, a V18 egyik alapítója, hajdani EU-biztos, a Bajnai-kormány egykori külügyminisztere. Szerinte amikor egyetlen fordulóban dől el a választás, s nincs minden pártnak látható-olvasható programja – mint például a Fidesz-KDNP-nek –, akkor egyértelmű, tenni kell valamit, hogy a választók valós információkhoz jussanak.

Balázs Péter megjegyezte: Európában a közmédia végzi el ezt a feladatot, s hívja meg a pártok vezetőit, szakpolitikusait különféle, tematikus vitákra, nálunk viszont az állami média ehelyett veszett, szélsőséges kampányt folytat a kormány mellett.

– Ezért döntöttünk úgy, hogy négy nappal a voksolás előtt adunk egy utolsó esélyt a pártoknak, mondják el az embereknek, miről mit gondolnak – folytatta a volt külügyminiszter.

A vita a tervek szerint három nagy témakörre épül majd. A humán területen az egészségügy, az oktatás, a foglalkoztatás és az elvándorlás kerül majd szóba. A második kérdéskör az átláthatóságot, a korrupciót és az elszámoltatást érinti, a harmadik nagy téma pedig a gazdaság, az innováció és a fenntartható fejlődés jövője lesz.

– Szándékosan a nagy nyilvánosság előtt hívtuk meg a pártok listavezetőit – tette hozzá Balázs Péter. –Hiszen ha nem vállalják a vitát, igencsak széles kör előtt válik egyértelművé, nem tisztelik meg a választóikat, hogy kiálljanak eléjük. A vitát ugyanis élőben közvetíti majd a Hír TV, emellett az interneten is követhető lesz.

Orbán Viktor utoljára 2006-ban, még Gyurcsány Ferenc ellen vállalt miniszterelnök-jelölti vitát, azóta mindig kitért az ilyesfajta meghívások elől, sőt, általában az ellenzéki sajtónak sem nyilatkozik, csak kormánypárti médiumoknak. A regnáló kormányfő egyébként éppen hétfőn jelentette ki Nyíregyházán, hogy bárkivel vállalja a csatát Magyarországért – igaz, a Független Diákparlament miniszterelnök-jelölti vitájára éppen aznap nem ment el.

2018.03.14 06:04