Lezuhant egy vadászrepülő Floridában, Key West partjainál

Publikálás dátuma
2018.03.15. 09:01
Illusztráció - Egy F / A-18 Hornet jet-fighter - Fotó: FRANCISCO LEONG / AFP
A floridai Key West partjainál szerdán lezuhant az amerikai haditengerészet egyik vadászrepülője, a kéttagú legénység életét vesztette.    

A floridai Key West partjainál szerdán lezuhant az amerikai haditengerészet egyik vadászrepülője, a kéttagú legénység életét vesztette. Az F/A-18 Szuper Hornet típusú, kétüléses repülőgép helyi idő szerint a késő délutáni órákban, az állomáshelyére visszatérve, nem messze a kifutótól zuhant a tengerbe. 

A pilóta és a fegyverrendszerért felelős tiszt katapultált, de szerdán éjjel mindkettőjüknek csak a holttestét találták meg a felkutatásukra indult szakemberek. Az áldozatok neveit egyelőre nem hozták nyilvánosságra, a baleset okának és körülményeinek tisztázására megindult a vizsgálat.(MTI)

Szerző

Fico nem éli túl az újságíró halálát - kész lemondani

Publikálás dátuma
2018.03.14. 21:33
Fotó: Dan Kitwood/Getty Images
Harmadikként Robert Fico is hajlandó távozni a szlovák kormányból: a miniszterelnök belátta, hogy Ján Kuciák oknyomozó újságíró halála után kirobbant politikai válsághelyzetben nincs maradása. Csak azt kéri: továbbra is a jelenlegi koalíció kormányozhasson.

Bizonyos feltételekkel kész lemondani a kormányfői tisztségről, jelentette be Robert Fico. A szlovák miniszterelnök ezt azon a sajtótájékoztatón közölte, amelyet a szlovák kormánykoalíciót alkotó három párt vezetője tartott a koalíció jövőjéről kedd óta tartó egyeztetések után a pozsonyi kormánypalotában.

Robert Fico elmondta: döntéséről tájékoztatta Andrej Kiska államfőt is, akivel közölte azt is, hogy távozását három feltételhez köti. Ezek a feltételek, hogy az államfő - a parlamenti választások eredményeit tiszteletben tartva - elfogadja, hogy a választásokon győztes párt, az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) dönt a kormány összetételéről, elfogadja a miniszterelnök lemondását követően megalakuló kormányt, illetve, hogy elfogadja és szavatolja, hogy a hárompárti koalíció tovább működhessen. Robert Fico hangsúlyozta: a kormánykoalíció kötelessége, hogy tiszteletben tartsa a lakosságnak a parlamenti választáson kinyilvánított akaratát.

A szlovák miniszterelnök helyzete Ján Kuciák oknyomozó újságíró meggyilkolása után vált tarthatatlanná. Kuciák alvilági ügyek feltárásán dolgozott, cikkei egyik főszereplője Marian Kocner vállalkozó volt, aki nemcsak bűnözői körökkel, hanem a Smerrel, Fico pártjával is szoros kapcsolatokat ápolt. A február 26-án címlapokra került gyilkosság után előbb a kulturális miniszter mondott le, majd a belügyminiszter is távozott.

Szerző

Az oroszok befenyítik az amerikai hadsereget

Publikálás dátuma
2018.03.14. 19:37
Fotó: Mikhail Svetlov/Getty Images
A szíriai diktátort támogatja Oroszország és erőst nehezményezi, hogy az amerikaiak hosszú távon akarnak berendezkedni a közel-kelti országba, illetve meg akarják akadályozni a polgári lakosság irtását.

Oroszország „keményen és több csatornán keresztül” óva intette az Egyesült Államokat attól, hogy az általa vezetett koalíció katonai csapást mérjen Damaszkuszra – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a török hivatali partnerével, Mevlüt Cavusogluval Moszkvában tartott szerdai közös sajtótájékoztatóján.

Lavrov szerint az, hogy Szíria keleti részén amerikai bázisokat hoznak létre, arra utal, hogy a washingtoni vezetésben lehetnek olyanok, akik „hosszú időre, ha nem örökre” be akarják biztosítani ott magukat, és hozzá akarnak járulni Szíria széthullásához. Az orosz külügyminiszter emlékeztetett, hogy kedden mind az ő irányítása alatt álló intézmény, mind pedig a moszkvai védelmi tárca felhívta a figyelmet arra, hogy Szíriában, egyebek között Kelet-Gútában militánsok vegyifegyver-provokációra készülnek, az amerikaiak vezette koalíció pedig ezt követően – a békés lakosság védelmére hivatkozva – Damaszkusz elleni csapást tervez.

„Tegnap keményen óva intettük az Egyesült Államokat erről minden csatornán keresztül. Remélem, hogy ezeket a felelőtlen terveket nem fogják megvalósítani” – mondta Lavrov.

Szerző
Frissítve: 2018.03.14. 19:41