Fico nem éli túl az újságíró halálát - kész lemondani

Publikálás dátuma
2018.03.14. 21:33
Fotó: Dan Kitwood/Getty Images
Harmadikként Robert Fico is hajlandó távozni a szlovák kormányból: a miniszterelnök belátta, hogy Ján Kuciák oknyomozó újságíró halála után kirobbant politikai válsághelyzetben nincs maradása. Csak azt kéri: továbbra is a jelenlegi koalíció kormányozhasson.

Bizonyos feltételekkel kész lemondani a kormányfői tisztségről, jelentette be Robert Fico. A szlovák miniszterelnök ezt azon a sajtótájékoztatón közölte, amelyet a szlovák kormánykoalíciót alkotó három párt vezetője tartott a koalíció jövőjéről kedd óta tartó egyeztetések után a pozsonyi kormánypalotában.

Robert Fico elmondta: döntéséről tájékoztatta Andrej Kiska államfőt is, akivel közölte azt is, hogy távozását három feltételhez köti. Ezek a feltételek, hogy az államfő - a parlamenti választások eredményeit tiszteletben tartva - elfogadja, hogy a választásokon győztes párt, az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) dönt a kormány összetételéről, elfogadja a miniszterelnök lemondását követően megalakuló kormányt, illetve, hogy elfogadja és szavatolja, hogy a hárompárti koalíció tovább működhessen. Robert Fico hangsúlyozta: a kormánykoalíció kötelessége, hogy tiszteletben tartsa a lakosságnak a parlamenti választáson kinyilvánított akaratát.

A szlovák miniszterelnök helyzete Ján Kuciák oknyomozó újságíró meggyilkolása után vált tarthatatlanná. Kuciák alvilági ügyek feltárásán dolgozott, cikkei egyik főszereplője Marian Kocner vállalkozó volt, aki nemcsak bűnözői körökkel, hanem a Smerrel, Fico pártjával is szoros kapcsolatokat ápolt. A február 26-án címlapokra került gyilkosság után előbb a kulturális miniszter mondott le, majd a belügyminiszter is távozott.

Szerző

Az oroszok befenyítik az amerikai hadsereget

Publikálás dátuma
2018.03.14. 19:37
Fotó: Mikhail Svetlov/Getty Images
A szíriai diktátort támogatja Oroszország és erőst nehezményezi, hogy az amerikaiak hosszú távon akarnak berendezkedni a közel-kelti országba, illetve meg akarják akadályozni a polgári lakosság irtását.

Oroszország „keményen és több csatornán keresztül” óva intette az Egyesült Államokat attól, hogy az általa vezetett koalíció katonai csapást mérjen Damaszkuszra – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a török hivatali partnerével, Mevlüt Cavusogluval Moszkvában tartott szerdai közös sajtótájékoztatóján.

Lavrov szerint az, hogy Szíria keleti részén amerikai bázisokat hoznak létre, arra utal, hogy a washingtoni vezetésben lehetnek olyanok, akik „hosszú időre, ha nem örökre” be akarják biztosítani ott magukat, és hozzá akarnak járulni Szíria széthullásához. Az orosz külügyminiszter emlékeztetett, hogy kedden mind az ő irányítása alatt álló intézmény, mind pedig a moszkvai védelmi tárca felhívta a figyelmet arra, hogy Szíriában, egyebek között Kelet-Gútában militánsok vegyifegyver-provokációra készülnek, az amerikaiak vezette koalíció pedig ezt követően – a békés lakosság védelmére hivatkozva – Damaszkusz elleni csapást tervez.

„Tegnap keményen óva intettük az Egyesült Államokat erről minden csatornán keresztül. Remélem, hogy ezeket a felelőtlen terveket nem fogják megvalósítani” – mondta Lavrov.

Szerző
Frissítve: 2018.03.14. 19:41

Elbukhatatlan körzetet bukott Trump pártja

Publikálás dátuma
2018.03.14. 17:36
Fotó: AFP/ Nicholas Kamm
A republikánusok már a legrosszabbtól tartanak, ősszel kisebbségbe kerülhetnek a Kongresszusban.

A Demokrata Párt az utóbbi tizennégy hónap legnagyobb politikai meglepetését okozta az Egyesült Államokban. A Pennsylvania állam 18-as választókörzetében tartott időközi választáson Christopher Lamb a jelek szerint megverte a toronymagas esélyesnek tartott Rick Sacconét. Donald Trump 2016 novemberében még húsz százalékos fölénnyel nyert a körzetben, ahol a Demokrata Párt korábban többször nem is indított senkit, annyira reménytelennek tartotta a főleg fehér fizikai munkások által lakott választókerületet.

Lamb a szavazatok összeszámlálása után 113.813 – 113.186 arányban, azaz 627 vokssal vezet. Hivatalosan csak azért nem nyilvánították még győztesnek, mert még várnak a levélben föladott szavazatokra. Ezek korábban rendre a Demokrata Párt jelöltjeinek kedveztek, úgyhogy a papírforma szerint a 435 fős alsóházban az ellenzék eggyel csökkentette eddigi 45 fős hátrányát. Ennél sokkal fontosabb azonban, hogy ha alig másfél év alatt ennyire megváltozott a politikai hangulat, akkor a konzervatívok a novemberi választásokon egész sor olyan körzetet is elbukhatnak, amelyek eddig bombabiztosnak számítottak. A Republikánus Párt máris megkezdte a kárelhárítást, egy a CNN-nek név nélkül nyilatkozó politikus azt mondta, megkönnyebbültek, hogy nem veszítettek utcahosszal, ezt egyelőre elfogadható eredménynek tartják. 

Saccone oldalán az elmúlt hetekben kampányolt Trump elnök, a legidősebb fia, Donald Jr. Mike Pence alelnök és sok más kormányzati potentát. Lamb mellett ezzel szemben csupán a pennsylvaniai származású Joe Biden volt alelnök tűnt föl. A 31 éves férfi nem tekinthető éppenséggel baloldali liberálisnak: a tengerészgyalogságnál volt ügyész, ennek megfelelően támogatja a polgárok fegyvertartását, és a helyi viszonyokhoz alkalmazkodva helyesli a Trump által az acél- és alumínium importra kivetett különadót. A helyzet pikantériája, hogy a 18-as körzetet ősztől felosztják két másik választókerület között, így Lamb és Saccone újból indulhat – és mégsem kell újra megküzdeniük egymással. A 18-as körzet eddigi képviselője, az élet szentségét hangoztató Tim Murphy azután mondott le, hogy kiderült, abortuszra beszélte rá a szeretőjét.

Szerző