Előfizetés

Szkripal-ügy - Putyin személyesen dönt

Publikálás dátuma
2018.03.15. 15:23
Vlagyimir Putyin, és az orosz biztonsági tanács, 2018. március 15. Fotó: Michael Klimentyev / Sputnik
Személyesen Vlagyimir Putyin dönti majd el, hogy Oroszország milyen válaszlépéseket hozzon meg Nagy-Britanniával szemben a Szkripal-ügy miatt - jelentette ki csütörtökön Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön Moszkvában. Ugyanakkor, Oroszország ellen a NATO is lépéseket fog tenni - jelentette ki Jens Stoltenberg, a szövetség főtitkára, írja az MTI.

Szergej Lavrov külügyminiszter egy moszkvai fórumon bejelentette, hogy az orosz válasz "nagyon hamar" várható. Hozzátette, hogy ezt Moszkva legelőször Londonnal fogja ismertetni. Bejelentése ellentmondani látszik a RIA Novosztyi hírügynökség egy korábbi közlésével, amely szerint az orosz diplomácia vezetője brit diplomaták kiutasítását helyezte kilátásba.

Dimitrij Peszkov szóvivő szerint Oroszország mind a kétoldalú diplomáciai kapcsolatok, mind a merénylet és annak eltervelői felderítésének szempontjából "abszolút felelőtlennek" tartja Nagy-Britanniának a Szkripal-ügyben képviselt álláspontját. Úgy vélekedet, hogy az egyúttal a nemzetközi jogot is sérti. Mint mondta, Moszkvát aggasztja a kialakult helyzet, amellyel kapcsolatban álláspontját "türelmesen és következetesen" fogja ismertetni a nemzetközi közvéleménnyel. Megismételte, hogy Oroszországnak nincs köze az incidenshez.

"Nem sok kétség fűződik Oroszország felelősségéhez"
"Nagyon kevés kétség fűződik ahhoz", hogy a Szkripal és lánya elleni gyilkossági kísérletért Oroszországot terheli a felelősség - mondta csütörtökön Boris Johnson brit külügyminiszter.
Johnson szerint Szkripalt Moszkvában dezertőrnek tartják, és a mérgezéses támadás "az orosz államra jellemző" büntetőcselekedet, amelyet az egész világon "undorral" fogadtak, mondta el a BBC-nek csütörtökön.
A brit külügyminiszter szerint Szkripalt "az orosz állam már korábban kinézte magának bosszúállás és megtorlás célpontjaként", és Putyin nemrégiben személyesen és nyilvánosan jelentette ki, hogy "az ilyen emberek megérdemlik, hogy a torkukon akadjon a júdáspénz".
Hozzátette: az is bizonyítja Moszkva felelősségét, hogy a felhasznált idegméreg-hatóanyagot csak Oroszországban fejlesztették ki.
Johnson kijelentette: számára az orosz fél "önelégült, gúnyos reakciója" is "alapvetően Oroszország bűnösségére vall".

Az orosz külügyminiszter kifejezte reményét, hogy március 4-én az angliai Salisburyben a lányával együtt megmérgezett Szergej Szkripal kettős ügynök felépül majd, és felfedi, hogy mi az igazság a mérgezés körül. Úgy vélekedett, hogy a merényletkísérlet hátterében az oroszországi labdarúgó világbajnokság megnehezítésének szándéka húzódhatott meg.

Az orosz diplomácia vezetője szerint egyébként a Nyugat arra reagál fájdalmasan, hogy Oroszország a diktátumot és az ultimátumot elutasító, egyenrangú partnerként tért vissza a nemzetközi színtérre. Ezt nehezményezte és leszögezte, hogy Moszkva nem a konfrontációt, hanem a kölcsönös tisztelet, valamint az érdekegyensúly és az általánosan elfogadott megközelítések keresésén alapuló együttműködés lehetőségét keresi.

NATO: Oroszország elmossa a béke és agresszió közti határt
Válaszlépéseket tesz a NATO a Salisbury városában orosz fejlesztésű idegméreggel elkövetett gyilkossági kísérlet nyomán - nyilatkozta Jens Stoltenberg, a szövetség főtitkára csütörtökön.
Stoltenberg kijelentette, a vegyi fegyver használata Oroszország elmúlt években elkövetett, meggondolatlan cselekedeteinek sorába tartozik. Szerinte ezzel Oroszország elmossa a béke és az agresszió közötti határt.
A főtitkár közölte, hétfőn Londonban megbeszélést folytat Boris Johnson brit külügyminiszterrel a Novicsok elnevezésű idegmérgek csoportjába tartozó vegyülettel elkövetett támadásról és a lehetséges válaszlépésekről.


"Annak, ami most történik az a kvintesszenciája, hogy az Egyesült Államok és nyugati szövetségesei nem kívánnak beletörődni abba, hogy dominanciájuk 500 éves időszaka a vége felé közeledik" - hangoztatta. Meglátása szerint hosszú lesz az átmenet "a sokpólusú, demokratikus és igazságos új világrendbe", és a mostani folyamat fájdalmas azok számára, akik sok száz éve megszokták a az uralmat, és azt, hogy "ők rendeljék a nótát". Kifejezte meggyőződését, hogy Oroszország és a BRICS-csoport többi tagországa - Brazília, India, Kína és Dél-Afrika - senkinek sem hagyja befolyásolni külpolitikáját.

Kiszámították, mi a legjobb a tigriscápáknak

Publikálás dátuma
2018.03.15. 15:14
Illusztráció: AFP
Tudósok kiszámították, hogy a tigriscápa 22 Celsius-fokos tengervízben a legaktívabb - írta az MTI a BBC beszámolója a lapján.

Ahogy az óceánok vize melegszik, a tigriscápák tovább költözhetnek, ezzel több konfliktusba keveredhetnek az emberekkel, például lehetséges, hogy Sydney partjai közelében fogják jól érezni magukat télen is.

A Global Change Biology című szaklapban közölt tanulmány eredményei alapján a jövőben kidolgozhatnak új módszereket, amelyekkel megelőzhetik a cápatámadásokat. A tigriscápa csak a második legveszélyesebb az emberre legtöbbször támadó fehér cápa után. A cápák többsége hideg vérű, testhőmérsékletük megfelel az őket körülvevő víz hőmérsékletének. A tigriscápákból a legtöbb 22 Celsius-fokos vízben található, ebben a legaktívabbak a tanulmány szerint. Egy-két fokos vízhőmérséklet-változás már a populáció költözését okozhatja. "Sydney vizein a téli hónapok alatt alig látni cápát, ám ez megváltozhat" - mondta Nicholas Payne, a belfasti Queen's Egyetem és a Roehamponi Egyetem tudósa, a kutatás vezetője.
A világ egyes vidékein a kormányok különböző intézkedésekkel igyekeznek megvédeni a parti vizek szörföseit és fürdőzőit, van, ahol ritkítják a cápák számát, ami állatvédők tiltakozását váltotta ki. A cápák mozgásának, szokásainak jobb megismerése a cápatámadások elhárításának jobb stratégiáihoz vezethet. 

A kutatók most évtizedek tigriscápafogásait tanulmányozták Ausztrália keleti partjainál, hogy képet kapjanak arról, merre van belőlük a legtöbb. Ezután érzékelőt erősítettek a Hawaii vizeiben élő tigriscápák néhány egyedének hátuszonyához. A műszer mérte a víz hőmérsékletét és az egyedek mozgását, úszási sebességét. "Így mérhettük, milyen vízhőmérséklet mellett a legaktívabbak a cápák" - mondta Payne. Ugyan nem valószínű, hogy tigriscápák tömegei változtatnak élőhelyet a globális felmelegedéssel, az állatok eloszlása mégis változhat - írták a tanulmányban. A klímaváltozás miatti aggodalmak olyan kutatásokhoz vezettek, amelyek az állatok alkalmazkodását vizsgálják. Úgy tűnik, a tenger élővilága gyorsabban adaptálódik a globális felmelegedéshez, mint a szárazföldeké.

Kordon mögött Orbán Viktor

Publikálás dátuma
2018.03.15. 14:41

A kormánypárti hívők egyszerűen nem hiszik el a Fidesz és a KDNP haza táján felbukkanó botrányos visszaéléseket. A miniszterelnöktől csak arra tellett, hogy sokadszor is harcra szólítson Soros és bandája ellen.

Mindent megtett a kormányfő, valamint a beszédét megelőző hivatalos állami ünnepség rendezője, Vidnyánszky Attila, hogy feltüzeljék a szavazókat március 15-én. A műsorban - a Hódmezővásárhely óta érvényben lévő kormányzati kommunikációnak megfelelően - a harc fontosságát emelték ki, Orbán elszavaltatta a tömeggel a Himnuszt, a Kossuth térre érkezőket pedig – feltehetően a terrorpánikot ébren tartva – fémdetektoros kapuk várták.

Mindenkit átvizsgáltak, aki be akart menni a tér közepére, de később a Békemenet tagjainak már nem kellett átesniük ezen a procedúrán. Az üzenet mégis egyértelmű volt: „veszélyben vagyunk, bármikor történhet valami”. A lapunknak nyilatkozók nem is találtak semmi kivetnivalót az ellenőrzésben. - Tudja, nagyon sokan vagyunk, bárki bármit behozhat, muszáj ellenőrizni – mondta egy idősebb hölgy.

Több résztvevő arról beszélt lapunknak, hogy az elmúlt hetekben kirobbant botrányok ellenére a Fidesz nyer majd a választáson. - Ez az egész Kósa-ügy hazugság. Az ellenzék találta ki, mert kampány van – mondta egy férfi. - Kósa Lajos? Ugyan már, komolytalan – nevetett kérdésünkre, és azt is megjegyezte, hogy korábban nagy reménységnek tartotta Kósát, ám „amióta feljött Budapestre Debrecenből, csalódnunk kellett benne”. Sokan beszéltek arról is, hogy azért kell a Fideszre szavazni, mert az ellenzék "szörnyű állapotban van". Egy idősebb úr azt is megjegyezte ugyanakkor, hogy Orbán Viktornak lehet valóban jót tenne, ha átmenetileg átengedné a kormányzást valaki másnak. - Így ugyanis mindenki számára egyértelmű lenne, hogy ő sokkal jobb, és győztesként térhetne vissza – fogalmazott.

A korábbi magabiztos vélemények azonban árnyaltabbakká váltak: már senki sem beszélt kétharmadról, tökéletes kormányzásról, így Orbán Viktor „eligazító” szavaira nagy szükség volt. A kormányfő azonban nem sok új gondolattal készült, továbbra is a sorosozás és a migránsozás volt a központi gondolat.

A miniszterelnök nem is sokat bíbelődött március 15-e emlékével, hamar rákanyarodott arra, hogy szerinte mi a választás tétje: a legnagyobb csata még előttünk van, el akarják venni Magyarországot. A miniszterelnök szerint nem vérszegény ellenzéki pártokkal kell megküzdeniük, hanem egy sötét nemzetközi hálózattal, amit Soros György fog össze. Ezen a ponton hangzott el egy mondat, aminek valódi tartalmát még senki nem tudta megfejteni, a Fidesz elnöke pedig nem bíbelődött a részletekkel, amikor kijelentette: „erkölcsi, jogi, politikai elégtételt fogunk venni a választások után.”

- Hiszünk a szeretetben és a békében, de a végsőkig fogunk harcolni Soros és nemzetközi birodalma ellen. Tudjuk, hogy minden választókerületben velük fogunk szemben állni, mert nem csak pártokat támogatnak, legutóbb egy független jelölt mögé álltak be - utalt a kormányfő a hódmezővásárhelyi kormánypárti buktára.

Az évek óta megszokott harci biztatással zárta most is a beszédét Orbán Viktor: a magyar hazának szüksége van rátok, menjetek és harcoljatok, hajrá Magyarország, hajrá magyarok!