Létezik jó edző?

Publikálás dátuma
2018.03.17 15:14
Illusztráció: AFP
Fotó: /
Többféle cikk, még tízes lista is terjed az interneten, hogyan lehet felismerni a jó edzőt. A tréner szerint nehéz meghatározni a tökéletes szakember ismérveit, hiszen mivel mindenben különbözünk, mások az igényeink, mindenki mással tud hatékonyan együttműködni. Ráadásul csak egy ideig. Bicskei Izabella szerint időnként ugyanis célszerű váltani.

Az edzőtermeket és az ott dolgozó szakembereket két csoportra lehet osztani: „vannak menő és kevésbé trendi helyek, illetve trénerek. Ez azonban nem jelent minőségi különbséget is, ugyanis a kirakatban: újságokban, tévékben, interneten nem szereplők is – általában - jó szakemberek” - mondta a Népszavának Bicskei Izabella edző.

Az alapfeltétel, hogy egy edző megfelelő képzettséggel rendelkezzen, és az is, hogy folyamatosan tanuljon. Olyan gyorsan fejlődik a tudomány, hogy nem elég az évtizedekkel korábban megszerzett diploma. „Nem lehet, hogy egy edző ne ismerje az új trendeket, irányzatokat, elméleteket. Ezekről kellenek papírok is, az önképzés nem mindig elég” - mondta a szakember.

Egy megfelelően képzett, akár menőnek tartott szakember sem biztos, hogy jó edző, legalábbis mindenkinek. Ha ugyanis nincs „kémia”, azaz közös hullámhossz a tréner és a vendége között, nem hatékony a közös munka. Ezért, mielőtt választunk, el kell döntenünk, hogy szükségünk van-e egyáltalán személyi edzőre, vagy a csoportos óra is elegendő motivációt ad. Arra is választ kell kapnunk, magunktól, szükségünk van-e „korbácsra” vagy inkább egy csendes, támogató társ mellett tudunk fejlődni. Bicskei Izabella hozzátette, természetesen az is fontos, hogy az edző érezze, kinek, mikor, milyen „bánásmódra” van szüksége. Ez, bár fejleszthető, velünk született képesség és hasznos, ha ezt akár alkalmanként is tudja váltogatni az edző.

Illusztráció: Shutterstock

Illusztráció: Shutterstock

„Az alap, hogy az edző figyel a vendégére, de az is kell, hogy probléma esetén tudja, hova kell továbbküldenie, sőt el is kell tudnia engedni, ha már nem tud többet segíteni. Egyáltalán nem biztos ugyanis, hogy egy edző szolgálja éveken keresztül a fejlődésünket. Az edzőket időnként cserélgetni kell” - jelentette ki Bicskei Izabella. Régebben jellemző volt, hogy egy szakember – edző, gyógytornász, masszőr – mellett hosszasan elkötelezték magukat a vendégek, manapság a rengeteg új inger miatt fontos a változatosság. „Ha képzi magát, tovább maradhat, de időnként nyugodtan menjünk máshoz, is” - ajánlotta az edző, de mint mondta, az is előfordulhat, hogy évek múlva vissza lehet térni egy korábban bevált trénerhez.

„Van, hogy lebeszélek valakit magamról, mert az első beszélgetésnél érzem, nem rám van szüksége” - árulta el Bicskei Izabella. Ehhez az edzőnek tisztában kell lennie saját magával, a képességeivel. El kell képzelnie, milyen embereket, vendégkört szeretne bevonzani, kikkel tud foglalkozni. Ha ezt nem teszi meg, hamar elmehet a kedve, kiéghet, aminek az a következménye, hogy nem megfelelően foglalkozik az embereivel.

Témák
edző
2018.03.17 15:14

Káoszt okoz a havazás az USA-ban

Publikálás dátuma
2019.01.20 18:55

Fotó: AFP/ JOSEPH PREZIOSO
Hótakaró borítja az amerikai Középnyugatot és a keleti partvidéket. A közlekedésben fennakadások vannak, repülőjáratokat töröltek és tízezrek áram nélkül maradtak.
A széles téli viharzóna a hétvégére elérte az Egyesült Államok keleti partvidékét, és az országos meteorológiai szolgálat a középnyugati Missouritól az északkeleti Maine államig húzódó térségben 15 tagállamra adott ki viharriadót. A Középnyugaton és az Ohio völgyében, a Nagy Tavak vidékén szombaton este 25-30 centiméteresre nőtt a hótakaró, több államban balesetekről számoltak be. Missouriban például az egyik országúton 15 autó csúszott össze, Kansasben egy hókotró csúszott az útpadkára és gázolt el egy férfit, a chicagói O'Hare nemzetközi repülőtéren pedig a kifutópályáról csúszott ki az arizonai Phoenixből leszálló gép 129 utassal a fedélzetén. Sérülés nem történt. A hóvihartól szenvedő térségben több repülőjáratot töröltek. Bostonban vasárnap 250 járatot függesztettek fel, tucatnyi járat nem indul a New York-i Kennedy repülőtérről és a szomszédos newarki légikikötőből sem. A Washington melletti Reagan repülőtéren az esőzés és a sűrű köd akadályozta a forgalmat. Vasárnap az Amtrak vasúttársaság nem indított vonatokat Chicagóból Bostonba, New Yorkba, Pennsylvaniába és Washingtonba.
Míg New York városában alig havazott, New York állam fővárosában, Albanyban 30 centiméternyi hó hullott vasárnapra virradóra, a Nagy Tavak egyike, az Erie-tó partján fekvő Buffalóban is 30 centiméternyinél vastagabb a hótakaró. Connecticut államban mintegy 14 ezren maradtak áram nélkül, de a szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy ennél jóval többeket fenyeget áramkimaradás. A térségben ugyanis sokfelé nem hó, hanem ónos eső esik, vasárnap éjjelre fagyot jósolnak, ez pedig azzal fenyeget, hogy leszakadnak a vezetékek. A keleti parton árvízriadót is kiadtak. Vasárnapi Twitter-bejegyzéseinek egyikében Donald Trump elnök óvatosságra intette az amerikaiakat.
Szerző
2019.01.20 18:55

Könnygázt vetettek be a rendőrök a tüntetők ellen Athénban

Publikálás dátuma
2019.01.20 18:17

Fotó: AFP/ LOUISA GOULIAMAKI
Macedónia névváltoztatásának tervezett ratifikációja miatt tiltakoztak a görög fővárosban.
Könnygázzal oszlatta fel a tüntetőket a rendőrség Athén központjában vasárnap, a több tízezer tiltakozó Macedónia névváltoztatásának tervezett ratifikációja miatt vonultak utcára – írja a Reuters. A helyiek szerint évtizedek óta ez volt a legnagyobb tüntetés a görög fővárosban. A New York Times arról számol be, hogy a tiltakozók be akartak jutni a Parlament épületébe, és többen kövekkel dobálták a rendőröket. A hatóságok közlése szerint tíz rendőr és egy fotós megsérült.
A macedón törvényhozásban már összejött a kétharmados többség az ország nevének megváltoztatásához szükséges alkotmánymódosításhoz, a megegyezést ezután a görög parlamentnek kell jóváhagynia. Görögországban a társadalom több mint hatvan százaléka ellenzi a görög–macedón megállapodást. Ennek elsősorban történelmi okai vannak. A vita még 1991-ben kezdődött, amikor Macedónia kivált Jugoszláviából. Akkoriban az egyedüli tagköztársaság volt, melynek az elszakadását nem kívánta megakadályozni a Jugoszláv Néphadsereg. Görögország haragját azonban kivívta az új államalakulat, mert „Macedón Köztársaságnak” nevezték el. Athén ezt súlyos támadásként fogta fel, a görögök ugyanis úgy vélték, Szkopje a hellén kulturális bölcsőnek tartott észak-görög tartományra, Makedóniára tart igényt. Sokáig esély sem volt a névvita lezárására, mígnem Macedóniában 2017 májusában, a szociáldemokrata Zoran Zaev került kormányra, akinek egyik eltökélt szándéka volt az ügy megoldása. Enélkül ugyanis országának nem lenne esélye az uniós, illetve a NATO-integrációra. Az áttörés tavaly júniusban történt meg. Akkor a görög–macedón–albán határon található Preszpa-tó görög oldalán a két ország miniszterelnöke jelenlétében a két külügyminiszter látta el kézjegyével a dokumentumot, melynek értelmében Macedóniát Észak-Macedón Köztársaságra nevezik át. Cserébe Görögország vállalta, hogy nem gördít több akadályt Macedónia uniós, illetve NATO-integrációja elé. Ezután következett a ratifikáció folyamata, amely macedón részről péntek este zárult le. Összesen 81 képviselő voksolt az alkotmánymódosításra, biztosítva ezzel a kétharmados többséget. A tavaly Magyarországra menekült volt miniszterelnök, a Nikola Gruevszki által fémjelzett jobboldali VMRO-DPMNE párt képviselői bojkottálták a szavazást.
A nemzetközi közösségek fellélegeztek a szkopjei parlament szavazása után. Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, valamint Johannes Hahn szomszédságpolitikai és bővítési biztos gratulált a szkopjei parlamentnek a döntéshez. Közös közleményükben kifejtették, Macedónia jelentős lépést tett az európai integráció felé vezető úton. Szintén gratulált Jens Stoltenberg NATO-főtitkár. A megegyezés révén stabilabbá válik a régió – hangoztatta.  
2019.01.20 18:17