Putyin utolsó nagy dobására készül

Publikálás dátuma
2018.03.17 06:30
KIHÍVÓ NÉLKÜL - Vlagyimir Putyin támogatottsága országos átlagban 70 százalék körül mozog FOTÓ: AFP/ALEXANDER NEMENOV
Elnökválasztást rendeznek vasárnap Oroszországban. Putyin megígérte, nem módosít alkotmányt a hatalom örökös megtartása érdekében. Győzelmét senki sem veszélyezteti.

A vasárnapi szavazáson való részvételre buzdította egy péntek hajnalban nyilvánosságra hozott felvételen az oroszokat Vlagyimir Putyin. A Russia Today tévécsatornán bemutatott videóban az orosz elnök azt emelte ki, hogy mindenkinek személyes joga, hogy egy szabad választáson kire adja voksát, de aki távol marad az attól fosztja meg magát, hogy véleménye szerepet játsszon ezen a döntő és jelentős választáson.

„Meggyőződésem, hogy mindnyájunkat érdekel az ország sorsa. Ezért kérlek benneteket, hogy menjetek el szavazni vasárnap. Éljetek a jogotokkal, hogy dönthettek jövőtökről” – fogalmazott felhívásában a Kreml jelenlegi és minden bizonnyal jövőbeli ura. (A választás szabadságának mértékét jelzi, hogy az egyetlen számottevő riválist, Alekszej Navalnijt kizárták a versenyből egy koncepciós perben kiszabott ítélet miatt.)

Nem véletlenül buzdítja szavazásra népét Putyin, hiszen a 18 éve Oroszország élén álló politikus győzelmét ugyan semmi és senki sem veszélyezteti, de a lakosság évek óta növekvő passzivitása, a szabad választás illúzióját fenntartani nem akaró elégedetlenek egyre nagyobb arányban döntenek a távolmaradás mellett. Az alacsony részvétel melletti megválasztás pedig beárnyékolná Putyin utolsó mandátumát.

Még hivatalos jelölése előtt felmerült nyilvánosan is annak a lehetősége, hogy újabb győzelme után az elnök alkotmánymódosítással próbál majd örökös teljhatalmat szerezni magának. A jelenlegi alkotmány szerint ugyanis nem indulhat a következő választáson, az egymást követő két 6 éves mandátum után. Első alkalommal két négyéves ciklus után Putyin miniszterelnök lett, helyet cserélve bizalmasával, Dmitrij Medvegyevvel, majd visszatért immár hat éves mandátumra. Most kezdődő elnöksége 2024-ben jár le, 72 éves korában, leghamarabb 76 évesen jelentkezhetne újra elnöknek. Távlati terveiről nem beszélt, de azt nyilvánosan megígérte, hogy tiszteletben tartja az alkotmányt.

A választás napjának időzítése is Putyin győzelmét hivatott szolgálni, hiszen március 18-a a Krím félsziget Oroszországhoz csatolásának napja, az a momentum, amely a legnagyobb népszerűséget biztosította számára, és amelyet sem a nyugati szankciók, sem az ország egyre erősödő nemzetközi elszigetelődése, sem az orosz gazdaság gyengélkedése nem tud megingatni.

Városok passzív lázadása
Már nemcsak a nagy, hanem az oroszországi viszonylatban közepesnek számító városokban is látványosan visszaesett Putyin támogatottsága és a szavazati hajlandóság egyaránt. Moszkvában és Szentpéterváron a legutóbbi parlamenti, majd helyhatósági választásokon is történelmi méylponton volt a részvétel, ami a vasárnapi elnökválasztásra még tovább süllyedhet. Az ország két legnagyobb, egyben politikai, kulturális központjának számító városban Putyin népszerűsége 12 százalékkal csökkent egyetlen hónap alatt, 69,7 százalékról 57,1-re.
Az All-Russia Public Opinion Research Center által végzett februári felmérés szerint hasonló mértékű esés tapasztalható az 500 -100 ezer közötti városokban is, az elnök népszerűsége az 500 – 950 ezer között városokban illetve a kis településeken maradt stabil. Ezzel egyidőben a nagyvárosokban a milliomos kommunista jelölt, Pavel Grudinin támogatottsága növekedett.
Valerij Fjedorov, a közvélemény-kutató intézet igazgatója szerint minél nagyobb egy város, annál alacsonyabb a választókedv, a kis és nagy településeken a részvételi arányban akár 20 százalékos különbség is várható. A nagyvárosokban 50 százalék körüli részvételi hajlandóságot mértek.
Az intézet felmérése szerint országos átlagban 70 százalék körül mozog Putyin támogatottsága. Grudinin 7,8, Vlagyimir Zsirinovszkij 5,9, Kszenja Szobcsák tévébemondó, Putyin korábbi bizalmasának a lánya 1,6, az ellenzéki liberális Jabloko képviselője, Grigorij Javlinszki 0,9 százalékon áll.

Theresa May már biztosra menne

Publikálás dátuma
2019.03.22 22:02

Fotó: AFP/ TOLGA AKMEN
A brit miniszterelnök utalást tett arra, hogy többség nélkül nincs újabb szavazás a megállapodásról.
A brit miniszterelnök egyenes utalást tett pénteken arra, hogy csak akkor terjeszti ismét az alsóház elé szavazásra a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét tartalmazó megállapodást, ha megvan a többség az eddig kétszer is elutasított egyezmény elfogadásához. Theresa May péntek este közzétett levelében az MTI összefoglalója szerint tájékoztatta az alsóházi képviselőket az EU-csúcsértekezletről, amelyen döntés született a Brexit halasztásáról. A halasztás hossza attól függ, hogy a londoni alsóház a jövő héten elfogadja-e az EU-val tavaly novemberben elért Brexit-megállapodást. May levelének megfogalmazása szerint azonban „ha úgy tűnik, hogy nincs elégséges támogatás az egyezmény jövő heti újbóli beterjesztéséhez”, vagy ha a ház ismét elveti a megállapodást, akkor kérhető a Brexit további halasztása a megállapodás életbe lépésének elmaradása esetére meghatározott április 12-i határidőn túl, de ebben az esetben az Egyesült Királyságnak részt kellene vennie a májusi európai parlamenti választásokon.
A huszonhetek és az Egyesült Királyság által egyaránt elfogadott megállapodás értelmében a korábbi 2019. március 29. helyett 2019. május 22. lesz az új határidő, amennyiben a londoni alsóház jövő héten elfogadja a kétszer már leszavazott kiválási szerződést. Újabb elutasítás esetén pedig a szigetország április 12-ig továbbra is az Európai Unió tagja maradna, de eddig jeleznie kellene, hogy mik a szándékai a továbbiakban.

Jövő vasárnaptól változik a repülőtéri buszok menetrendje

Publikálás dátuma
2019.03.22 21:55
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A vasárnapi forgalom kiugróan magas, így a járatok sűrítéséről döntöttek.
Az eddiginél sűrűbben, tízpercenként jár március 31-től vasárnap napközben a repülőtéri 100E járat – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). Mint írják, a járat kihasználtságáról szóló adatok szerint az utasok száma továbbra is dinamikusan növekszik, a vasárnapi forgalom pedig kiugróan magas a hét többi napjához képest is. „A BKK 2019. március 31-től vasárnap napközben sűríti a 100E repülőtéri autóbusz menetrendjét, így a legforgalmasabb utazási időszakokban, 7 és 19 óra között tízpercenként indulva biztosít közvetlen eljutást a belváros és a repülőtér között. A BKK továbbra is figyelemmel kíséri az autóbusz kihasználtságának alakulását és szükség esetén mentesítő autóbuszokat állít forgalomba” – olvasható a közleményben.