Putyin sima győzelme

Publikálás dátuma
2018.03.18 20:36
Fotó: AFP/Nataliy Zemboska
Fotó: /

Vlagyimir Putyin a szavazatok 73,9 százalékát szerezte meg az orosz elnökválasztáson. Ez derült ki a VTSIOM közvéleménykutató exitpoll felméréséből. A központi választási bizottság 21 százalékos feldolgozottság után közölt eredménye szerint ugyanakkor 71,9 százalékot kapott. Az esti órákig elsősorban a kelet-oroszországi körzetek eredményeit összesítették, ahol magyar idő szerint már kora hajnalban megkezdődött a voksolás. A második helyen a kommunista párti Pavel Grudinyin állt 15 százalékkal, az úgynevezett liberális demokrata Vlagyimir Zsirinovszkij pedig valószínűleg harmadik helyen végzett 7 százalékkal.

Ez azt jelenti, hogy az elnök népszerűbb, mint az előző, 2012-es voksolás alkalmával, amikor 63,6 százalékos eredményt ért el. Az eredmény távolról sem meglepő. Putyinnak ugyanis sikerült emelnie nimbuszát a krími beavatkozással, de legutóbb a Szkripal-ügy is az ő malmára hajtotta a vizet. A kettős ügynököt nemrégiben brit területen mérgezték meg, London nagyon valószínűnek tartja, hogy Moszkva állt az akció mögött.

A voksoláson 1300 külföldi megfigyelő volt jelen. Az ellenzéki Gólosz ügynökség munkatársai országszerte 2500 választási szabálytalanságról számoltak be, elsősorban Moszkvából, Szentpétervárról, illetve a dél-oroszországi Kransznodarból jelentettek ilyen eseteket. A belügyminisztérium 650 esetről tudott. Egyes választók neve többször is volt beregisztrálva, másutt nem az előírásoknak megfelelően zárták le az urnákat.

Putyin öröme azért nem lehet teljes, mert a részvétel alacsonyabb colt, mint hat éve: akkor 65,3 százaléknyian voksoltak, ezúttal azonban 63,7 százalék voksolt.

Szerző
2018.03.18 20:36

Külföldiekkel töltenék fel a német hadsereg üres posztjait

Publikálás dátuma
2018.07.22 11:48
Német ejtőernyősök ugráshoz készülnek egy gyakorlaton
Fotó: DPA/ Wolfgang Minich
A Bundeswehr komoly válságban van, egyebek mellett emberhiánytól szenved. Az értesülést a védelmi minisztérium nem cáfolta, azt mondták, minden lehetséges opciót megvizsgálnak.
Külföldi, európai uniós állampolgárok felvételét mérlegeli a német hadseregbe a berlini védelmi minisztérium a haderőnél, a évek óta fennálló létszámhiány megoldásaként – írja az MTI a hétvégi a német sajtóra hivatkozva. „A német honvédség felnőtté válik. Ehhez képzett emberekre van szükség. Ehhez minden lehetséges opciót mérlegre fogunk tenni” – erősítette meg a védelmi minisztérium az Augsburger Allgemeine című bajor lap értesülését a ZDF német közszolgálati televíziónak. A ZDF honlapján megjelent beszámoló szerint az elképzelés már a védelmi tárca 2016-os úgynevezett fehér könyvében is szerepelt, és most a hadkiegészítési stratégia újragondolásakor vetődött fel ismét. A ZDF-nek nyilatkozó Erich Vad biztonságpolitikai szakértő szerint jó és helyes, hogy a védelmi tárca új, gyakorlatias megoldásokon gondolkozik, mert a Bundeswehr évek óta súlyos problémákkal küzd a toborzás terén. Két héttel ezelőtt a Bild című német tömeglapnak sikerült megszereznie a védelmi minisztérium egyik bizalmas jelentését, melyből az derült ki, hogy a német hadsereg a teljesítőképessége határára ért, jelenleg nem tud a mostaniak mellett további feladatokat vállalni, és minden haderőnemnél problémát okoz a létszámhiány.  
2018.07.22 11:48

Izrael mentette ki Szíriából a fehér sisakos életmentőket

Publikálás dátuma
2018.07.22 08:59
Fehér sisakosok egy korábbi, 2016-os képen a lázadók ellenőrizte Duma városában
Fotó: AFP/ Sameer Al-Doumy
A hét éve dúló polgárháború emblematikus hősei a fehér sisakot viselő polgári védelmisek, akik közül sokan áldozták életüket a mentés során. Nyolcszázan most megmenekültek.
A szíriai polgári védelem körülbelül nyolcszáz tagját, illetve családtagjaikat evakuálta a polgárháború dúlta ország délnyugati részéről az izraeli hadsereg, hogy megmentse őket az orosz csapatok által támogatott damaszkuszi kormányerők támadásától. Az izraeli közlemény szerint a fehér sisakosok közvetlen életveszélyben voltak, ezért az Egyesült Államok és több európai állam kérésére egy meg nem nevezett szomszédos országba vitték őket.  A jordániai hivatalos hírügynökség közleménye szerint a polgári védelem tagjai a királyságban vannak, egyelőre zárt területen, innen helyezik át őket hamarosan nyugati országokba, Nagy-Britanniába, Németországba és Kanadába.  A Szíriai Polgári Védelem fehér sisakjukról ismertté vált tagjai folyamatosan dolgoznak a lázadók által megszállt, a kormányerők és az orosz légierő által támadott térségekben is a civilek mentésén – gyakran a saját életüket kockáztatva. A damaszkuszi kormányhoz hű csapatok nagy offenzívát indítottak Quneitra tartomány visszafoglalására, ahonnan péntektől megkezdték 140 ezer civilt evakuálását az ENSZ kérésére megnyitott humanitárius folyosón keresztül. 
2018.07.22 08:59