Szijjártó: a Soros Alapítványban nyugodtan megbízhatok!

Publikálás dátuma
2018.03.19. 15:14
Szijjártó Péter. Fotó: Népszava
Fél év alatt nem volt honvágya, Washington épületei és az amerikai sportélet lenyűgözte, négy amerikai egyetemre is beadta a felvételijét – így lelkendezett Szijjártó Péter gimnazistaként arról az időszakról, amit a Soros Alapítványnak köszönhetően diákként az Egyesült Államokban tölthetett, számol be a hvg.hu.

Szijjártó Péter, a győri Czuczor Gergely Bencés gimnázium harmadikos tanulója - ez most 11. osztály lenne - 1995-ben jelentkezett a Soros Alapítvány pályázatára, írta meg a 444.hu, a Kisalföld egy Twitterre feltöltött régi lapszámából. A pályázaton 1500 jelentkező közül választották ki azt a tucatnyi szerencsés magyar tanulót, akik aztán az alapítvány támogatásával egy fél évet az Egyesült Államokban tölthettek.

"Szorongás nélkül vágtam neki az útnak, úgy gondoltam, a Soros Alapítványban nyugodtan megbízhatok" - nyilatkozta akkor Szijjártó, aki saját bevallása szerint a repülőjegy, a biztosítás és az ösztöndíj mellé még heti 75 dollár zsebpénzt is kapott. A cikk folytatásában, amit a hvg.hu szerzett meg, Szijjártó arra is kitér, hogy nem is volt honvágya a fél év alatt, csak karácsony táján teltek lassan a napok.

„Igazi meglepetés ért, hogy Washingtonban tölthettem három napot a nevezetességek megtekintésével, ennél nagyobb öröm nem is érhetett volna” – lelkendezett. „Négy amerikai egyetemre adtam be a felvételimet, aztán majd meglátjuk, mi lesz” – tette hozzá. A felsőfokú angol nyelvvizsgát is hamarosan leteszi, mondta.

Nem tudni, hogy az amerikai felvételikkel mi lett, a kormány oldalán elérhető önéletrajza szerint Szijjártó végül Budapesten diplomázott. De 2015-ben a függetlenség napja alkalmából az amerikai nagykövetségen tartott fogadáson Szijjártó beszédet tartott, ebben külön is megemlékezett erről a lehetőségről, amit a Soros szervezetnek köszönhetően kapott – és az amerikai focit még ekkor is szerette.

Szerző

Havazás - Kilencezer fogyasztónál még nincs áram

Publikálás dátuma
2018.03.19. 14:57
Folyamatos az üzemzavar elhárítása a Hajdú-Biharban. A rendőri jelenlét továbbra is biztosított az érintett településeken. Forrá
Három megyében, kilencezer fogyasztónál még mindig nem volt áramszolgáltatás hétfő délelőtt, miután nagy mennyiségű hó hullott országszerte - közölte honlapján az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).

Békés, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megye harminchét településén okoz még mindig áramellátási zavart a hétvégi havazás - tájékoztatott az OKF.

A vasúti közlekedést is hátráltatja az időjárás. Hétfő reggel negyvennyolc szerelvény közlekedett késésekkel - tették hozzá.

A közlemény szerint a katasztrófavédelemnek szombat óta több mint négyszázharminc, a havazással kapcsolatos beavatkozást kellett végrehajtaniuk. A meteorológiai előrejelzés szerint további havazás várható.

A tűzoltóknak többnyire a hó súlya alatt kidőlt fákat, letört, gallyakat kellett eltávolítaniuk, valamint a havas utakon elakadt, kisodródott, árokba csúszott, felborult, keresztbe fordult autókat, tehergépkocsikat, buszokat mentettek - írta az OKF.

Szerző

192-en fagytak halálra március közepéig

Publikálás dátuma
2018.03.19. 14:51
Illusztráció. Fotó: Németh András Péter

192-en szenvedtek fagyhalált március közepéig, tavaly ősz óta – írja közleményében a Magyar Szociális Fórum (MSZF). Az áldozatok nagyjából fele a szabad ég alatt, illetve kórházba szállítása közben vagy bekerülése után hunyt el, másik 46 százalékuk pedig fűtetlen lakásokban, tudósít értesüléseire hivatkozva az emberjogi szervezet.

Csökkent a fagyhalálesetek száma a múlt évhez képest; 2016-17 telén 203-an hűltek ki végzetesen. Az MSZF szerint ez az enyhébb időjárásnak köszönhető inkább, mint az állam fokozottabb törődésének.

Mint írják, az állam továbbra sem gördít akadályt a kilakoltatások útjába - tavaly több mint 10 ezer embert lakoltattak ki egyetlen otthonából -, továbbra sem juttatja fedélhez a kilakoltatott családokat, hozzásegítve őket olcsón elérhető szociális bérlakásokhoz, és nem tesz a nyomor felszámolásáért, melynek következtében tömegeknek kell arról dönteniük, hogy egyenek-e vagy fűtsenek. Az évről-évre ismétlődő tömeges fagyhalál társadalmi oka a több millió embert sújtó fizetésképtelenség – értékelték az állapotokat

Szerző