"Számomra a börtön egy oázis"

Publikálás dátuma
2018.03.20 15:46
Illusztráció: Shutterstock
Fotó: /
A japán idős emberek számára a börtön biztonságot, társaságot és kényelmet jelent, ezért cserébe pedig még szabadságukról is képesek lemondani - írta a Mashable alapján az Euronews.

A japán társadalom negyede 65 éven felüli, így nem meglepő, hogy a fogvatartottak 20 százaléka is ebbe a korosztályba tartozik. Minden ötödik női rab 65 éven felüli, ők leggyakrabban apróbb vétségeket követnek el, általában boltból lopnak, gyakran visszaesően is, hogy börtönbe kerüljenek, mert ott nincs szegénységet és magány. "Számomra a börtön egy oázis - a biztonság és a kényelem szinonimája. Itt nem vagyok ugyan szabad, de nem is kell aggódnom semmi miatt, ráadásul rengeteg emberrel tudok beszélgetni, és naponta háromszor kiadós étkezésben is részem van" - mondta el egy 78 éves női rab, aki energiaitalokat, kávét, teát, rizsgombócokat és mangót lopott egy boltból, hogy bekerülhessen.

Az idős nők szociális helyzete Japánban különösen nyugtalanító: 25 százalékuk a szegénységi küszöb alatt él, a férfiaknál ez az arány "csak" 10 százalék. Az egyedülálló idős nők nyugdíja alacsony és legtöbbjük nem tud kire támaszkodni. A japán kormány megoldásként kifejezetten idősek számára fenntartott börtönöket építene, és szociális programot indítana az időskorú, visszaeső bűnözőknek, és növelné az idősgondozók számát is. A megoldás része lehet olyan robotok fejlesztése is, akik nemcsak a házimunkákban segítik az időseket, de beszélgetni is tudnak.

Szerző
2018.03.20 15:46

EB: brit kérelem esetén lehetséges a kiválás határidejének meghosszabbítása

Publikálás dátuma
2019.01.16 13:27

Fotó: AFP/ EMMANUEL DUNAND
Elképzelhető a brit európai uniós kiválás márciusra tervezett határidejének meghosszabbítása, ha az Egyesült Királyság ezt jó okkal kéri - közölte az Európai Bizottság szóvivője.
Margarítisz Szkínász brüsszeli sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a brit kormány eddig nem kért hosszabbítást, de ha a jövőben végül így tesz, akkor a bennmaradó huszonhét tagállam vezetői döntenek majd az ügyben egyhangú szavazással. Újságírói kérdésre válaszolva a szóvivő jelezte, hogy van lehetőség a jövőbeli EU-brit kapcsolatokról jóváhagyott politikai nyilatkozat átdolgozására, amennyiben London változtat az álláspontján, például úgy döntenek, hogy inkább benntartanák a szigetországot a vámunióban. Leszögezte azonban ismételten, hogy a gyakran kilátástalannak tűnő egyeztetés során elért kiválási szerződést már semmiképp nem tárgyalják újra. Névtelenséget kérő uniós diplomáciai források arról számoltak be, hogy szerintük a brit kormányfő várhatóan hosszabbítást fog kérni, s ebben az esetben rendkívüli EU-csúcstalálkozó összehívása várható. A The Guardian című újság értesülései szerint az EU kész lenne júliusig kiterjeszteni a kilépés (és az egyezmény elfogadásának) határidejét, további hosszabbítás pedig ezután akkor képzelhető el, ha előrehozott választásokat vagy új népszavazást írnának ki az Egyesült Királyságban. A szakemberek figyelmeztettek, hogy ez a május végi európai parlamenti választások miatt komoly komplikációkat okozhat. A brit parlament alsóháza kedd este a várakozásoknak megfelelően, hatalmas arányban elutasította a megállapodást. Az egyezményre 202 képviselő szavazott igennel, 432 nemmel.
Szerző
2019.01.16 13:27
Frissítve: 2019.01.16 13:33
18

A hatályos jogszabályok szerint ez a cikk olyan elemeket tartalmazhat, amelyek kiskorúak számára károsak lehetnek. Ha Ön elmúlt 18 éves, kattintson a gombra, és a tartalom elérhető lesz. Minden más esetben görgessen tovább a következő cikk megtekintéséhez.