Papírjuk már van a pénzről

Még tart az egyeztetés arról, hogy pontosan mikor – még most márciusban, vagy csak április elején – fizetik ki a háziorvosoknak és az alapellátó fogorvosoknak a rezsitámogatás újabb 130 ezer forintját – tudta meg a Népszava.

A kormányzat néhány hete jelentette be, hogy a háziorvosok mellett a fogorvosok kapnak március elsejétől 130 ezer forint rezsitámogatást. A kifizetés részleteiről szóló jogszabály kedden jelent meg a Magyar Közlönyben. Míg a háziorvosoknak járó juttatás fedezete az E-Alap költségvetésben rendelkezésre állt, a fogorvosok, akik most először kapnak ilyen kiegészítő díjat, a gyógyító-megelőző ellátások kasszájából jutnak támogatáshoz.

„Örülünk a 130 ezernek, és az év végi hárommilliónak is” – kommentálta a többletpénzzel kapcsolatos jogszabály megjelenését Nagy Ákos keszthelyi fogorvos, az őszi munkalassító demonstráció szervezője. Hozzátette: „Reméljük, hogy 2019-ben az államtitkári ígéretnek megfelelően rendezi a kormányzat a fogászati alapellátás keretében nyújtott szolgáltatások finanszírozását. Noha az év végi egyösszegű 3 millió forinttal, és a mostani 130 ezerrel a háziorvosoknak adott többlet feléhez jutottak az alapellátó fogorvosok, ez azonban még mindig nagyon messze van attól az 1,6 millió forinttól, amennyire a kamara számításai szerint szükség lenne rentábilis praxis működtetéshez. Ma egy átlagos fogorvosi rendelő a mostani kiegészítéssel együtt majdnem 900 ezer forintot kap az egészségbiztosítótól.

Lapunknak Selmeczi Kamill, a FAKOOSZ Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének  elnöke azt mondta: elvben április elsejétől kapták volna meg az idei évre járó 130 ezer forintot, de a kormány előre hozta az összeg kifizetését március elsejére. Örültek volna, ha az összeg megérkezik még márciusban, de úgy vélte: amiatt, hogy a közlönyben csak most jelent meg az erről szóló jogszabály, valószínűsíti, hogy csak április elején érkezik meg a többlet pénz a praxisokhoz. Hozzátette: ezzel – szerinte – a kormány teljesítette a háziorvosoknak tett ígéretét, hiszen az idei 130 ezer forinttal az elmúlt négy évben összesen 520 ezer forinttal növelte a praxisok bevételét.

Szerző
2018.03.20 16:38

Veronai busztragédia: időhúzásra játszhat a sofőr

Publikálás dátuma
2018.10.19 07:15
A tragédia helyszíne
Fotó: AFP/ Polizia di Stato
Az elhunyt gyerekek szülei attól tartanak, hogy a férfi nem jelenik meg a tárgyaláson.
Az olasz ügyészség öt olasz vádlottat nevezett meg a tavaly januárban, Verona mellett történt tragédia ügyében, és a magyar sofőrt, V. Jánost, aki azóta sem ismeri el a felelősségét – írja a Bors. Az elhunyt gyerekek szülei szeretnének a férfi szemébe nézni, ezért sokan kiutaznak a tárgyalásra. A lap szerint attól tartanak, hogy V. János – ahogy eddig is bujkált és próbálta magát kihúzni a felelősség alól – ezúttal sem lesz ott.
„Az egész olasz bírósági ügyet akadályozza. Kapott egy kijelölt olasz védőt, aki sokszor próbálta elérni, de nem sikerült neki, ezért vissza akarja adni az ügyet. A törvények értelmében új védőt kell kirendelni, ami plusz három hónap csúszást jelent”
– mondta az egyik édesapa, aki tizenöt éves lányát vesztette el a tragédiában.
A szülők szerint a sofőr próbálja húzni az időt, és komplikálttá teszi az ügyet, hogy két ország érintett benne.
„Száztizennégy vádló van, ennyien voltak a buszon lévő gyermekek családtagjai, akik valamilyen szinten érintettek benne. Felháborító, hogy a bűnös itthon röhög a markában, és megteheti, hogy ne legyen ott”
–tette hozzá a férfi.
A Bors információi szerint V. János a lakhelyéhez közeli kocsmába jár és azt hangoztatja, hogy beütötte a fejét és nem emlékszik semmire, valamint hogy beteg, és úgyis meg fog halni néhány éven belül.
Az autóbusz tavaly januárban Franciaországból, a Szinyei Merse Pál Gimnázium által évente megrendezett sítáborból tartott hazafelé. Rajta utaztak a gimnázium tanárai, diákjai, egykori diákjai, az egyik tanár családtagjai, valamint két járművezető, összesen 56 fő, 43 fiatalkorú és 13 felnőtt (a két járművezetőt is beleértve). A Magyarország irányába, hazafelé tartó autóbusz letért az útról, és fékezés nélkül az autópálya szalagkorlátjának hajtott, majd egy autópályahíd pillérének csapódott, végül kigyulladt. Tizenheten haltak meg a tragédiában és 26-an szenvedtek súlyosabb sérüléseket.
2018.10.19 07:15
Frissítve: 2018.10.19 07:15

Kásler: a fizetős szolgáltatásoknak a magánkórházakban a helye

Publikálás dátuma
2018.10.19 07:12

Fotó: Népszava/
Az elbocsátott szívsebész ügyével kapcsolatban azt ígérte, hogy annak szakmai vizsgálata hamarosan lezárul.
A fizetős szolgáltatásoknak pedig a magánkórházakban van a helye – erről Kásler Miklós miniszter beszélt a Magyar Hírlapnak adott nyilatkozatában. A Népszava pénteken ismertette az egyik jogszabály-tervezetet, amely szintén a köz-, és a magánellátás egyes részleteit szabályozza. A miniszter a kormánylapnak egyebek mellett azt mondta: a szétválasztási folyamatban meg kell határozni, kik dolgoznak a magánellátásban és a tevékenységüket pontosan hol végzik és pontosan mit csinálnak? Állami kórházakban vagy azokon kívül? Szerinte ugyanis a magánellátásnak mindenképpen az intézményeken kívül kell történnie. A kardiológiai intézetből rapid módon elbocsátott szívsebész ügyével kapcsolatban azt ígérte, hogy annak szakmai vizsgálata hamarosan lezárul. „A törvényes eljárásrendnek megfelelően ez az országos tisztifőorvos feladata volt, aki a legmagasabb szakmai grémiumok véleményére támaszkodott. Úgy tudom, ebbe beletartozik a vezető szív- és érsebészek, illetve plasztikai sebészek álláspontja is. A szakmai grémium az üggyel kapcsolatban törvényességi, szakmai és etikai kérdéseket is tisztázott. Ezt nyilvánosságra kell hozni, az eredményt pedig el kellene fogadni és nem hecckampányt indítani, illetve megelőlegezni olyan eseményeket és következményeket, amiket az égvilágon semmi nem támaszt alá.” – mondta a lapnak a tárca vezetője. 
Szerző
2018.10.19 07:12
Frissítve: 2018.10.19 07:20