Papírjuk már van a pénzről

Még tart az egyeztetés arról, hogy pontosan mikor – még most márciusban, vagy csak április elején – fizetik ki a háziorvosoknak és az alapellátó fogorvosoknak a rezsitámogatás újabb 130 ezer forintját – tudta meg a Népszava.

A kormányzat néhány hete jelentette be, hogy a háziorvosok mellett a fogorvosok kapnak március elsejétől 130 ezer forint rezsitámogatást. A kifizetés részleteiről szóló jogszabály kedden jelent meg a Magyar Közlönyben. Míg a háziorvosoknak járó juttatás fedezete az E-Alap költségvetésben rendelkezésre állt, a fogorvosok, akik most először kapnak ilyen kiegészítő díjat, a gyógyító-megelőző ellátások kasszájából jutnak támogatáshoz.

„Örülünk a 130 ezernek, és az év végi hárommilliónak is” – kommentálta a többletpénzzel kapcsolatos jogszabály megjelenését Nagy Ákos keszthelyi fogorvos, az őszi munkalassító demonstráció szervezője. Hozzátette: „Reméljük, hogy 2019-ben az államtitkári ígéretnek megfelelően rendezi a kormányzat a fogászati alapellátás keretében nyújtott szolgáltatások finanszírozását. Noha az év végi egyösszegű 3 millió forinttal, és a mostani 130 ezerrel a háziorvosoknak adott többlet feléhez jutottak az alapellátó fogorvosok, ez azonban még mindig nagyon messze van attól az 1,6 millió forinttól, amennyire a kamara számításai szerint szükség lenne rentábilis praxis működtetéshez. Ma egy átlagos fogorvosi rendelő a mostani kiegészítéssel együtt majdnem 900 ezer forintot kap az egészségbiztosítótól.

Lapunknak Selmeczi Kamill, a FAKOOSZ Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének  elnöke azt mondta: elvben április elsejétől kapták volna meg az idei évre járó 130 ezer forintot, de a kormány előre hozta az összeg kifizetését március elsejére. Örültek volna, ha az összeg megérkezik még márciusban, de úgy vélte: amiatt, hogy a közlönyben csak most jelent meg az erről szóló jogszabály, valószínűsíti, hogy csak április elején érkezik meg a többlet pénz a praxisokhoz. Hozzátette: ezzel – szerinte – a kormány teljesítette a háziorvosoknak tett ígéretét, hiszen az idei 130 ezer forinttal az elmúlt négy évben összesen 520 ezer forinttal növelte a praxisok bevételét.

Szerző
2018.03.20 16:38

Újabb repülőket vesz a honvédség - szépen hízik a "nemkormánygép-flotta"

Publikálás dátuma
2018.12.11 22:00

Fotó: Orbán Viktor hivatalos Facebook oldala/
Tervben van egy Airbus és három másik, teherszállító gép beszerzése.
Újabb repülőket vesz a honvédség, a meglévő négy mellé tervben van egy Airbus és még három másik, teherszállító repülőgép beszerzése – mondta a honvédelmi miniszter az RTL Klub híradójának. Benkő Tibor azt is elismerte, hogy a honvédség legutóbb vásárolt, Falcon 7X típusú repülőgépe polgári lajstromjelet kapott (és a létét is erősen titkolták), de a miniszter szerint ennek csak technikai okai vannak, és átmeneti állapot. „Addig, amíg ennek a gépnek a katonai rendeltetésű felszerelését, berendezését nem oldjuk meg, mindaddig polgári lajstromot visel, utána pedig katonai lajstromra fogjuk átvenni” – jelentette ki. Arra a kérdésre, hogy a katonai feladatokra vett Airbusokat miért használja Orbán Viktor miniszterelnök, azt mondta: ez a honvédség feladata. „2005-ben született egy öt minisztérium által megalkotott együttes utasítás, amely meghatározza, hogy a védett személyeket légi úton a Magyar Honvédség köteles szállítani” – fogalmazott. Bővebb tájékoztatást azonban nem adott - és persze azért hallgathat, mert katonai titoknak minősül, kik szállnak az égben ezeken a gépeken.
2018.12.11 22:00
Frissítve: 2018.12.11 22:01

Szávay december 31-én adja vissza a mandátumát

Publikálás dátuma
2018.12.11 21:24

Fotó: MTI/ Kovács Attila
A közösségi oldalán azt írta, erre a két hétre még szüksége van képviselői munkája lezárásához.
2018. december 31-i hatállyal adja vissza országgyűlési képviselői mandátumát Szávay István a Jobbiknak. „Hivatalos lemondásomat kizárólag a pártvezetés kérésére nem nyújtom még be. Ez a döntés annak érdekében született, hogy a mandátumom ne maradjon betöltetlen, mivel idén új képviselő eskütételére már nem kerülhet sor” – írta Szávay a Facebook-oldalán. Közölte, hogy erre a két hétre még szüksége van képviselői munkája lezárásához, a folyamatban lévő ügyek befejezéséhez, illetve átadásához. Bár 2019. január elsejétől jogilag néhány hétre még képviselő marad, már semmilyen juttatást nem vesz majd igénybe – tette hozzá. Szávay István nemrég azzal került a figyelem középpontjába, hogy a Hír TV birtokába került hangfelvétel tanúsága szerint egy őt nácinak nevező zsidó nő megverésével büszkélkedett. Később elnézést kért durva, ízléstelen hangneméért, és lemondott a Magyar Országgyűlés jegyzői, illetve a Jobbik frakcióvezető-helyettesi tisztségéről. Ezt követően közölte, hogy lemond parlamenti képviselői posztjáról is.
2018.12.11 21:24
Frissítve: 2018.12.11 21:24