Feljelentés - Gyanús közbeszerzésre költ milliárdokat az Iparművészeti

Publikálás dátuma
2018.03.21. 12:54
Iparművészeti Múzeum. Illusztráció: Kállai Márton
Milliárdokat költ szükségtelenül az Iparművészeti Múzeum, tendereit olyan cég nyeri, amelyik miatt már büntették is - hűtlen kezelés gyanúja miatt tett feljelentést V. Naszályi Márta, a Párbeszéd politikusa. 

5 millió forintra büntette az Iparművészeti Múzeumot a Közbeszerzési Döntőbíróság, amiért egy közbeszerzési pályázatot olyan szinten szabtak az azt megnyerő cégre, hogy még az irodai ajtók színét és anyagát is meghatározták benne, írja a Magyar Nemzet. Az ismételten kiírt tendert ugyan az a cég, a Museum Complex nyerte el - ezúttal a megbízás 1,4 milliárd helyett már 2,4 milliárdról szól.

"Feljelentést tettem hűtlen kezelés gyanúja miatt. Úgy tűnik, a 170 ezres könyvtárnak és adattárnak nincs gazdája, így kiszámíthatatlan, hogy mi fog történni vele" - írta az eset kapcsán V. Naszály Márta Facebook-oldalán.

A tender ráadásul fölösleges: tárgya egy gyűjtemény költöztetése egy felújítás idejére, de a felújítás szakaszos elvégzésével az egész szükségtelenné válna. Szakértők szerint a Museum Complex egyébként tökéletesen alkalmatlan raktárakkal készül a feladatra; felkészületlensége miatt se a gyűjtemény biztonsága, se annak állagmegőrzése nem lesz garantált.

Reagált a Museum Complex
"1. A szerződés összege nem a cikkben említett 2,4, hanem 1,358 mrd. 
2. A valóságban a közbeszerzési eljárás műszaki leírása az elvárt helyiségméretekről és még a könyvek elhelyezésére szolgáló gördíthető polcrendszerről is rendelkezett a könyvtár/adattár tekintetében. A csomagolási részben a dobozok, ládák mennyiségénél a könyvtár állományával is számoltak.
3. A műtárgycsomagolás múzeumi szakemberek felügyeletével, a műtárgyvédelmi elvárásokhoz igazodó tempóban, szerződésnek megfelelően elfogadott ütemterv szerint folyamatosan zajlik.
4. A szerző által említett, műtárgyraktár és restaurátorműhely épületegyüttes 2016. júniusa óta szolgál műtárgyak tárolására. A mindösszesen 19 ezer nm nagyságú speciális komplexum bizonyos helyiségei szakaszosan, zónánként kerültek átvételre. Az IMM számára biztosított terület átadása - mely az épületegyüttes összterületének körülbelül felét teszi ki - szerződés és elfogadott ütemterv szerint zajlik. 
5. A gyűjtemény felügyeletéről semmilyen módon nem mondott le, vagy fog lemondani az intézmény, hisz a letéti raktárakba is csak múzeumi munkatársak jelenlétében van lehetőség belépnie a Museum Complex Kft. szakembereinek, akik kizárólag múzeumi kollégák felügyelete mellett végezhetik a műtárgyak csomagolását és mozgatását. A Könyvtár/Adattár gyűjteménye nem kerül letéti konstrukcióban elhelyezésre. 
6. A közbeszerzési eljárásban és a szerződésben is nyilvánosságra hozott - legnagyobb műtárgyértékhez igazított - műtárgyszállításra, csomagolásra és raktározásra is kiterjedő "felelősség" - műtárgybiztosítás volt az elvárás, tehát a lehetséges legnagyobb kártérítési limit igazodik a legnagyobb értékű műtárgy értékéhez. 
7. A könyvtár és adattár továbbra is látogatható marad az IMM munkatársai által felügyelt és modern műtárgyvédelmi elvárásoknak is megfelelő helyiségekben. 
8. A közbeszerzési eljárás műszaki leírása valamint a szerződés alapján a letéti, bérleti díjak tartalmazzák a legszigorúbb múzeumi elvárásoknak megfelelő speciális raktári polcrendszerek használatát illetve az állandó őrzést és a letéti raktárakban munkaidőben történő folyamatos kezelő/technikus/műtárgycsomaoló szakemberek rendelkezésre állásának költségeit is. A fenti - és egyéb - speciális műtárgyraktárhoz kapcsolódó költségeket a Magyar Nemzet cikke elhallgatta az olvasói elől, amikor a nyertes ajánlattevő által megadott árakat egy elvárt födémterhelhetőséget vagy raktári belmagasságot meg sem közelítő, átlagos irodaház bérleti költségeivel egyszerűen összehasonlította." 

Szerző
Frissítve: 2018.03.21. 16:24

Lakókkal együtt vett féláron bérházat egy fideszes politikus mamája

Publikálás dátuma
2018.03.21. 11:46
Miskolc. Illusztráció: Népszava
Lényegében lakókkal együtt adott el Miskolc vagyonkezelő cége egy önkormányzati tulajdonú ingatlant az egyik fideszes önkormányzati képviselő, Nánási-Kocsis Norbert volt cégének, írja a Magyar Nemzet. A vevő Invesco Kft. 2015-ig volt Nánási-Kocsis tulajdonában, a vállalkozást aztán a városatya 82 éves édesanyja nevére írták, tudta meg a lap. A lakókat ki akarják költöztetni.

Az új tulajdonos a lakásokban gyermekükkel és unokáikkal élő kisnyugdíjasokat minden eszközzel igyekszik távozásra bírni. Nánási-Kocsis állítja ugyan, hogy „édesanyja önállóan intézi a dolgait”, ám a lakók elmondása alapján édesanyja mellett maga a képviselő is hívta őket az ügyben.

Az eladásról is az a városgazdálkodási és üzemeltetési bizottság határozott, amelynek maga Nánási-Kocsis Norbert is tagja, és az ingatlanforgalmazó társaság áron alul jutott az ingatlanhoz. Ezt a bizottság 2016. decemberi ülésére készült előterjesztésből tudta meg a lap, amelyet Kriza Ákos fideszes polgármester jegyzett. Az ingatlan különben a fekvése miatt értékes: kőhajításnyira van a Búza téri piactól és buszpályaudvartól, ennek megfelelően az építési szabályzat is gazdasági-kereskedelmi övezetbe sorolja a telket. Az már csak apró adalék, hogy az előterjesztő úgy ítélte meg: „A sajtó tájékoztatása nem indokolt.”

A lakók jogi képviseletét vállaló Gergényi Szabolcs szerint az önkormányzat eladáskor jogszabályba ütközően szüntette meg a lakókkal kötött határozatlan idejű bérleti szerződést. Ráadásul törvényi kötelezettségeinek sem tett eleget: sem cserelakást, sem pénzbeni térítést nem kínált nekik. "Önmagában is jogellenes, hogy a bérlőkkel kötött szerződést önkényesen megszüntesse az önkormányzat, és »átadja« őket egy harmadik félnek." - fogalmazott. A vagyonkezelő és az Invesco között létrejött szerződés továbbá azért is jogellenes, mert a lakókról – mint harmadik személyekről – a hozzájárulásuk nélkül döntöttek. Ráadásul a piaci bérleti szerződéssel lényegesen kevesebb jog illeti meg őket, mint önkormányzati bérlőként – magyarázta a jogász. Ezért a bérleti jog folytatását és cserelakást vagy pénzbeli térítést, illetve az Invescóval kötött szerződés megszüntetését kérik. Ha kell, a bíróságon.

A teljes cikk itt olvasható.

Szerző

Utolsó lehetőség: ma még a Fidesz adhatná meg a 13. havi nyugdíjat

Publikálás dátuma
2018.03.21. 11:32
Fotó: Vajda József
Vegetáló milliónyi nyugdíjas, több százezer eladósodott háztartás, utcára kerülő családok – az ellenzék egy rendkívüli parlamenti ülésen enyhítené a bajokat, amire azonban a Fidesz el sem megy.

Rendkívüli ülést tart az Országgyűlés ma, a hivatalos napirend ugyan éjszakába nyúló tanácskozást jósol, de valószínűbb, hogy ötven-hatvan percnyi szónoklat után hazamegy a Tisztelt Ház. Hacsak a Fidesz meg nem gondolja magát. A kormánypárt már a Házbizottság ülésén jelezte, hogy nem hajlandó beszélgetni az ellenzék témáiról – pontosabban az emberek mindennapi életéről. Így csak az úgynevezett napirend előtti felszólalásokat nyomják le az ellenzék vezérszónokai, és vége.

Az MSZP az ülésen azt akarta törvénybe foglaltatni, hogy mindenképp jár a 13 havi nyugdíj, illetve csökkentette volna a rezsiterheket. (Ami az előbbit illeti, mintegy 1 millió nyugdíjas havi 100 ezer forintból vagy kevesebből él, életüket nagyban megkönnyítené az átlagnyugdíjnak megfelelő, így jelenleg 124 ezer forintos 13 havi járandóság. Ahogy a rezsicsökkentés is életbe vágó kérdés, hiszen a 3,2 millió háztartás közül minden ötödik adósa a közüzemi szolgáltatóknak, ráadásul a bevételek mintegy ötödét – a nyugdíjasok, valamint az átlagos jövedelműek, illetve az annál kevesebbet keresők esetében – a közüzemi tarifák eszik meg.)

Az LMP a családos hajléktalanságot (és az utcára kerülő famíliák szétszakítását) szerette volna megelőzni, a Jobbik a devizahitelesek helyzetén könnyített volna. A két téma összeér, hiszen a közüzemi tartozások, illetve a beszakadt kölcsönök miatt 2018-ban mintegy 33 ezer család otthonát árverezhetik el. Ez persze nem azt jelenti, hogy az összes família automatikusan az utcára kerül, de több ezer családot fenyeget a veszély.

A múltat végképp feltárni
A rendkívüli ülésen egyetlen olyan témát dobott volna az ellenzék a patkóba, ami nem a mindennapokhoz kapcsolódik: az LMP újra elővette volna az ügynöktörvény átírását, aminek lényege, hogy majdnem mindenki megismerhető legyen, aki dolgozott a szolgálatoknak – vagy hivatásosként vagy beszervezettként. Ebben az esetben egyébként érthető a kormánypártok ódzkodása - Szita Károly kaposvári polgármester körül épp áll az ügynökbál.

Szerző