Az államfő elfogadta az új szlovák kormányt

Publikálás dátuma
2018.03.21 17:45
Peter Pellegrini (balra) átveszi kormányalakításról szóló megbízását Andrej Kiskától (jobbra), 2018. március 15. Fotó: VLADIMIR
Fotó: /
Andrej Kiska szlovák köztársasági elnök csütörtökön kormányalakítási megbízatást ad át Peter Pellegrininek, írja az Új Szó. Az államfő Pellegrini új miniszterjelöltjeinek meghallgatásával töltötte a szerdai napot, mielőtt megtette bejelentését.

A köztársasági elnök tudatta, hogy bár nem teljesen elégedett az új kormánnyal, elért az alkotmányos jogkörei határához, ezért holnap miniszterelnökké nevezi ki Peter Pellegrinit és miniszterekké a jelöltjeit. Az államfő szerint csak ez a kormány tudja biztosítani a többséget a parlamentben.

Az új kormánynak a kormányalakításhoz először meg kell szereznie a parlamenti többséget, de ami fontosabb, vissza kell nyernie az emberek bizalmát, mondta Kiska. Hozzátette, bízik benne, hogy ennek súlyát minden leendő miniszter érzi, és köztársasági elnökként mindent megtesz érte, hogy ne feledjék el a kötelességeiket.

Andrej Ksika korábban azért tagadta meg a kinevezést, mert nem volt elégedett a leendő miniszterekkel - sajtóértesülések szerint kifejezetten a belügyminiszter személyével kapcsolatban voltak fenntartásai. Péntekre kérte az új névsort a kormányalakítással megbízott Pellegrinitől, aki ezt viszont már szerdán átadta.

"A köztársasági elnök úrral átnéztük a neveket. A beszélgetésünk alapján meggyőződésem, hogy nincs akadálya annak, hogy a délutáni órákban a köztársasági elnök tudassa, mikor nevezi ki Szlovákia új kormányát" - nyilatkozta Pellegrini még a délelőtti órákban.

Robert Fico korábbi miniszterelnök múlthét szerdán mondott le, a Ján Kuciak újságíró meggyilkolását követő belpolitikai válság miatt. Peter Pellegrini eddigi miniszterelnök-helyettes ekkor kapta az új kormány alapításának feladatát.

Szerző
2018.03.21 17:45

Tűz ütött ki egy pszichiátrián Horvátországban, egy ember meghalt

Publikálás dátuma
2018.08.17 21:37

Fotó: Youtube/
Többen égési sérülésekkel és füstmérgezéssel kerültek kórházba.
Tűz ütött ki péntek délután a Fiumétól (Rijeka) nem messze lévő Lopaca pszichiátrián. Egy ember meghalt és többen megsérültek – közölte az MTI összefoglalója szerint a megyei rendőrség. A tüzet ötven tűzoltó oltotta, a betegeket és a személyzetet kimentették az épületből. A sérültek többségét égési sérülésekkel és füstmérgezéssel vitték kórházba, hogy mennyire súlyos az állapotuk, még nem lehet tudni. A tűz, amelynek oka egyelőre ismeretlen, a második és a harmadik emeletet érte el, és a negyedik emeletre is kezdett átterjedni. A legfrissebb hírek szerint a tűzoltónak sikerült ellenőrzés alá vonniuk a lángoló épületet.
2018.08.17 21:37
Frissítve: 2018.08.17 22:22

Késsel támadtak Gábor Zsazsa özvegyére

Publikálás dátuma
2018.08.17 21:06
Frederic von Anhalt
Fotó: AFP/ FREDERIC J. BROWN
Frederic von Anhalt herceg karja megsérült, a rendőrség nyomoz az ügyben.
Késsel támadtak Santa Monicában Frederic von Anhalt hercegre, Gábor Zsazsa özvegyére. A férfinak a karja sérült meg – derül ki a vaaju.com beszámolójából. Frederic von Anhalt azt mondta, épp a strandon volt, amikor hátulról meglökte, majd megszúrták a karját. Az elkövetők elhagyták a helyszínt, ő pedig levette a pólóját, azt kötözte a sebre. Ezt követően kórházba ment, ahol összevarrták a 3,5 centiméteres sebet, most antibiotikumot kell szednie. A rendőrség nyomoz az ügyben.
2018.08.17 21:06
Frissítve: 2018.08.17 21:06