A jó hangulathoz drukkerek kellenek

Publikálás dátuma
2018.03.22. 06:51
Novemberben közel 20 ezer néző és görögtűz is volt a Groupama Aréna lelátóján Fotó: Molnár Ádám
A görögtűz önmagában nem elegendő ahhoz, hogy jó legyen a hangulat a futballstadionokban.

Az Európai Labdarúgó-szövetség UEFA) minden lehetséges eszközzel küzd ellene, Orbán Viktor miniszterelnök viszont hiányolja a magyar stadionok lelátóiról a pirotechnikai eszközöket. A kormányfő szerint sokkal jobb lenne a bajnoki találkozók hangulata, ha ellenőrzött keretek között visszaengednék a pirotechnikát a lelátókra.

Lapunk korábbi labdarúgók véleményére volt kíváncsi a pirotechnikai eszközökről. Fehér Csaba 1998-2009 között 41-szer szerepelt a magyar válogatottban, nyolc évig volt holland klubok (PSV Eindhoven, NAC Breda, Willem II) játékosa.

„Azt gondolom, először a nézőket kellene visszacsalni a lelátókra, ha kevés a szurkoló, akkor a pirotechnika sem fog javítani a hangulaton, rosszul néz ki, ha félig vagy háromnegyedig üres stadionban piróznak – mondta az egykori védő. – Ha sokan vannak a szurkolók, akkor jó az alaphangulat, amin tovább javíthatnak a pirotechnikai eszközök. Hollandiában nem volt gyakori a pirotechnika a lelátón, viszont sokan voltak kint, nagyon jó hangulatuk volt a meccseknek. Amikor az MTK-val a Fenerbahce ellen játszottunk európai kupameccset, akkor a vendégszurkolók kilőttek egy rakétát a stadionból a Hungária körútra, szerencsére senki sem sérült meg. Engem nem zavart a görögtűz a lelátón, nem éreztem emiatt rosszul magam a pályán.”

Szeiler József 1988-1997 között 66 mérkőzésen állt a Ferencváros csapatának kapujában, 2000-től 2003-ig a klubot működtető kft., majd Zrt. igazgatója volt. Tagja volt az 1984-ben Európa-bajnokságot nyert ifjúsági válogatottnak.

„Játékosként szerettük, feldobta a hangulatot, ha a lelátón görögtüzek égtek – emlékezett Szeiler. - Annak persze nem örültünk, ha a füst bejött a pályára, és emiatt állt a játék, ez elég bosszantó tudott lenni. Azt gondolom, hogy szigorúan ellenőrzött keretek között, például meghatározva, hogy csak a mérkőzés előtt vagy után szabad pirózni, érdemes lenne engedni, mert hozzátesz a mérkőzés hangulatához. Amikor a Fradiban igazgató voltam, tűzijátékot rendeztünk a győztes meccsek után, ezeket nagyon szerették a drukkerek és a játékosok is, de ezt hozzáértő szakemberek csinálták, megfelelő hatósági engedélyek birtokában, a tűzoltóság felügyelete mellett. Azzal egyetértek, ha nincs szabályozva a pirotechnika alkalmazása, akkor nagyon veszélyes.”

Az UEFA tavaly decemberben Münchenben tartott tanácskozást a tagországok biztonsági szakembereinek részvételével. Itt elhangzott, hogy a pirotechnikai eszközök veszélyt jelentenek a futballmérkőzések résztvevőire, játékosokra, hivatalos személyekre és a nézőkre, ezért az UEFA semmilyen körülmények között sem engedélyezi ezek használatát a stadionokban. A szakemberek megállapították, hogy a különböző országok eltérő jogszabályai miatt az Európai Unióhoz fordulnak segítségért olyan előírás elkészítéséért, amely minden országban egyformán érvényesíthető.

Ausztriában másfél hete bejelentették, hogy a Belügyminisztérium elkezdte előkészíteni azt a törvényjavaslatot, amely az UEFA elvárásaihoz igazodva az összes osztrák stadionból kitiltja a pirotechnikai eszközöket.

Bánki Erik, az MLSZ elnökség tagja Orbán Viktor miniszterelnök március 1-jei, a pirotechnikát támogató kijelentése után a DigiSporton azt mondta, a magyar szövetség megvizsgálja, hogyan lehet a pirotechnikát visszahozni a magyar stadionok lelátóira. Lapunk március 13-án megkereste az MLSZ-t, szerettük volna megtudni, hogy mit tervez a szövetség, Orbán Viktorral vagy az UEFA-val fordul szembe? Kérdésünkre a mai napig sem kaptunk választ.

Könnygáz hiúsította meg a szavazást Koszovóban

Publikálás dátuma
2018.03.22. 06:35
Fotó: AFP/Armend Nimani

Ezúttal sem sikerült ratifikálnia a koszovói parlamentnek az úgynevezett, 2015 végén megszületett demarkációs megállapodást, amely a köztársaság és Montenegró közötti határvonalat véglegesítené. Amikor ugyanis a pristinai törvényhozás elnöke, Kadri Veseli bejelentette, kezdődjék meg a voksolás, a megállapodást ellenző Önrendelkezés (Vetevendosje) nevű párt egyik képviselője könnygázgránátot robbantott, így azonnal fel kellett függeszteni az ülést. A megegyezést a 120 tagú parlament kétharmadának, 80 képviselőnek kellene elfogadnia. Az Egyesült Államok és az Európai Unió is elítélte az erőszakot. A demarkációs megállapodás ellenzői szerint Koszovó túl nagy területről mondana le Montenegró javára. Február végén azért hiúsult meg a szavazás, mert nem gyűlt össze elegendő számú képviselő. A koszovói parlament nem nevezhető túl békésnek: már háromszor robbantottak könnygázgránátot.

Szerző

Nők a szekrényből

Sorra dőlnek ki – nem csontvázak, hanem – nagyon is hús-vér nők Donald Trump múltjának szekrényéből: kedden három olyan ügyben is történtek jogi lépések, amelyek mindegyike azzal kapcsolatos, hogy elnökké választása előtt a milliárdos üzletember szexuálisan közeledett – részben „nem kívánt módon” – a vele valamiképpen kapcsolatba került nőkhöz.

A már eddig is ismert ügy főszereplője Stephanie Clifford, aki Stormy (Viharos) Daniels néven vált ismert pornószínésznővé. Ő 130 ezer dollárt kapott Trump ügyvédjétől egy hónappal a 2016 novemberi elnökválasztás előtt, és cserébe aláírta, hogy nem nyilatkozik Trumphoz fűződő viszonyáról. Most szeretné elérni, hogy a jog felmentést adjon neki hallgatási kötelezettsége alól.

Hasonló cipőben jár Karen McDougal volt Playboy-modell, akitől a National Inquirer című bulvárlap tulajdonosa 150 ezer dollárért „megvette” ugyancsak Trumpról szóló történetét – ezzel kizárólagos közlési jogot szerezve –, majd nem publikálta azt. McDougal, aki szintén szabadulni szeretne a hallgatási kötelezettség alól, azt állítja, hogy Trump ügyvédje itt is belekavart az ügybe.

Harmadikként pedig feltűnt egy Summer Zervos nevű nő, aki 2006-ban a „The Apprentice'' („A gyakornok”) című valóságshow egyik versenyzője volt. Ez az amerikai széria a pályázók üzleti érzékét teszi próbára, és amíg Trump nem merült bele az elnökválasztási küzdelembe, addig ő volt a fő szponzor, a valóságshow nyertese az ő egyik cégénél kaphatott jól fizetett állást. Zervos azt állítja, hogy Trump nem kívánatos módon közeledett hozzá 2007-ben egy Beverly Hills-i szállodában. Ő csak bocsánatkérést és 2914 dollárt kér az elnöktől.

Donald Trump eközben a Fehér Házban a szaúdi trónörökössel találkozott, és megpróbálta rávenni őt arra, hogy az olajkincstől dúsgazdag sivatagi királyság vásároljon több amerikai fegyvert.

Meghalt az austini robbantó
Austinban, Texas fővárosában szerda reggel a kommandósok rajtaütésben megöltek egy 24 éves férfit, aki az elmúlt hetekben pokolgépes merényletek sorozatát követte el a környéken, kioltva két ember életét, négy további személyt megsebesítve. Az illető motivációja egyelőre nem ismeretes.

Szerző
Témák
Donald Trump