Előfizetés

Fideszes kerületekben 11 mecset van

Tudjuk, hogy kampány van, de mi köze ennek egy világvallásnak és egy bejegyzett egyháznak? – áll a Bolek Zoltán vezette szervezet közleményében.

Az utóbbi száz évben nem a muszlimok küldték Auschwitzba zsidó honfitársainkat, nem mi követtük el a romagyilkosságokat, nem mi követtünk el terrorcselekményeket – hangsúlyozza a Magyar Iszlám Közösség. „A zuglói központunk mellett fideszes vezetésű kerületekben 11 mecset van, köztük hazánk legnagyobb mecsete is” – hívja fel a figyelmet az egyház, mindenkit kérve, hogy fejezze be az uszítást.

A gyűlöletkeltés ügyében a közösség kész nemzetközi fórumokra, bíróságokra is elmenni. „Ma Magyarországon vallásszabadság van, kérjük ezt betartani, betartatni, s várjuk a kormány intézkedését ez ügyben és a társadalom, az egyházak és a pártok szolidaritását! Nem kívánunk részt venni a politikai sárdobálásban” – zárul a közlemény.

Magyar fotós a világverseny nyertesei között

Publikálás dátuma
2018.03.22. 06:48
Fotó: Radisics Milán

Radisics Milán a Városligeti Műjégpálya korcsolyázóiról készült képével nyerte meg a Sony World Photography Awards Nemzeti Díját - számolt be róla a Fidelio. A verseny a világ egyik legváltozatosabb fotós megmérettetése. Idén rekordszámban, 320 ezren jelentkeztek a világ több mint 200 országából.

Ötszáz év zenéje

Publikálás dátuma
2018.03.22. 06:47
Midori Seiler - Barokk zene német-japán művésszel Fotó: Maike Helbig

Fischer Iván karmester, a Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatója szerint a jövő zenekara régizenét, új zenét, operát, szigorúan klasszikus zenét és crossovert is játszik, és a zenészek még énekelnek is. Ezt valósítja meg az együttes következő évadában is. Az észt kortárs zeneszerző, Arvo Pärt, Bartók-opera, Stravinsky egy egész estén át, Debussy–Ravel-maraton és a barokk zene is komoly szerepet kap a jövő szezonban.

A német-japán Midori Seiler is vezeti a Budapesti Fesztiválzenekar barokk együttesét, amely Reinhard Goebellel is muzsikál majd. A zenekar játszik a fiatal karmester, Robin Ticciati, az Amerikában is népszerű osztrák mester, Manfred Honeck vezényletével. A BFZ-vel fellépő nemzetközi szólisták csapatát erősíti a zongoraművész, Danyiil Trifonov, a csellista Gautier Capuçon, a zongorista Emanuel Ax és a hatszoros Grammy-díjas norvég zongorista, Leif Ove Andsnes is. Sebestyén Márta fellép a Bartók-esten, és közös koncerttel készülnek a Montréali Nemzetközi Zongoraverseny 2017-es győztesével, Fejérvári Zoltánnal is.

A BFZ idén lesz 35 éves, amiről decemberben egy meglepetésekkel teli Titokkoncerttel emlékeznek meg. Az Amadinda Ütőegyüttes 35. szülinapját is megünneplik egy közös koncerttel, amelyen a magyarországi közönség először hallhatja a minimálzene első mestere, Steve Reich egyik kompozícióját.