Tour de France - Veszélyben a címvédő indulása

Publikálás dátuma
2018.03.23. 06:53
Fotó: AFP/Yuzura Sunada

Ha a Tour de France kerékpáros körverseny július 7-i rajtig nem tisztázódik a korábbi négyszeres győztes Chris Froome doppingügye, könnyen előfordulhat, hogy a címvédő brit nem indulhat el az idei versenyen – állítja az angol Daily Mail című lap tegnapi számában, amely szerint a szervezők fontolóra vették a rajtjog megtagadását.

Jelenleg a nemzetközi szövetség (UCI) doppingvétség gyanúja miatt folytat eljárást a 32 éves sportoló ellen, ugyanakkor határozat még nem született az ügyben. Froome még a 2017-es spanyol körversenyen produkált pozitív tesztet, mintájában az asztmás rohamok kezelésére és megelőzésére alkalmas szalbutamol igen magas szintjét, a megengedett érték kétszeresét mutatták ki. A kerékpáros ennek ellenére továbbra is versenyez, s állítja: engedéllyel használta a készítményt.

David Lappartient, az UCI elnöke egyébként az üggyel kapcsolatban elmondta: nem szeretné, ha a Tour de France szervezői „aktivizálnák magukat”, szerinte ugyanis a döntéshozatal az ő dolguk.

Szerző

Búcsú Görbicz Anitától, a világ legjobbjától

Publikálás dátuma
2018.03.23. 06:52
Fotók: Szalmás Péter
Minden idők legeredményesebb magyar női játékosát, a válogatottságot decemberben lemondó Görbicz Anitát búcsúztatták el ünnepélyes keretek között Győrben tegnap a Hollandia elleni Európa-bajnoki selejtező előtt.

Könnyes, megható, felemelő volt a búcsú Görbicz Anitától, aki többet nem lép pályára a magyar válogatottban. A kivételes képességű átlövő tizenöt év alatt, több, mint ezer gólt szerzett a nemzeti együttesben, nála többször senki sem volt eredményes a nemzeti csapat mezében.

„Tudtam, hogy eljön ez a pillanat, de azt nem hittem, hogy ennyire fogok izgulni” – mondta Görbicz az őt ünneplő szurkolók tapsától kísérve.

A műsorközlő a világ legjobb játékosának nevezte Görbiczet, és nem tévedett, a játékos ugyanis 2005-ben kiérdemelte ezt a címet, amikor vezérletével világbajnoki bronzérmes volt a magyar válogatott. Ezen kívül még háromszor állt dobogón a magyar csapat az irányító-átlövővel: 2003-ban másodikként zárt a világbajnokságon, ezen kívül két Európa-bajnoki bronz egészíti ki a medálgyűjteményt.

Pálinger Katalin már rutinos kapusa volt annak a Győrnek, ahol akkor Görbicz még a szárnyait bontogatja. Pálinger a hivatalos program szerint a Magyar Kézilabda-szövetség alelnökeként búcsúzott a klasszistól, de inkább barátnőként, korábbi játékostársként beszélt.

„Kislány voltál még, amikor először egy csapatban játszottunk, a sportág királynőjeként köszönsz el a magyar válogatottól – emlékezett Pálinger. - Az 1111 gól önmagában fantasztikus teljesítmény, de én azt az alázatot, győzni akarást emelném ki, ami mindig jellemzett téged. Egy korszak lezárult, de remélem, még sokáig láthatunk győri színekben varázsolni, számomra óriási megtiszteltetés, hogy a szövetség nevében én köszönhetek el tőled. Te vagy a világ legjobb kézilabdázója!” Pálinger a szövetség nevében egy 233-as mezt adott át a világklasszis kézilabdázónak.

Ezután Bartha Csaba, a győri klub elnöke, illetve Vanyus Attila, örökös győri elöljáró köszöntötte virágcsokorral „Görbét”.

„Mindenkinek köszönöm azt a szeretet, segítséget, amivel elértem ezt a pályafutást, köszönöm az összes edzőmnek, csapattársaimnak a segítséget, nélkülük nem értem volna el ezt a sikert, és nagyon köszönöm a családomnak, hogy mindig mellettem állt, és hajrá magyarok!” – szólt ismét a nézőkhöz Görbicz, akinek elcsuklott a hangja, amikor a családjáról beszélt.

A meglepetések még nem értek véget, előbb a szurkolók a teljes szektort betakaró „Köszönjük Görbe!” feliratú hatalmas mezt feszítettek ki, majd a játékos kedvenc együttese, a Hooligans hozott virágcsokrot és egy dalt az ünnepelt klasszisnak.

Ezt követte egy olyan pillanat, amire eddig nem került sor a magyar kézilabdázás történetében: visszavonultatták Görbicz 13-as mezét, ebben a számban soha, senki nem játszik a jövőben a nemzeti együttesben.

Az ünneplést követően kezdődött az Európa-bajnoki selejtező az elmúlt négy világversenyen minden alkalommal érmes hollandok ellen. Az első gólt a vendégek szerezték , de az ötödik percben már 4-1-re vezettek a házigazdák. Három perccel később egyenlítettek a látogatók (4-4), a folytatásban csak egyszer, a 30. percben volt két gól különbség a csapatok között, a 30. percben 11-9-re vezettek a magyarok, de időn túli hetesből 11-10-ra alakította az állást a vendégcsapat.

A második felvonásban sem változott a játék képe, azzal a különbséggel, hogy a hollandok egyszer sem tudtak előnybe kerülni egészen az 56. percig, amikor 19-18-nál megszerezték a vezetést. Két perccel a vége előtt Tomori Zsuzsát lökték el, az átlövőnek esés közben megcsavarodott a jobb térde, hordágyon vitték le a pályáról a magyar játékost. Az eredmény már nem változott, Hollandia egy góllal nyert.

László Csaba: fontos, hogy megbízzanak a kapitányban

Publikálás dátuma
2018.03.23. 06:51
Fotó: AFP/Samuel Kubani
A Kazahsztán elleni barátságos mérkőzésen péntek este mutatkozik be a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányaként Georges Leekens.

A pozícióval kapcsolatban korábban a skót másodosztályú bajnokságban szereplő Dundee United menedzserét, László Csabát is hírbe hozták, aki lapunknak elmondta: nem félti a nemzeti csapatot a kazahok elleni találkozótól, ugyanakkor kíváncsian várja, hogy milyen együttes formálódik Leekens irányítása alatt.

- Egyetért, ha azt mondom, hogy a belga szakember nincs irigylésre méltó helyzetben?

- Ismerem a magyar futballközeget és a szurkolókat, ezért abban biztos vagyok, hogy magasak lesznek az elvárások vele szemben, különösen azok után, hogy a világbajnoki-selejtezők nem úgy sikerültek. Nincs sok idő a felkészülésre, minden mérkőzés számít, amit a Nemzetek Ligája szeptemberi kezdetéig játszani tud a válogatott, így hasznos lehet a Kazahsztán és a Skócia elleni párharc is. Az talán pozitívum, hogy a következő napokban mindkét ellenfelét otthon fogadhatja a csapat. Szerintem fontos, hogy megbízzanak az új szövetségi kapitányban és hagyjanak neki időt, hogy dolgozhasson és megvalósíthassa az elképzeléseit.

- Mit gondol, Kazahsztántól mennyire kell félteni a csapatot?

- A kazahok ellen abszolút nem mondanám, hogy félnünk kell, még akkor sem, ha a Kajrat Almati és az Asztana, tehát Kazahsztán két meghatározó klubja adja a játékosok többségét a válogatott számára. Nagyjából ismerem a kazah futballt, azt hiszem, tőlük nem kell megijedni. Náluk is új szövetségi kapitány irányít, az a szakember, aki korábban az Asztanánál is sikerrel dolgozott, ezért arra számítok, hogy a válogatottnál is körülbelül azt a játékrendszert próbálja megvalósítani, mint a klubcsapatban.

Egyből egy a kazahok elleni mérleg
A Groupama Arénában péntek 19 órai kezdettel (tv:M4 Sport) sorra kerülő barátságos mérkőzést megelőzően egyszer, 2014 júniusában, a Puskás Ferenc Stadionban találkozott egymással Magyarország és Kazahsztán: akkor 3-0-s hazai sikerrel ért véget a 90 perc.

- A magyar válogatott kerete szinte változatlan a korábbi időszakéhoz képest, sokan viszont arra számítanak, hogy Leekens támadóbb szellemű gárdát rak össze.

- Nagy meglepetést nem várok, hiszen néhány kivételtől eltekintve a megszokott játékosokra számít Leekens is. A névsor alapján én is arra következtetnék, hogy a belga szakember támadóbb futballt szeretne játszatni, mint elődje, Bernd Storck, aki inkább az egy csatárral próbálkozott. El tudom képzelni, hogy pénteken két támadóval áll fel a csapat, kíváncsian várom, hogy végül milyen szisztémát fog alkalmazni a kapitány.

- Szombaton és kedden is bajnoki mérkőzést játszik a klubja, így feltételezem, péntek este sem lesz jelen a Groupama Arénában.

- Sajnos nem, bár nincs okom szomorkodni, hiszen dolgozni fogok. A magyar-skótot azért szerettem volna élőben megnézni, de a közelmúltban több mérkőzésünk is elmaradt, ezért nagyon sűrű a programunk a szezon végéig, heti két mérkőzést játszunk kedd-szombat ritmusban. Így most nincs lehetőségem elutazni. Jó a kapcsolatom a skót szövetséggel, megkérdeztek, hogy szeretnék-e Magyarországra utazni kedden, de így ebben az esetben megköszöntem a lehetőséget.

- Az automatikus feljutást érő helytől egészen távol áll a klubcsapatával, ráadásul az idén mintha gyengélkednének is. Legutóbbi vereségük után az egyik magyar portál azt írta, bajban lehet.

- Amikor tavaly novemberben megérkeztem a klubhoz, akkor is az volt a cél, hogy visszakerüljünk az élvonalba, ez pedig azóta sem változott. Az utolsó három mérkőzésünk valóban nem úgy sikerült, ahogy elterveztük, ilyenkor természetes, hogy megjelennek a kritikus hangok, viszont továbbra is a rájátszást érő helyen állunk, ezt pedig szeretnénk is megtartani. Még van hátra tíz mérkőzés a bajnokságból, nekünk pedig az a feladatuk, hogy elérjük a céljainkat.

Gulácsi helye és még két ellenfél biztos
A szövetségi kapitány csütörtökön Telkiben elárulta, hogy Kazahsztán ellen is biztosan az RB Leipzig légiósa, Gulácsi Péter védi majd a magyar kaput. A belga szakember továbbá elmondta, valószínűleg a keret újonca, Otigba Kenneth is játszani fog, a csapatkapitányi karszalagot pedig továbbra is Dzsudzsák Balázs viselheti majd. Szintén tegnap az is kiderült, hogy melyik két ország együttesével mérkőzik meg júniusban a nemzeti tizenegy: 6-án Fehéroroszország vendégeként idegenben, majd 9-én Ausztrália ellen, Budapesten lép pályára a válogatott.

Szerző