Előfizetés

Sztrájk bénította meg Franciaországot

Publikálás dátuma
2018.03.22. 21:48
Az SNCF vasúttársaság munkavállalója a Gare de l'Est pályaudvar előtt tiltakozik a francia kormány reformja ellen - Fotó: Michel

Egész Franciaországban sztrájkoltak a közalkalmazottak és a vasúti dolgozók csütörtökön a kormány reformtervei miatt. A vonatoknak csak a fele közlekedett. A vasutas szakszervezetek tagjai az állami vasúttársaság átalakítására vonatkozó javaslat ellen tiltakoznak, amely egyebek mellett a juttatásokat is alaposan visszavágná és eltörölné a korai nyugdíjba vonulást. Április 3-tól a vasúti dolgozók ezen felül 3 hónapos gördülő sztrájkot is kilátásba helyeztek, amely idő alatt hetente két napon át nem veszik majd fel a munkát.

Több kórházban csak a sürgős eseteket látták el, és a közoktatásban dolgozók negyede is csatlakozott a munkabeszüntetéséhez.

Emmanuel Macron elnökké választása óta ez már a második országos közalkalmazotti sztrájk. A francia kormány a költségvetési hiány drasztikus visszaszorítását tűzte ki célul, amelyet a közszféra reformja révén, a fizetések befagyasztásával és 120 ezer munkahely megszüntetésével kíván elérni. (Euronews)

EU-csúcs - Az "orosz veszély" jegyében

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2018.03.22. 20:52
Fotó: FREDERIC SIERAKOWSKI/AFP
A brit kormányfő egyelőre győzött. Az európai vezetők brüsszeli találkozójukon sokat foglalkoztak az angliai idegméreg-támadással. A Brexit még nem került szóba.

Jó híreket kaptak a tengerentúlról az EU állam- és kormányfői, akik hagyományos másfél napos tavaszi találkozójukat tartják Brüsszelben. Robert Lighthizer amerikai kereskedelmi miniszter csütörtök délután bejelentette, hogy az Európai Unió kivételezést kap az acél- és alumíniumtermékekre kivetett vámtarifaemelés alól. A huszonnyolc európai vezető késő estére tervezett vitája így nem a lehetséges európai válaszlépésekről szólt, hanem a szabadkereskedelem megóvásáról, és a túltermelés megakadályozásáról.

A vacsora témája volt a brit földön elkövetett idegméreg-támadás is, amelyről a résztvevők közös nyilatkozatot készültek elfogadni. Csütörtök este még kérdéses volt, hogy szolidaritásuk kifejezése mellett hajlandók-e élesen elítélni a merénylet mögött gyanított Oroszországot. Úgy tudjuk, hogy Ciprus, Görögország és Olaszország ódzkodott a leginkább a Kremlnek címzett erőteljes megfogalmazástól. A csúcs előtt több tagállam azt hangoztatta, hogy meggyőző bizonyítékokat vár az orosz részvételről, mielőtt a nevét adná egy határozott hangú közös közleményhez. Theresa May brit kormányfő arra igyekezett rávenni uniós partnereit, hogy segítsenek felszámolni az Európát behálózó orosz kémhálózatot.

A brit kormány szerint a Moszkvának dolgozó ügynökök a Salisbury-ben elkövetett idegméreg-támadáshoz hasonló merényleteket követhetnek el az unió más országaiban is. „Egyértelmű, hogy az orosz fenyegetés nem ismer határokat” — mondta Theresa May a csúcs előtt. Dalia Grybauskaité litván elnök a találkozó előtt újságíróknak azt mondta, hogy “fontolgatja orosz diplomaták kiutasítását az országból”, és másoknak is ezt javasolja. Hírek szerint a brit diplomácia a tagállamokkal folytatott kétoldalú megbeszéléseken erre biztatja a partnereit.

Fotó: MTI/ Miniszterelnöki Sajtóiroda!/Szecsődi Balázs

Fotó: MTI/ Miniszterelnöki Sajtóiroda!/Szecsődi Balázs

Az állam- és kormányfők szót váltottak a Cambridge Analytica botrány következményeiről is. Orbán Viktor kormányfő — aki ezúttal is kerülte a sajtóval való találkozást — külön brüsszeli videóüzenetet szentelt a témának, amelyben kifejtette: elfogadhatatlan, hogy a Facebook adatbázisát az érintett személyek hozzájárulása nélkül üzleti, de főleg politikai kampányokra használják. Donald Tusk esti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a személyes adatvédelemre vonatkozó nemzeti és európai jogszabályokat mindenkinek tiszteletben kell tartania.

Bojko Boriszov bolgár kormányfő a soros EU-elnökség képviseletében tájékoztatta a résztvevőket a közös menekült- és migrációs politika területén elért “eredményekről”. Ennek része a menekültek elosztásáról rendelkező reform, amelyről szűk két éve nem tudnak megállapodni egymással az uniós döntéshozók. Donald Tusk, az állam- és kormányfői fórum elnöke azt szeretné, ha az unió vezetői júniusi brüsszeli találkozójukon nagy vonalakban megegyeznének a jogszabályról.

Értesüléseink szerint Boriszov tényszerű beszámolójához ketten szóltak hozzá: Orbán Viktor magyar és Stefan Löfven svéd kormányfő. A magyar kormányfő a külső határok védelmének fontosságát hangoztatta, míg svéd kollégája lényegesnek ítélte a közös európai migrációs politikát is, amely nélkül szerinte az EU léte kerülhet veszélybe.

Zuckerberg bánja - Perek elé néz a Facebook-guru

Varga Péter
Publikálás dátuma
2018.03.22. 18:47
Fotó: JOSH EDELSON/AFP
Öt nappal a Cambridge Analytica-botrány kirobbanása után megszólalt a Facebook vezérigazgatója, de megnyugtatnia nem mindenkit sikerült. Felhasználók és a befektetők perlik Zuckerberg cégét.

 Én vagyok a felelős... 

AFP fotó

AFP fotó

Négy nappal a botrány kirobbanása után törte meg a hallgatás csendjét a Facebook elnök-vezérigazgatója. „Én indítottam el a Facebookot és most én vagyok felelős mindazért, ami történik a platformunkon. Felelősségünk van abban, hogy adataikat megvédjük, ha ezt nem tesszük, nem érdemeljük meg, hogy szolgáljuk önöket” – írta posztján Mark Zuckerberg. „Azon dolgozom, hogy teljes mértékben megértsem, mi történt, és biztosítsam, hogy ilyen eset a jövőben többé ne történhessen meg” – tette hozzá.

Ahogy lapunk is beszámolt róla, a Cambridge Analytica 50 millió Facebook-oldal adatainak feldolgozásával igyekezett képet alkotni a célba vett amerikai választók politikai beállítottságáról, és ennek alapján személyre szóló reklámokkal, politikai üzenetekkel próbálták befolyásolni őket, tudtuk nélkül.

Új intézkedések

- Minden olyan applikációt megvizsgálnak, amely már 2014 előtt is hozzáfért információkhoz, hogy tiszták, sértettek-e adatvédelmi szabályokat, és minden fejlesztőt kitiltanak, aki nem fogadja el, hogy átvilágítsák. Kitiltják azokat is, akik visszaélnek az adatokkal és értesítik azokat, akiket kihasználnak. Visszamenőleg megteszik ezt Kogan-ügyben érintetekkel is. (Alexandre Kogan cambridge-i egyetemi kutató 2013-ban hozta ki az elvileg kutatási célú, online személyiségtesztre szolgáló appot, aminek segítségével több tízmillió ember profiladataihoz is hozzáfért, és adta tovább az adatokat a Camridge Analyticának - szerk.)

- További szigorítást rendelnek el a tekintetben, hogy a fejlesztők milyen adatokhoz férhetnek hozzá, például eltiltják őket azoknak a felhasználóknak az adataihoz való hozzáféréstől, akik nem használták alkalmazásukat három hónapig. Az applikációkra való belépéskor csak a nevet, fotót, és az e-mail címet kell megadni, a működtetőknek pedig nem egyszerűen csak egy „elfogadom” kattintást kell kérniük, hanem szerződést kell kötniük azokkal, akiktől adatokat szeretnének kapni.

- A Facebook biztos akar lenni abban, hogy a felhasználók tudják, melyek azok az applikációk, amelyek hozzáférhetnek személyes adataikhoz. A következő hónapban mindenkinek megmutatják azokat, amelyeket használt, és azt is elmagyarázzák, hogyan vonják meg az engedélyt azoktól, akik adataikat használják. Erre ugyan eddig is lehetőség volt a személyes beállítások között, de most ez a lehetőség jól láthatóan lesz kihelyezve a hírfolyam tetejére.

Zuckerberg a CNN televíziónak is nyilatkozott. Elmondta, számít a 2018-as időközi választások alkalmával arra, hogy az oroszok fel akarják használnia a Facebookot a beavatkozásra oly módon, ahogyan azt már 2016-ban is tették.

Kronológia

2007-ben azzal a céllal bocsájtotta útjára a Facebook Platformot - amely lehetővé teszi, hogy harmadik fél hozzáférjen a közösségi háló használóinak adataihoz -, hogy több társadalmi kapcsolatokat szolgáló alkalmazás legyen a Neten. 2013-ban Aleksandr Kogan egy olyan személyes kérdőívet szerkesztett, amivel 270 000 Facebook felhasználó és azok barátainak - ez több tízmillió embert jelent - adataihoz jutott hozzá. 2014-ben szabályokat hoztak annak érdekében, hogy a tolakodó applikációk jóval kevesebb adathoz férhessenek hozzá a platformon keresztül, és ami még fontosabb, az ismerősöknek is hozzá kellett járulniuk, hogy mások velük kapcsolatos ismereteket osszanak meg. 2015-ben tudták meg a The Guardian újságírójától, hogy Kogan továbbadta az adatokat a Camridge Analyticának. Miután szabályaikkal ellenkezett, hogy emberek adatait azok hozzájárulása nélkül adják tovább, azonnal letiltották Kogan alkalmazását a Facebookról. Attól kezdve megkívánták fejlesztőnktől, hogy a hozzájárulásukat kérjék, mielőtt érzékeny adatokat kérnek emberektől, és követelték, hogy Kogan és a Cambridge Analytica formálisan is igazolja, hogy megsemmisítette a kifogásolható módon megszerzett adatokat. A cég a Facebook rendelkezésére bocsájtották ezt az igazolást. Múlt héten tudták meg a The Guardian, The New York Times és a Channel 4 híreiból, hogy a Cambridge Analytica nem biztos, hogy eleget tett az igazolásban foglaltaknak, de a cég egyetértett abban, hogy azt egy külsős cég vizsgálja ki. Az Analyticát azonnal eltiltották szolgáltatásaik használatától.

Perlik a Facebookot

Felhasználók és a befektetők két keresetet is beadtak Mark Zuckerberg cége ellen. A befektetők azt állítják, hogy a cég "hamis és félrevezető állításokat" fogalmazott meg az irányvonalairól, és ezzel lehetővé tette a Cambridge Analytica-botrányt, mely során az elemzőcég a platform által nyitvahagyott kiskaput kihasználva 50 millió felhasználó adatait szipkázta le, és használta fel a 2016-os amerikai elnökválasztás kampányában, írja a The Times. A Facebook kommunikációs mulasztásai vezettek ahhoz, hogy a cég értéke csaknem 50 milliárd dollárt zuhant.

Egy felhasználó, Lauren Price San Jose-ban fordult bírósághoz, a Facebookot hanyagsággal és Kalifornia állam tisztességtelen versenyre vonatkozó törvényének megsértésével vádolja - adta hírül a Reuters.

Ezeket az eljárásokat könnyen továbbiak is követhetik.

Mindhárom fél felelős
Biczók Gergely a CrySyS Adat és Rendszerbiztonság Laboratórium adjunktusa lapunknak elmondta, valójában mindhárom félnek van felelőssége az ügyben. A Facebook egy olyan interfészt biztosított a platformjához, amely mint egy ajtó, lehetővé tette, hogy azon keresztül belépve egy harmadik fél hozzáférhessen a felhasználóinak az adataihoz. A Facebookra feltöltött profiladatok és posztok ugyanis nem feltétlenül láthatók bárki számára, alaphelyzetben csak azok a barátok nézhetik meg azokat, akik engedélyt kaptak rá. Be lehet, sőt be kellene állítani, hogy mindenki láthatja-e azokat vagy csak egy szűk kör, de akár azt is, hogy senki. Sajnos az emberek nem figyelnek oda, amikor a beállítási lehetőségeket felkínálják nekik.
A Facebook felelőssége abban áll, hogy az általuk biztosított interfész azt is lehetővé tette, hogy nem csak azoknak a felhasználóknak az adataihoz férhetett hozzá Aleksandr Kogan cégénének programja, akiket ezért megfizetett, hanem az ő barátaikéhoz is. Az a 270 ezer ember, akit Kogan megkérdezett, pénzt kapott a válaszadásért, de a barátaik adatainak felhasználását már nem feltétlenül kellett volna engedélyezniük, csak nem figyeltek oda erre, amikor regisztrációkor a kis ablak felugrott az erre vonatkozó kérdéssel. Ráadásul a barátok semmilyen információt sem kaptak arról, hogy mi történt, se akkor, se később. Az, hogy ez az applikáció megjelent, a Facebooknak megérte, mert 2010-től kezdve – akkor már három éve működött - emiatt nagyon megnőtt a forgalma, hiszen sokan kezdtek el adatokat gyűjteni gazdasági célokból is. Aleksandr Kogan azért hibás, mert azokat az adatokat, amelyeket ő, illetve a cége (Global Science Research) gyűjtött, nem oszthatta volna meg a Cambridge Analyticával.
Zuckerbergék is azzal védekeznek, hogy a felhasználási feltételek között ott van, hogy azokat az adatokat, amelyeket tőlük egy harmadik fél gyűjt, nem adhatja tovább egy újabb félnek. Kogan tehát a Facebookal szemben követett el szabályszegést. És mindezek után jön a Cambridge Analytica sara: a cég ezekre az adatokra építve nyújtott szolgáltatást Trump kampánystábjának 6,2 millió dollárért. A Facebook 2014-ben szűkítette az applikációk által elérhető barátok körét azokra, akik szintén telepítették ugyanazt az applikációt; azonban egy kis trükkel egészen 2017 májusáig hozzá lehettet férni korlátozott számú, az applikációt nem telepítő barát adataihoz.