Nem vehetné fel, trükkel mégis milliókhoz jut Szatmáry Kristóf

Publikálás dátuma
2018.03.23. 10:47
Népszava fotó
Szatmáry Kristóf az MKB Bank két pénztárában is elnök. Tiszteletdíját nem vehetné fel, de egy kis trükkel megoldották, hogy a politikus hozzájusson a milliókhoz.

Szatmáry Kristóf fideszes országgyűlési képviselő havi 2,5 millió forint jövedelemhez jut az MKB nyugdíj-, valamint az egészség- és önsegélyező pénztárak elnökeként. Ezt az összeget évi 3 millió forint költségtérítéssel is kiegészítheti, írja a 24.hu.

A portál megjegyzi, hogy a fideszes országgyűlési képviselő halmozza a pozíciókat. Kereskedelempolitikáért felelős miniszteri biztosi posztja mellett három iparkamara vezetésében is benne volt, amikor 2016-ban beválasztották az MKB-Pannónia Egészség- és Önsegélyező Pénztár igazgatótanácsába, amelynek elnöke is lett, havi húszezer forintos tiszteletdíjról pedig lemondott.

Szatmáry azonban mégsem ment haza üres kézzel, a pénztár közgyűlése ugyanis úgy döntött, az elnököt megilleti költségtérítés. Elszámolhatott reprezentációs kiadásokat, mobiltelefon és laptop használatot, üzemanyag és szállásköltséget, parkolási díjat, étkezési költséget. Eleinte a reprezentációs kiadásokra egymilliós korlát vonatkozott, a többit korlát nélkül állta a pénztár, később az összes juttatás után számolhatott el évi egymilliót. Emellett 2016 októberétől az elnök, azaz Szatmáry tiszteletdíját egymillióra emelték. Erről lemondott, a parlamenti képviselői munka ugyanis összeegyeztethetetlen tiszteletdíj felvételével.

Szatmáry mégis hozzájutott a pénzhez. Egy 2016 decemberi közgyűlési határozatból kiderül, a pénztár a politikus javára személybiztosítást kötött a tiszteletdíj összegével megegyezően. Ugyanazon a napon Szatmáryt beválasztották az MKB Nyugdíjpénztár igazgatótanácsába is, ahol szintén elnök lett és ugyanaz történt, mint az egészségpénztárnál. 2017. novemberében pedig a nyugdíjpénztárnál felemelték a Szatmáryt megillető jövedelem összegét havi 1,5 millió forintra. Emellett a nyugdíjpénztár évente 2 millió forint értékben állja Szatmáry kiadásait.

Így, mivel a pénztárak biztosítást kötöttek Szatmáry javára, jelenleg a két pénztártól havi 2,5 millió forint jövedelemhez fér hozzá a miniszteri biztos úgy, hogy a pénzt tiszteletdíjként nem vehetné fel. Ehhez jön hozzá évente összesen 3 millió forint elszámolható juttatás, költségtérítés. Ennek a pénznek nincs nyoma Szatmáry Kristóf képviselői vagyonnyilatkozatában.

A teljes cikket itt olvashatja. 

Cáfol Szatmáry
"Semmiféle eltitkolt jövedelemmel nem rendelkezem, vagyonnyilatkozatomban foglaltak mindenben megfelelnek a valóságnak, mint ahogyan azt tegnap a lap újságírója kérdésére munkatársaimon keresztül megválaszoltam. 2016-tól veszek részt az MKB-Pannónia Egészség- és Önsegélyező Pénztár, 2017-től az MKB Nyugdíjpénztár munkájában. Feladatomat társadalmi megbízatásban látom el, tevékenységemért – a hatályos jogszabályok szerint - jövedelem nem illethet meg. Kizárólag a pénztárak által fizetett (SZJA törvény 70. § (1) bekezdés c) pontja értelmében) egyes meghatározott juttatásnak minősülő személybiztosításokkal rendelkezem, a kötvények, illetve azok pontos értéke a vagyonnyilatkozatomban szerepel.
A 24.hu által hivatkozott közgyűlési, illetve küldöttközgyűlési jegyzőkönyvekben szereplő juttatások költségtérítés esetében csupán keret jelleggel, a lehetséges felső korlátokat határozzák meg a mindenkori vezető tisztségviselők javadalmazásában, ezért a közgyűlések által jóváhagyott juttatások a valós kifizetésekkel nem mutatnak egyezést."

Szerző

Dollármilliókat parkoltat offshore számlán a fideszes államtitkár

Publikálás dátuma
2018.03.23. 10:04
Forrás: Facebook/Szabó Zsolt
Szabó Zsolt fideszes államtitkár több mint egymilliárd forintot tart egy belize-i offshore számlán.

4,86 millió dollár, több mint egymilliárd-kétszáz millió forint van egy olyan offshore cég bankszámláján Belize-ben, amelynek igazgatója Szabó Zsolt fideszes képviselő, államtitkár és felesége, írja a Magyar Nemzet. A Joy World Enterprise Limited nevű céget 2013 júniusában jegyezték be. A Magyar Nemzet birtokában lévő dokumentumokban feltűnő offshore közvetítőcég, a Fidelity valós társaság, az ennek nevében aláíró Shirlee Cornejo és a közjegyző, Aldo G. Reyes is létező személy. A cég számlájának éves fenntartási költsége 300 dollár, amit 2017 végéig fizettek, ezért a Belize Bank zárolta a betétet. A hatvani politikus családi vállalkozása, az Exact-Cont Kft. ugyanarra a hatvani címre van bejegyezve, mint amelyik a dokumentumok egyikén szerepel.

A több cégben is tulajdonos Szabó Zsolt 2006-ban lett Hatvan fideszes önkormányzati képviselője, egyben az akkor ellenzékben lévő párt frakcióvezetője. 2010-ben Hatvan polgármesterévé választották. 2014-ben a parlamenti képviselőséggel való összeférhetetlenség miatt lemondott, de részt vállalt a kormány munkájában: a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára lett.

Eközben Hatvanban alpolgármesterét, Horváth Richárdot választották polgármesterré, de Szabó nem bízott az új városvezetőben, így kabinetfőnöke, Tóth Csaba Szabó embereként irányította az ügyeket. Horváth ezt megelégelte és elküldte Tóth Csabát. A helyi fideszesek többsége Horváthot támogatta és amikor Szabó 2015-ben autóbalesetet szenvedett, megpróbálták leváltani a helyi alapszervezet éléről, de kudarcot vallottak. Szabó ezek után inkább választókerületének kisebb városaira koncentrált, és míg Hatvannak csak elenyésző támogatás jutott, a Szabót támogató települések milliárdokat kaptak a Terület- és településfejlesztési operatív program (Top) forrásaiból. Emiatt Lázár János idén februárban bírálta Szabót és megpróbálta őt és Horváthot kibékíteni, de nem járt sikerrel. 

Szerző
Frissítve: 2018.03.23. 15:57

Lefújták Kósa pénteki kampányszereplését

Publikálás dátuma
2018.03.23. 09:31
Népszava fotó
Soltész Miklós ugrik be az újfehértói Fidesz-kampányrendezvényen az egyre furcsább ügyekben érintett miniszter helyett.

Kósa Lajos tárca nélküli miniszter lett volna a vendégelőadó Újfehértón a Zsindelyes házban Simon Miklós országgyűlési fideszes képviselő-jelölt által meghirdetett kampányrendezvényen. A múlt hét elején a helyi "Újfehértói Hirdetőben" még egy teljes oldalon hirdették a nagy eseményt.

Ehhez képest Simon Miklós Facebook-oldalán hirtelen eltűnt a Kósa Lajos fellépéséről értesítő bejegyzés, helyette indoklás nélkül egy új esemény-beharangozó képet tettek ki, ám itt már az szerepel, hogy pénteken este hat órakor Soltész Miklós államtitkárral találkozhatnak az érdeklődők Újfehértón.

Az ügyről Kósa Lajos Facebook-oldaláról sem tudunk meg semmit, a miniszter utolsó bejegyzése két nappal ezelőtti.

Kósa Lajos máshonnan is hiányzott: a cívishír cikke szerint Kósa szerdán még saját városába, Debrecenbe sem ment el, helyette ott Kövér László házelnök ugrott be, az eredetileg "lakossági fórumnak" hirdetett rendezvényre, ahová azonban végül csak meghívott párttagok mehettek be.

Megjegyzendő: nehéz napja van pénteken Kósa Lajosnak. Lapunk megírta, hogy a gyanúsan alacsony áron Kósáék érdekeltségébe került Tócó-Pece Kft.-ben jelentős, 60 millió forintnyi, ingatlan illetve ingatlanhoz tapadó vagyoni jog szerepelt, rádaásul ennek Magyarországon csak 20 millió forintnak van nyoma, azaz a Kósáékhoz került cég ingatlanvagyonát külföldön kell keresni.

De szintén a pénteki számunkban jelent meg a Kósa Lajos körül kirobbant 1300 milliárdos szélhámosság-gyanús kötvénybotrány újabb fejezete, miszerint a csengeri hölgy Szabó Gáborné még 2013-ban Kósa feleségének ajándékozott 800 millió forintnyi eurót. Ugyan pénz átutalásának nincs nyoma, ám Kósáék ezután még évekig tartották a kapcsolatot a csengeri hölggyel, a Kósa közvetlen környezetébe tartozók a legutóbbi időkig közös céget is vittek Szabó Gábornéval.