Előfizetés

Kínában a hatalom nagyon fél a nevetéstől

U.Cs.
Publikálás dátuma
2018.03.23. 19:11
Shutterstock illusztráció
A kínai médiaszabályozó testület szigorúan fellép a vicces videós tartalmak ellen. 

Kínában a médiát egyre szorosabban fogják és eddig is üldözték azokat a tartalmakat, amelyek megsértik a szocialista értékeket. A média még több szigorításra számíthat, főleg miután az elnök, Hszi Csin-ping nemrég bebetonozta hatalmát, ugyanis a kínai parlament eltörölte az elnök hivatali idejére vonatkozó korlátozást. 

A Hszinhua kínai hírügynökség szerint most a videós oldalaknak le kell tiltaniuk azokat a videókat, amelyek torzítják, kigúnyolják vagy becsmérlik a klasszikus irodalmi vagy képzőművészeti műalkotásokat. A Reuters is látta az erről szóló direktívát, amelyet a hírügynökség szerint "nagyon sürgős" címkével láttak el. Kínai médiaforrások szerint ilyen esetben ha valaki nem engedelmeskedik, azonnal bezárják az adott médiumot. 

A szigorú cenzúra ellenére a kínai online élet eléggé aktív, számos blogger válaszol aktuális eseményekre vicces videókkal, amelyeket a cenzúra folyamatosan próbál betiltani.

Legutóbb a kínai közösségi oldalakon egy olyan videó futott végig, amelyen egy újságírónő színpadiasan forgatta a szemét, miközben egy parlamenti sajtótájékoztatón egyik kolléganője átlátszóan jelentéktelen és hosszú kérdést intézett az egyik politikushoz. A pillanatot elkapták a kamerák, leadta a tévék, felkapta közösségi média és számos paródia, valamint mém alapja lett. Született is egy direktíva, mely szerint a médiában dolgozóknak tilos az esetről posztolniuk a közösségi médiában, az eddigieket pedig törölniük kellett. (Reuters)

Egy újságíró megsértéséért büntetik a sportigazgatót

Egy újságíró megsértéséért súlyosan megbüntették Zlatko Zahovicot, a szlovén bajnok NK Maribor labdarúgóklub sportigazgatóját.

A szlovén szövetség honlapján pénteken közzétett határozat szerint a korábbi kiváló játékost hat hónapra eltiltották a labdarúgással kapcsolatos mindennemű tevékenységtől a fegyelmi szabályok elleni vétség miatt.

Hangsúlyozták, a sportvezető múlt szombaton, a Maribor-Krsko (0-2) bajnoki mérkőzés utáni sajtótájékoztatón rendkívül helytelen módon, elfogadhatatlanul válaszolt egy kérdésre, amikor szóba hozta az újságíró életének személyes tragédiáját. Megfogalmazásuk szerint ez az egyik legaljasabb formája az emberi méltóság elleni verbális támadásnak, ellentétes az etika és a sport normáival, ezért a zéró tolerancia elvét alkalmazták a szankció megállapításakor, és semmilyen enyhítő körülményt nem találtak.

A 47 éves Zahovic játékosként az FC Porto, az Olimpiakosz, a Valencia és a Benfica csapatában is szerepelt. A támadó középpályás a szlovén válogatottban nyolcvan alkalommal lépett pályára - ott volt a 2000-es Európa- és a 2002-es világbajnokságon is -, 35 gólja pedig a mai napig rekord a nemzeti együttes történetében. (MTI)

Gratulál Putyinnak az EB, az Európai Tanács elítéli

Publikálás dátuma
2018.03.23. 17:04
Juncker és Putyin. Fotó: OLGA MALTSEVA / AFP
Napokon belül több tagország is további intézkedéseket fogadhat el Oroszországgal szemben a Szkripal-ügy miatt, nyilatkozta Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke három napja Vlagyimir Putyin újraválasztásához gratulált, és Donald Trumppal együtt kívánt neki sok sikert.

Komoly vitákat kavart, hogy Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke, illetve Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke gratulált Vlagyimir Putyinnak, akit - az EBESZ szerint elnyomás kíséretében - ismét megválasztottak Oroszország vezetőjévé. A "gratuláció" kifejezést gondosan kerülve más nyugati vezetők is sok sikert kívántak Putyin következő 6 évéhez, köztük Angela Merkel és Emmanuel Macron is, írja a Guardian.

Mindez olyan nemzetközi légkörben történt, mikor Nagy-Britannia minden magas szintű diplomáciai kapcsolatot megszakított Oroszországgal, az EU közös nyilatkozatban ítélte el, mondván, nincs más ésszerű magyarázat, mint hogy Moszkva áll a Szkripal és lánya ellen idegméreggel elkövetett támadás mögött, és Putyin gyakorlatilag újrakezdte a hidegháborús fegyverkezési versenyt az Egyesült Államokkal - ahol szintén nemrég fogadtak el szankciókat az ország ellen.

Szkripal-ügy: több EU-tagállam is diplomáciai lépésekre készül
Napokon belül több tagország is további intézkedéseket fogadhat el Oroszországgal szemben Szergej Szkripal volt orosz kettős ügynök és lánya angliai megmérgezése miatt - jelentette ki Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke az uniós vezetők pénteki brüsszeli csúcstalálkozója után, tudósít az MTI.
Akár már hétfőn újabb lépéseket jelenthetnek be bizonyos tagállamok, nyilatkozta az ülést lezáró sajtótájékoztatón Tusk. Azt nem tudta megmondani, hogy hány ország fontolgat további intézkedéseket, mindössze annyit közölt, hogy "egynél több, de nem az összes". Arra a kérdésre, hogy EU-szinten várhatóak-e más lépések a moszkvai uniós nagykövet konzultációra való visszahívásán kívül, azt válaszolta, hogy "túl korai lenne erről beszélni", a vizsgálatok lezárulta után, remélhetőleg áprilisban már többet tudnak majd mondani.