Vádemelések sorozata súlyosbítja a katalán válságot

Publikálás dátuma
2018.03.23. 20:02
Jordi Turull

 A madridi legfelsőbb bíróság épülete előtt kisebb tömeg gyűlt össze péntek délelőtt, hogy támogatásáról biztosítsa a katalán függetlenségi mozgalom vezető alakjait, ám ez sem mentette meg a politikusokat attól, hogy egyre közelebb kerüljenek a több évtizedes börtönbüntetéshez.

Pablo Llarena bíró ugyanis 13 volt katalán kormánytag – köztük az egykori elnök, Carles Puigdemont – és számos függetlenségi vezető ellen emelt vádat lázadás miatt. Az érintettek közül kilenc politikusnak közpénzek hűtlen kezelése miatt is felelnie kell. Amint arra az El País spanyol napilap beszámolójában emlékeztetett, összesen 25 személy ellen emeltek vádat, többek ellen engedetlenség miatt. Az önálló katalán köztársaság megalakítását célul kitűző mozgalom vezető alakjainak az október 1-jei függetlenségi mozgalom megszervezése, és a függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt kell most a bíróság előtt felelniük tetteikért.

A katalán válságot súlyosbítja, hogy az érintettek között van Jordi Turull egykori kormányszóvivő, jelenlegi elnökjelölt. A decemberi regionális választások óta nem sikerült kormányt alakítani Katalóniában, és úgy tűnik, egyhamar nem lesz változás e téren.

A legfelsőbb bíróság péntek délután már előzetes letartóztatásba is helyezte a katalán elnökjelöltet, valamint négy másik katalán függetlenségi politikust, akikkel szemben a péntek délelőtt emeltek vádat. A madridi bíróságról a kijelölt börtönökbe szállítják a vádlottakat, Carme Forcadell volt katalán parlamenti elnököt, Raül Romeva volt katalán külügyi tanácsost, Josep Rull volt területi ügyekért felelős tanácsost és Dolors Bassa volt munkaügyi tanácsost.

Jordi Turull csütörtök délután mondta elnöki programbeszédét a katalán parlamentben, de az abszolút többség támogatását nem szerezte meg az első szavazásnál, ezért szombatra ismét összehívták a törvényhozást, hogy megtartsák a szavazás második körét.

Nem csupán a bírósági ügyektől volt tegnap hangos a spanyol sajtó: a délelőtti órákban kiderült, hogy újabb érintett menekült az igazságszolgáltatás elől külföldre. Marta Rovira, a Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) nevű párt főtitkára ahelyett, hogy megjelent volna a madridi bíróságon, levélben közölte, hogy „száműzetésbe” vonul. Vele együtt ezzel hétre nőtt a külföldre menekült katalán politikusok száma.

update:

Európai elfogatóparancs újbóli kiadásáról döntött Carles Puigdemont leváltott katalán elnök, valamint volt kormányának külföldön lévő négy tagja ellen a spanyol legfelsőbb bíróság. Puigdemont október végén, leváltását követően hagyta el Spanyolországot, és azóta is Belgiumban tartózkodik önkéntes száműzetésben. 

Szerző

Nincs is Facebook-botrány?

Publikálás dátuma
2018.03.23. 19:48
Steve Bannon: És különben is, a Facebook adatai az egész világon eladók! - AFP fotó

Steve Bannon azt állította, fogalma sem volt az adatbányászatról. „És különben is, a Facebook adatai az egész világon eladók”- tette hozzá. Mint a politikai konzultációs cég egykori alelnöke és igazgatótanácsi tagja azt mondta, sem ő sem a Cambridge Analytica nem folyamodott aljas trükkökhöz a Facebookról gyűjtött adatok felhasználásakor, nem befolyásolták számítógépes modellekkel a választásokat.

Piszkos húzásokkal vádolta viszont a Cambridge Analytica anyavállalatát, a brit SCL Groupot, és tagadta, hogy a cég társtulajdonosának, Robert Mercernek, aki Trump kampányának egyik fő anyagi támogatója volt, pénzügyi kapcsolatai lennének az SCL-lel. Úgy fogalmazott, „inkább nem beszél” Alexander Nix-ről, a Cambridge Analytica vezérigazgatójáról, aki álcázott riportereknek elárulta, rászedték megbízóik politikai ellenfeleit. Egy new yorki konferencián Bannon végeredményben tagadta, hogy botrány lenne: „ezeknek a dolgoknak megvan az áruk, adják-veszik őket minden nap, ez is csak egy piac”.

Így lángol egy hatalmas dínó (videó)

Publikálás dátuma
2018.03.23. 19:28
Forrás: Youtube
Lángra kapott egy életnagyságú Tyrannosaurus rex egy coloradói dínóparkban. A több mint hétméter magas robotdínó - amely az állkapcsát és a fejét tudta mozgatni - elektromos meghibásodás miatt gyulladt ki és csak a fémváz maradt belőle. 

A parktulajdonosok egy vicces közleményben reagáltak a tűzre: "Úristen, micsoda füst! Mindig is tudtuk, hogy T-rex rossz kedélyű, de most tényleg eldurrant az agya! Egy szerencsétlen és ritka elektromos probléma lépett fel hatalmas T-rexünknél, aki nincs többé. Azt is mondhatjuk, kihalt."

A Royal Gorge Dinosaur Experience parkban egy tucatnyi robotdínó van, a tulajdonosok megpróbálnak beszerezi egy új T-rexet még a nyár előtt. A mostani balesetben senki sem sérült meg. (Forrás: The Washington Post)

Szerző