Előfizetés

A szarajevói basa elefántja

Vas András
Publikálás dátuma
2018.03.24. 06:08
Népszava fotó

Huszonhatodik alkalommal ad otthont Kaposvár a Jogi beszélgetések című, kétnapos rendezvénynek, melyen a hazai jogtudomány legismertebb képviselői mellett általában az igazságügyi vezetők is rendre előadást tartanak. A programban az idén is szerepelt többek között Darák Péter, a Kúria elnöke, valamint Polt Péter legfőbb ügyész, ám most lemondták a részvételt.

A rendezvény egyik legérdekesebb előadását Szilovics Csaba, a pécsi egyetem jogtudományi karának docense tartotta Közpénzek és közerkölcsök régen és ma címmel, a Római birodalom, a dualizmus, valamint napjaink Magyarországa példái alapján.

– Rómában is volt közbeszerzés szigorú törvényi háttérrel és számonkéréssel – magyarázta. – Úgy gondolkodtak, Róma vagyona a rómaiaké, s szégyennek számított, ha valaki közpénzből gazdagodott meg. A költségvetést még Néró idejében is márványba vésték, és közszemlére tették. A nagyberuházások jellemzően magánfinanszírozásban zajlottak, a Colosseumot Titusz császár és az apja saját pénzükből építtették. Azaz akkor is létezett stadionépítés, csak nem állami pénzből.

A dualizmus korából Andrássy Gyula miniszterelnök és Lónyay Menyhért pénzügyminiszter példáit citálta: mindketten korrupciós ügybe keveredtek, s láthatóan zavarta őket, utóbbi le is mondott tisztségéről.

– Napjainkban a 2015-ös törvény tartalmazza a közbeszerzések nyilvánosságát, a verseny tisztaságát és a hatékonyságot – jegyezte meg Szilovics Csaba. – Első látszatra hatékonyan, hiszen míg 2003-ban tíz közbeszerzésből hat végeredményét támadták meg, addig manapság egyet vagy kettőt. Csak éppen vagy húszsorosára emelték az ezzel kapcsolatos illetéket…

Végül afféle tanmeseként elmondta a szarajevói basa elefántjának történetét. Amíg a basa élt, az állatot, bár nem szerette, minden jóval ellátta a nép, s rongálásait elnézték, a basa halála másnapján azonban már az elefánt sem élt.

A Jogi beszélgetések második napján adták át a 2012-ben alapított Kék Kristály-díjat,melyet a laudáció szerint olyan kiváló személyiség kaphat meg, akinek neve egybeforrt hivatásával, s felkészültsége, embersége kapcsán köztiszteletet vívott ki magának. Az elismerést az idén Szita Károlynak, Kaposvár – a múlt hétvégén ismét ügynökmúlttal megvádolt – polgármesterének ítélte a kuratórium.

Vállalhatatlan vereséggel mutatkozott be Leekens

Hatos Szabolcs
Publikálás dátuma
2018.03.23. 22:35
MTI Fotó: Illyés Tibor
 Döbbenet Leekens bemutatkozásakor: a Kazahsztán elleni 3-2-es vereséggel az új évezredben hetedszer kezdte kudarccal az évet a magyar labdarúgó-válogatott.

A szimpatikus nyilatkozatok és az „ismerkedés” időszaka tegnap lejárt, az október végén kinevezett szövetségi kapitány, Georges Leekens először tapasztalhatta meg élesben, hogy milyen a Groupama Aréna kispadjáról irányítani a magyar nemzeti együttest.

A belga szakember az első kezdőcsapatával okozott is meglepetést, meg nem is, hiszen ígéretének megfelelően Gulácsi Péter védte a kaput, Dzsudzsák Balázs volt a csapatkapitány, illetve játéklehetőséget kapott az újoncként bemutatkozó Otigba Kenneth is, ugyanakkor a Bernd Storck-féle együttesektől eltérő módon ezúttal két csatár, Nikolics Nemanja és Szalai Ádám támadhatott. A középpályán ott volt a nemzeti tizenegy Kazahsztánban légióskodó párosa, Elek Ákos és Kleinheisler László is.

Új kezdet ide vagy oda, az Üllői úti aréna üresen ásítozó széksorai azért még emlékeztettek a kudarcokról emlékezetes óesztendőre: a magyar–kazah kedvéért még félháznyian sem verődtek össze, viszont a foghíjas B-közép és a velük szemközti kapu mögött helyet foglaló iskolások becsületére legyen mondva, hogy eleinte legalább a hangulatra nem lehetett panasz. Az ultrák egyébként a lengyel–magyar barátág napja alkalmából többször éltették Lengyelországot.

Hamarosan egészen hűvösre váltott a korábban még várakozással vegyes hangulat, hiszen a 10. percben máris kettővel vezettek a kazahok. Azok után, hogy a 6. minutumban Elek, Szalai Ádám és Ugrai Roland is lemaradt egy szögletet követően, Roman Murtazayev, néggyel később pedig a Fiola Attila „gólpasszát” értékesítő Baktyor Zainutdinov is beköszönt, így nem csoda, hogy a barátságos rigmusok helyett kisvártatva máris a „nagyon gyenge” kevésbé szalonképes verziója, valamint az „ébresztő” hallatszott a lelátóról.

A sokk a legjobb szó, amellyel leírható a kétgólos hátrányban tapasztalható hangulat. A 2017-ben szégyenteljes vereségekhez szoktatott magyar szurkolók számára Nikolics Nemanja lesgólja sem jelentett gyógyírt, Szalai ballal eleresztett lövése annál inkább: habár a játékszer megpattant az egyik vendégjátékoson, mindez keveseket zavart, mert a 21. percben szépített Magyarország. A bekapott gólok ugyan semmi jót nem ígértek a folytatásra, néhány percre mégis fellelkesült a publikum, úgy tűnt, visszatérhet a remény.

A reménykedés egészen a 39 percig tartott, amikor az újabb védelmi hibákat kihasználó Erkebulan Seidakhmet is betalált, 1-3-ra módosítva az állást. Innentől hol az átmenetileg korábban irányító Dárdai Pált követelte vissza tüntetőleg a közönség, hol - érthető módon - kifütyülte az alig 40 perccel elébb még szeretett csapatként megszólított hazai együttest, amely kétgólos hátrányban, s nem éppen békés hangulatban vonulhatott félidőre.

Leekens a szünetben három cserével reagált a látottakra. Gyökeres változás sokáig a módosítások ellenére sem állt be, azaz az egyre hidegebb március estén továbbra is dermedt csendben nézte a stadion népe, amint a pályán nem történik semmi. Volt idő olyan adatok után kutakodni, amelyek szerint az aktuális rangsor 136. helyét elfoglaló kazahok legutóbb 2016 júniusában győztek, legalább háromszor pedig ennél is régebben, 2014-ben találtak be.

A 70. percre a hangadók hazamentek a hangos hazai szurkolók szektorrészéből, így azonban a távozók újabb gólról maradtak le: a 67. percben Németh Krisztián hozta közelebb a házigazdát (2-3). A jobbra számító nézősereg ezek után újra bizakodásának adott hangot, az eredmény viszont már nem módosult.

Maradt a füttyszó és a szégyen.

Kínában a hatalom nagyon fél a nevetéstől

U.Cs.
Publikálás dátuma
2018.03.23. 19:11
Shutterstock illusztráció
A kínai médiaszabályozó testület szigorúan fellép a vicces videós tartalmak ellen. 

Kínában a médiát egyre szorosabban fogják és eddig is üldözték azokat a tartalmakat, amelyek megsértik a szocialista értékeket. A média még több szigorításra számíthat, főleg miután az elnök, Hszi Csin-ping nemrég bebetonozta hatalmát, ugyanis a kínai parlament eltörölte az elnök hivatali idejére vonatkozó korlátozást. 

A Hszinhua kínai hírügynökség szerint most a videós oldalaknak le kell tiltaniuk azokat a videókat, amelyek torzítják, kigúnyolják vagy becsmérlik a klasszikus irodalmi vagy képzőművészeti műalkotásokat. A Reuters is látta az erről szóló direktívát, amelyet a hírügynökség szerint "nagyon sürgős" címkével láttak el. Kínai médiaforrások szerint ilyen esetben ha valaki nem engedelmeskedik, azonnal bezárják az adott médiumot. 

A szigorú cenzúra ellenére a kínai online élet eléggé aktív, számos blogger válaszol aktuális eseményekre vicces videókkal, amelyeket a cenzúra folyamatosan próbál betiltani.

Legutóbb a kínai közösségi oldalakon egy olyan videó futott végig, amelyen egy újságírónő színpadiasan forgatta a szemét, miközben egy parlamenti sajtótájékoztatón egyik kolléganője átlátszóan jelentéktelen és hosszú kérdést intézett az egyik politikushoz. A pillanatot elkapták a kamerák, leadta a tévék, felkapta közösségi média és számos paródia, valamint mém alapja lett. Született is egy direktíva, mely szerint a médiában dolgozóknak tilos az esetről posztolniuk a közösségi médiában, az eddigieket pedig törölniük kellett. (Reuters)