Előfizetés

Ezerrel pumpálják az Orbán-család ügyvédje alá a szavazókat

Publikálás dátuma
2018.03.26. 15:36
Fotó: Facebook / Bajkai István
Megnégyszereződött egy VII. kerületi választókör lakossága, ám nem a babyboom brutális, hanem az átjelentkezési hullám: az Orbán-család ügyvédje próbálja megfordítani a 2014-es eredményt.

A DK jelöltje a legesélyesebb Budapest VII. kerületében - 2014-ben is Oláh Lajos nyert itt. Éppen ezért joggal merül fel a kérdés, kinek az érdeke, hogy ebbe a választókerületbe áradnak az átszavazok, ha úgy tetszik, a voksmigránsok. Az biztos, hogy Oláhval itt Bajkai István, az Orbán-család ügyvédje néz farkasszemet.

A szabályok szerint választókerületenként egy szavazókörben voksolhatnak az átszavazók - ez a VII. kerületben a 10-es sorszámú "urnahelyiség".  Ahol, írja a zoom.hu, decemberben még 530 választásra jogosult helyi lakost tartottak nyilván, ahogy az alábbi határozatban is olvasható. Ám a választási demográfia csodákra képes, azóta 2264-re növekedett a populáció.

Úgyhogy valószínűleg voksturizmusról van szó, ami annyit tesz, hogy egy-egy jelölt jobb választási szereplése érdekében tömegesen jelentkeznek át választópolgárok egyik körzetből a másikba. Hogy az átjelentkezők eldöntsék egy billegő köret sorsát, ahhoz nem kell más, minthogy valaki ténylegesen állandó lakcímet cseréljen a választás előtt, így már új lakóhelyén válik jogosulttá a voksolásra, és az ott induló jelöltek közül válogathat. Ez a módszer persze macerás, hiszen ha – mondjuk – Vas megyéből akarnak tömegesen átjelentkezni egy fővárosi kerületbe, az állandó lakcím (még akár csak ideiglenes, a választás után visszacsinált) változása egy sor gyakorlati kérdést tesz feleslegesen bonyolulttá: háziorvos, egészségügyi ellátás, helyi adók változása, ráadásul rengeteg papírmunka, ügyintézés kell hozzá.

De van egy sokkal egyszerűbb megoldás is a voksturizmusra, ez pedig a „települési szintű lakcímmel” való szavazás. Az ilyen választókat ugyancsak választókerületenként – Budapesten kerületenként – egy kijelölt szavazókörbe küldik, ami esetünkben, Erzsébetvárosban éppen a 3 hónap alatt négyszeresére duzzadt 10-es szavazóköre. Települési szintű lakcímet könnyű szerezni. Ha valaki megszünteti az állandó lakcímét és nincs ideiglenes lakcíme sem, az Erzsébetvárosi Okmányirodában település szintű lakcímként megjelölheti Erzsébetvárost, ahol majd gond nélkül szavazhat az alábbi öt jelölt bármelyikére, aki Budapest 5-ös körzetében indul.

És annak fényében, hogy Oláh Lajos négy éve alig 300 szavazattal nyerte a körzetet, a tömeges átjelentkezések megfordíthatják a jelölti erősorrendet.