Előfizetés

Mészáros elárulta, miben gondolkodik

Publikálás dátuma
2018.03.27. 15:54
Népszava fotó

Új blokk építésében gondolkodik Mészáros Lőrinc, a Mátrai Erőmű új „főrészvényese” - idézi a kormányfő strómanjának tartott felcsúti polgármester-üzletember Heves Megyei Hírlapnak adott nyilatkozatát az MTI.

Mint ismert: a múlt csütörtökön még Mészáros Lőrinc tőzsdei cége, az Opus azt jelentette, hogy leányvállalatán keresztül a cseh EPH-val közösen veszi meg a Mátrai Erőmű 73 százalékát. Ám hétfőn máris közölték, hogy a későbbi viták elkerülése végett jövő év közepéig kivásárolják az EPH-t.

Azt, hogy a felcsúti milliárdos pontosan milyen blokkra gondol, nem részletezik. Magyarország második legfontosabb, lignitalapú erőműve már az 1995-ös privatizációhoz kapcsolódóan is szeretett volna egy új, 800 MW-s lignitblokkot építeni. A lehetőségért az akkori német vevők – mostani eladók – titokban még 26 millió dollárral meg is fejelték a vételárat. Ám a Horn- illetve az első Orbán-kormány nem tette lehetővé a bővítést. Így 1999-ben a titkos summát vissza kellett fizetni. A Gyurcsány- és Bajnai-kabinet idején is több hullámban felmerült az 500-600 MW-s bővítés lehetősége. Ám a második Orbán-kabinet egyik első intézkedéseként ezt a lehetőséget is lefújta. Jelenleg egy 500 MW-s blokk engedélyezése zajlik.

Időközben viszont az Orbán-kabinet csatlakozott a párizsi klímaegyezményhez, amit többször a szénégetés-mentesség melletti elkötelezettségként tálaltak. Visszatérő kérdéseinkre ugyanakkor az Orbán-kabinet mindeddig se igent, se nemet nem mondott a Mátrai Erőmű tervezett blokkbővítése kapcsán. Más típusú blokkok építése nincs az erőmű napirendjén, bár jóval kisebb nagyságrendben nem kizárt gázalapú és napelemes egységek létesítése.

Mészáros Lőrinc ezen túlmenően lényegében megismétli az Opus tegnapi közleményét, amelyben e szavakat éppenséggel Jászai Gellért igazgatósági tag szájába adták. Emlékeztet, hogy az erőmű 2012 és 2016 között összesen 52 milliárd forint nyereséget ért el. Igaz, tavaly (lapunk korábbi információinak megfelelően) 9,1 milliárdos veszteségbe csúsztak, de ez nem lepte meg, mert az átvilágítás alatt megkapták a megfelelő információkat. A veszteség okait a nagyvállalkozó „objektívnek és kívülállónak”, „egyszeri tételeknek” nevezi, amiben közrejátszott „a gondos gazda” hiánya. Ez ellentmond lapunk korábbi értesüléseinek. Eszerint tavaly több, kifejezetten hanyagságra visszavezethető belső baleset történt, ami a tulajdonosváltás okozta bizonytalansággal és a korábbi vezető hiányával indokolható. A társaság anyagi helyzetét erősnek látja.

A cseh partnerrel másként gondolkodtak a vállalat problémáinak kezeléséről – fogalmazott a felcsúti nagyvállalkozó. A csehek "klasszikus reorganizációt” szerettek volna, ami jelenthette emberek elbocsátását is, vagy „blokkok leállítását”. "A magam részéről nem akartam egy ilyen alkudozási folyamatba belemenni vagy egy olyan lehetőséghez adni a nevemet, hogy akár csak arról tárgyaljunk, hogy embereket kell elküldenünk" - mondta a „főrészvényes”. Mészáros Lőrinc szerint egyetlen dolgozóra sem szabad átterhelni az elmúlt év rossz gazdasági döntéseit; az erőmű 7500 családnak nyújt megélhetést, felelősséget érez a térségben élőkért, a fiataloknak ösztöndíjrendszert tervez. Ugyan az idei évre még veszteséget várnak, de lát elég időt az eredmények javítására.

A Népszava információi jelentősen árnyalják Mészáros Lőrinc szavait. A 960 MW-s erőműnek 2022-ig mindenképp le kell állítania 200 MW-nyi elavult, nagyon környezetszennyező blokkot, amit mindeddig senki se cáfolt és amit valószínűleg Mészáros Lőrinc se tud elkerülni. Állítólag viszont a csehek a háromszor 20 MW-s napelem-tevek értékesítését szorgalmazták. A másik kérdés, hogy ha ekkorák az ellentétek – ráadásul értesülésünk szerint az Opus felárral vásárolta ki az EPH-t, vagyis nekik több pénzt is megért az ügylet -, miért párban indultak és miért nem egymagában jelentkezett az erőműért a felcsúti polgármester csapata. Ilyen és ehhez hasonló kérdéseinkkel ugyanakkor nem jártunk olyan szerencsésen, mint a Heves Megyei Hírlap: az elmúlt napok során feltett számos kérdésünkre az Opus mindeddig semminemű érdemi választ nem küldött.

Még lenne kell valahol néhány ezer elsikkasztott milliárdnak

Publikálás dátuma
2018.03.27. 12:57
Fotó: Tóth Gergő
Megfoghatatlan és egyedi beruházásokba önti az uniós forrásokat a rezsi, nehogy kiderüljön, valójában mi mennyit kóstál.

Két nagy probléma van az EU-s pénzekkel. Az egyik, hogy mintegy 20-30 százalékát ellopták. A másik, hogy ha kiszámoljuk, mennyi az a 20-30 százaléknyi „alkotmányos költség”, akkor nem jön ki a matek, mondta a Hír TV Egyenesen című műsorában Mellár Tamás. A független jelöltként induló pécsi közgazdász szerint a 2010 óta átutalt pénzek 20-30 százalékát alapul véve úgy számolt, hogy még lennie kell valahol néhány ezer milliárd forintnyi elsikkasztott pénznek.

Mellár Tamás szerint az uniós pénzeket rosszul is használták fel. Nem fejlesztésre, technológiára költötték, hanem kilátóra, stadionra, olyan építőipari beruházásokra, amelyeknél könnyebben lehetett csalni, hiszen nincsenek szabott listaárak, írja a 24.hu. Azt mondják, hogy ennek az összege ekkora. Az úszó világbajnokság fantasztikus dolog volt, az olimpia szintén nagyon klassz dolog lett volna, a paksi beruházás ugyanaz. De ha gépeket vennénk nyugatról, akkor nagyon hamar kilógna a lóláb, mert ott világosan lehetne látni, hogy kérem szépen külföldön ez ennyibe kerül, mi sem adhatjuk drágábban.

Húsvéti roham - 50 milliárdot is elkölthetünk élelmiszerre

Publikálás dátuma
2018.03.27. 11:42
Fotó: Molnár Ádám
A tavalyinál is erősebb húsvéti forgalomra számíthat a kiskereskedelem, a vásárlók változatlanul a sonkákat, a tojást, a kalácsokat és a csokoládé figurákat keresik leginkább, a minőségi termékek iránt egyre nagyobb az igény - derül ki az MTI által készített körképből.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) szerint nagyobb húsvéti forgalom várható a tavalyinál az idén. Vámos György, a szervezet főtitkára az MTI-nek elmondta: az ünnephez kapcsolódó élelmiszer-vásárlások túlléphetik az 50 milliárd forintot. Ugyancsak 50 milliárd forinttal nőhet az iparcikkek forgalma márciusban a januárihoz, illetve a februárihoz képest, bár erre nemcsak a húsvéti, hanem a tavaszi szezonális vásárlások is hatással vannak. A teljes kiskereskedelmi forgalom így 100 milliárd forintnál is nagyobb összeggel bővülhet márciusban a januári-februári költéshez képest - fejtette ki az OKSZ főtitkára.

A húsvéti forgalom átlagosan 5 százalékkal volt nagyobb tavaly a 2016-ban tapasztaltnál, a CBA Kereskedelmi Kft. az idei szezonban is nagyságrendileg erre a növekedésre számít - tájékoztatott a cég.

A társaság tapasztalatai szerint a vásárlók az idén kicsit előbb kezdték meg a felkészülést, ennek oka az lehet, hogy az ünnep április elején van a fizetések időszaka előtt, illetve nagypéntek munkaszüneti nap. A legutóbbi hétvége is megnövekedett forgalmat hozott, az igazi vásárlói rohamra azonban a hét közepétől számítanak. A CBA közölte: minden ünnepi időszak előtt megfigyelhető, hogy a vásárlók az évközihez képest magasabb minőségű termékeket vesznek. Húsvétkor a sonkából egyre inkább a hagyományos érlelésűt, a csokoládé figurákból pedig a magas kakaótartalmúakat keresik. Jelentősen megélénkül ilyenkor a tojásforgalom is, dupla annyi fogy, mint a normál időszakokban.

A Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. a húsvéti forgalom 6-7 százalékos növekedésére számít az előző év azonos időszakához képest. A társaság az MTI kérdésére közölte: a húsvéti időszak erősebb az átlagosnál, de a karácsonyitól elmarad, ugyanakkor tavaly a pékáruk húsvéti forgalma például meghaladta a karácsonyit. Húsvét előtti héten átlagosan 36 tonna kalácsot és több száz tonna sonkát adnak el a Spar-üzletekben, tojásból pedig kétszer annyi is fogyhat ilyenkor, mint más időszakokban - jelezte a cég.

Az Auchan Magyarország Kft. a húsvéti időszakban 10 százalék feletti forgalomnövekedésre számít a tavalyi év azonos időszakához képest, és 20 százalékos növekedésre az előző hónaphoz képest. Az áruházlánc is az utolsó hétre várja a legnagyobb rohamot. A nagypéntek munkaszüneti nappá válása várhatóan nem okoz forgalomcsökkenést, csak átrendeződést, az előző és az utána következő napokon koncentrálódhat a kieső pénteki nap forgalma - közölték az MTI-vel. A legnépszerűbb termékek húsvétkor továbbra is a tojás, a sonka és a kalácsok, valamint a különböző sütemények és a csokitojások, csokinyuszik. Húsvét előtt 30-40 százalékkal emelkedik a tojásforgalom. Ebben az évben várhatóan több száz tonna sonkát értékesít majd az Auchan, amelynek körülbelül 20 százaléka a húsvéti időszakban fogy el. A hagyományos magyar árérzékenység mellett egyre inkább nő az igény a minőségi, prémium termékekre minden termékcsoportban - jelezte az Auchan is.

A Tesco-Global Áruházak Zrt. tájékoztatása szerint a húsvéti forgalom akár másfélszeres is lehet a normál időszakokhoz képest. Az áruházlánc szintén azt közölte, hogy a karácsony után a húsvét a második legforgalmasabb időszak. Az ünnephez közeledve nő egyre jobban a forgalom, a csúcs az ünnepet megelőző napokban várható. A húsvéti időszakban több termék forgalma is megsokszorozódik. A húsvét előtti hónapban értékesíti a Tesco a füstölt áru éves forgalmának csaknem felét, a tojás éves volumenének 15 százalékát, valamint a kalácsok éves mennyiségének csaknem 25 százalékát. Az áruházlánc idén 4 millió figurás édességgel, 15 millió tojással, csaknem 1100 tonna húsvéti füstölt áruval és 200 tonna kaláccsal készül a húsvéti élelmiszerek iránt megnövekedett keresletre. A korábbi évek tapasztalatai alapján a parfüm és kölni termékcsoportban mintegy 5 százalékos forgalomnövekedésre lehet számítani - jelezték.