Kilépnek a szerbek a koszovói kormányból

Publikálás dátuma
2018.03.27. 16:40
Marko Djuric szerb politikus koszovói letartóztatása. Fotó: Erkin Keci / ANADOLU AGENCY
A koszovói szerb képviselők kedden úgy döntöttek, hogy kilépnek a pristinai kormánykoalícióból, miután a  koszovói hatóságok előző nap letartóztattak, majd kiutasítottak Koszovóból egy szerb kormányzati tisztségviselőt - adta hírül a szerbiai közszolgálati televízió alapján az MTI.

A koszovói szerbek képviselői kedden Belgrádban találkoztak Aleksandar Vucic szerb államfővel, akit tájékoztattak döntésükről. A koszovói kormánykoalíció így kisebbségbe került a parlamentben: eddig a 120 fős törvényhozás 62 képviselője támogatta a kormányt, így viszont elveszítik a tízfős szerb frakció támogatását.

A koszovói rendőrség elfogta Marko Djuricot, a szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának a vezetőjét, majd végigvonszolta az észak-koszovói Kosovska Mitrovica utcáin, és Pristinába szállította, később pedig kiutasította. Goran Rakic, a koszovói Szerb Lista vezetője terrorista cselekménynek nevezte a történteket. A politikus szerint ez nemcsak a szerb kormány egy tisztségviselője, hanem a koszovói szerb kisebbség elleni brutális támadás volt.

Az észak-koszovói szerbek kedden teherautókkal és traktorokkal állták el a főbb útvonalakat, amelyek Koszovó északi, többségében szerbek lakta részét Pristinával kötik össze, így tiltakoztak az albán vezetésű hatóságok lépései ellen.

Aleksandar Vucic szerint provokáció történt. Hétfő késő este, a nemzetbiztonsági tanács ülését követően kijelentette: mindenkit számon fognak kérni, aki részt vett Marko Djuric letartóztatásában és senkinek nem engedi meg, hogy megfélemlítse és elűzze otthonaikból a koszovói szerbeket.

A koszovói hatóságok azzal indokolták Marko Djuric letartóztatását, hogy illegálisan lépett Koszovó területére, a hatóságok ugyanis nem engedélyezték neki a belépést korábbi kijelentései miatt, amelyekkel Pristina szerint feszültséget akart kelteni. Aleksandar Vucic közölte, hogy a korábbi megállapodások értelmében a szerb politikusoknak nem kell engedélyt kérniük, amikor Koszovóba utaznak, elég 24 órával korábban tájékoztatniuk az illetékes hatóságokat. Vucic szerint Marko Djuric a látogatás előtt 72 órával elküldte a szükséges dokumentumokat.

Koszovó 2008-ban kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, ám Belgrád ezt azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is saját déli tartományának tekinti a túlnyomó többségében albánok lakta területet. Szerbia és Koszovó 2013-ban Brüsszelben egyezett meg a kapcsolat normalizálásáról, ám előrelépés azóta sem történt. Legutóbb a múlt pénteken ült - eredménytelenül - tárgyalóasztalhoz a két ország államfője Brüsszelben.

Koszovóban körülbelül 120 ezer szerb él, főként az ország északi, Szerbiához közeli részein. Számukra nagyobb önállóságot ígért a koszovói albán vezetés, ám eddig nem hozták létre a koszovói szerb önkormányzatok közösségét. A koszovói szerbek kedden azt is bejelentették, hogy Pristina támogatása nélkül, önállóan is létrehozzák az önkormányzatok közösségét.

Szerző

Putyin már tudja, és bűnös hanyagságról beszél

Publikálás dátuma
2018.03.27. 10:41
Fotó: AFP
Nem javította meg az üzletközpont tűzjelzőét senki, ezért torkolhatott katasztrófába a kemerovói mozitűz. Putyin elnök bűnről és felelősségről beszélt.

"Nem harci cselekmények történnek itt nálunk, és nem is váratlan metánkitörés egy bányában. Ide az emberek, a gyerekek kikapcsolódni jöttek. A demográfiai helyzettel foglalkozunk, és közben ennyi embert veszítünk el, de miért? Bűnös hanyagság és gondatlanság miatt" - mondta Vlagyimir Putyin.

Az egyperces néma tiszteletadással kezdődő, a katasztrófa okairól és következményeiről tartott tanácskozáson az orosz elnök ismételten együttérzését fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak. A megbeszélést megelőzően az elnök virágot helyezett el a tragédia helyszínén, ahol kedd reggel több száz kemerovói lakos is lerótta kegyeletét. A városban kedden háromnapos gyász kezdődött, a régióban félárbocra eresztették az állami zászlókat, a szórakoztató programokat törölték.

A vasárnapi tűzvésznek a kedd reggeli hivatalos összesítés szerint 64 halálos áldozata volt. A katasztrófa következtében több mint hatvanan megsérültek, közülük 15-en kórházi ápolásra szorultak. Eddig 25 holttestet - köztük 13 gyerekét - sikerült azonosítani. A mentési munka kedden is folytatódott az üzletközpont leégett részén.

Alekszandr Basztrikin, az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) főigazgatója a tanácskozáson elmondta: a körülmények vizsgálata során kiderült, hogy az üzletközpont tűzjelző berendezése március 19-e óta nem működött, javítását hanyagolták. 

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő a Facebookon posztolt bejegyzésében nehezményezte, hogy az Egyesült Államok és Európa nem osztozott őszintén az oroszok bánatában a kemerovói tragédia miatt, ahogy azt Oroszország ellenkező esetben meg szokta tenni, "és semmivel sem indokolt agressziót" követtek el azzal, hogy orosz diplomatákat utasítottak ki. Szavai szerint "ezt nehéz elhinni és nehéz lesz elfelejteni".

Szerző

Újsághirdetésekben kért bocsánatot Zuckerberg

Publikálás dátuma
2018.03.27. 07:40
Zuckerberg március 25-én szinte minden brit újságban teljes oldalú hirdetéseket adott fel, hogy bocsánatot kérjen az adatvédelmi

A Facebook főnöke több brit és amerikai újságban tett közzé egészoldalas hirdetést, amelyben bocsánatot kér az adatvédelmi botrány miatt. „A mi felelősségünk, hogy megvédjük az önöktől kapott információkat. Ha nem tesszük, nem érdemeljük meg azokat” – olvasható nagyméretű betűkkel írva. Utána az áll, egy egyetemi kutató által kifejlesztett quiz Facebook felhasználók millióinak adatait szivárogtatta ki. Többet kellett volna tenniük azért, hogy megállítsák a Cambridge Analytica adathalászatát 2014-ben. „Ez a bizalommal való visszaélés volt, és nagyon sajnálom. Most azon dolgozunk, hogy ez biztosan ne történhessen meg a jövőben” – állítja az utolsó oldali hirdetésekben.

Meglepődtek a felhasználók

Ahogy a Cambridge Analytica-botrány után egyre többen csatlakoznak a #deletefacebook mozgalomhoz, úgy derül ki számukra, hogy milyen érzékeny adatokat tárol róluk a közösségi oldal. A mozgalom sokakat meggyőzött arról, hogy búcsút vegyenek a közösségi oldaltól, de ez nem is olyan könnyű művelet: a Facebook inkább a deaktiválást ajánlja számukra, amely után az információk megmaradnának a vállalat szerverein. Ha mégis törölni akarjuk a fiókunkat, előtte még letölthetünk minden adatot, amit eddig összegyűjtöttek rólunk (ezt itt is megtehetjük).

Egy felhasználó jelezte, hogy 2016 októbere és 2017 júliusa között minden egyes telefonhívásának rögzítették az időpontját és hosszát, illetve minden kapott vagy küldött üzenet metaadatát. Mások azt vették észre, hogy ismerősei adatait rögzítette a Facebook a címjegyzék alapján, de a naptárat, az ismerősök születésnapját is elmentette.

A Facebook egy szóvivője elmondta, az ismerősök adatait azért tárolják, mert így könnyebbé teszik azt, hogy elérjük őket. "Széles körben alkalmazott gyakorlat, hogy amikor első ízben bejelentkezünk a telefonunkon egy üzenetküldő vagy közösségi oldal appra, akkor feltöltjük az ismerősök adatait", fogalmazott. Elmondta azt is, a Facebook engedélyt kér erre, ugyanakkor a felhasználó törölhet is már rögzített információkat.

Szerző