Átadták a Psota Irén-díjat

Publikálás dátuma
2018.03.27 16:51
Fotó: MTI/Kovács Tamás
Fotó: /
A Színház Világnapján díjátadókkal ünnepelt a színházi szakma. A Psota Irén-díjat az idén Hernádi Judit vehette át.

A Színházi Világnapon több díjat is átadtak. A Rózsavölgyi Szalonban vehette át Hernádi Judit a Psota Irén-díjat. Az elismerést Almási Éva, a nemzet színésze alapította és egy kuratórium ítéli oda. A múlt évben osztották ki először, akkor Hegyi Barbara kapta, most pedig Hernádi Judit. A díjazott lapunknak úgy fogalmazott: noha szabadúszó és többnyire független helyeken játszik, nagy öröm számára, hogy az Átrium Színházat vezető friss csapat őt javasolta a díjra.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Az elismerésre egyébként az idén összesen kilencven jelölés érkezett. Hernádi Judit lapunknak elmondta: az is jól esik neki, hogy olyan emberek szavazták meg a díjat - többek között Almási Éva, Törőcsik Mari és Ungvári Tamás - akikre tud mosolyogni. Hernádi Judit az Átriumban Fassbinder A félelem megeszi a lelket című drámájában nyújt nagyszerű alakítást Alföldi Róbert rendezésében. Ezzel kapcsolatban annyit jegyzett meg: azzal tisztában volt, hogy meg tud ilyen feladatot oldani, de ilyen drámai karakter eljátszására eddig nem kérték fel. Psota Irénnel nem játszott együtt, de elmesélte, hogy pályája elején többször is elmondták neki, hogy Psota-karakter. "Vagyis megvannak azok a lehetőségek bennem is, amik Irénben megvoltak. Többször említették a Yermát, Irén egyik nagy szerepét, ez végül engem elkerült, és más utat jártam be, mint ő. De amikor hallgattam, hogy ő miket gondolt a színészetről, úgy éreztem, hogy nagyon is hasonlóak vagyunk. Például én is, akár csak ő, színpadra menetel előtt falánkká válok. Két kézzel képes vagyok befalni valamit. És ez nekem is jót tesz."

A Színházi Világnap alkalmából A MASZK Országos Színészegyesület és a kulturális tárca által alapított Gobbi Hilda-életműdíjat az idén Czegő Teréz, a zalaegerszegi teátrum tagja veheti át. A pályakezdő tehetségek elismerésére létrehozott Soós Imre-díjat Mészáros Blanka, a budapesti Katona József Színház művésze és Szakács Hajnalka, a debreceni színház tagja nyerte el. A Hevesi Sándor-díjat, a Nemzetközi Színházi Intézet Magyar Központjának elismerését Balázs Zoltán színész-rendező, a Maladype Színház vezetője, Szabó G. László kulturális menedzser és Vidovszky György rendező kapta.

Szerző
2018.03.27 16:51
Frissítve: 2018.03.28 12:50

Döntött a parlament: létrejöhet a Vajnától független, tévéfilmeket támogató alap

Publikálás dátuma
2018.12.12 14:50

Fotó: Népszava/ Molnár Ádám
Megszavazta az Országgyűlés a tévéfilmek és sorozatok támogatására új pénzalapot létrehozó javaslatot.
A tévéfilmek és sorozatok támogatására új pénzalapot hoz létre a filmalkotások készítésével és terjesztésével kapcsolatos törvénymódosítás, amelyet 132 igen és egy nem szavazattal fogadott el a Ház kormányzati kezdeményezésre. Az MTI összefoglalója szerint a Televíziós Film Mecenatúra bevétele önkéntes befizetések, adományok mellett a központi költségvetésből származhat, de a médiatanács dönthet úgy is, hogy a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap forrásaiból csoportosít át összegeket az alapba. A mecenatúraprogram kezelője, támogatáspolitikájának meghatározója az öttagú Televíziós Filmkollégium. A médiatanács a politika jóváhagyását csak jogszabálysértésre hivatkozva tagadhatja meg. A mecenatúrát a filmkollégium elnöke képviselheti, akit a médiatanács elnöke jelöl ki öt évre, míg tagjait miniszterek delegálják elismert szakemberek közül. Médiatanácsi tag egyaránt lehet a testület elnöke vagy tagja is. Az elnök az államtitkári illetmény 75 százalékára, míg a tagok annak 65 százalékára jogosultak. A filmkollégium, amelynek szervezeti és szakmai ellenőrzését háromtagú felügyelőbizottság látja el, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) önálló szervezeti egységeként működik a jövőben. A felügyelőbizottság elnökét a médiatanács elnöke jelöli ki, a tagjait delegáló miniszterek körét a kormány rendeletben határozza meg. A mecenatúra költségvetését az Országgyűlés hagyja jóvá az NMHH, valamint a médiatanács költségvetésének mellékleteként. Jövő évi büdzséjükről a Ház külön törvényben határoz majd. A program pályázatokon keresztül támogathat filmalkotásokat, és a támogatott filmek nem mutathatók be mozikban. Nem támogathatók azok az alkotások, amelyekhez a Magyar Nemzeti Filmalap nyújtott forrást, de azok sem, amelyek támogatását a kormány rendelete kizárja. Pályázni olyan alkotásokkal lehet, amelynek bemutatását Magyarországon letelepedett médiaszolgáltató vállalja. A sarkalatos elemeket is tartalmazó jogszabály pontosítja azt is, mi minősül filmalkotásnak, és egyértelműsíti a nemzeti filmvagyon fogalmát. Módosulnak a Magyar Nemzeti Filmalap feladatai, a támogatási szabályok és a fiatalkorúak foglalkoztatási szabályai. A jogalkotó pontosította a rádiós és televíziós üzemeltetési pályázatok szabályait is. Andy Vajna egyébként nemrég az Indexnek adott interjújában „értelmetlen butaságnak” és „baromságnak” nevezte azokat a Magyar Időkben és a Pesti Srácokban megjelent cikkeket, amelyekben azzal támadták, hogy nincs érzéke a történelmi filmekhez. A kormánybiztos ezzel kapcsolatban azt is mondta, Mátyás királyról és koráról, Rákócziról és Dózsa Györgyről szívesen látna történelmi filmeket. Szerinte annak, hogy nem készülnek ilyen, történelmi témájú alkotások, az az oka, hogy a magyar producereket nem érdekli, nem adtak és nem adnak be olyan anyagot, ami a magyar történelemmel foglalkozik, mert inkább mai mindennapi drámák, vígjátékok érdeklik őket.
2018.12.12 14:50

Posztumusz díjazhatják Hvorosztovszkijt

Publikálás dátuma
2018.12.12 12:30

Fotó: AFP/ Igor Russak
A tavaly elhunyt legendás orosz bariton, Dmitrij Hvorosztovszkij utolsó lemezét is Grammy-díjra jelölték.
A londoni Royal Opera múlt év decemberében Dmitrij Hvorosztovszkij emlékének ajánlotta fel egyik Rigoletto-előadását. A legendás orosz baritonnak a világon mindenütt, így Magyarországon is hatalmas rajongótábora volt és van. Tavaly novemberi halála óta Moszkvában emlékművet kapott, szülővárosa, Krasznojarszk Zene- és Színházművészeti Akadémiája, valamint operaháza és repülőtere is felvette a nevét. Múlt év végén a legjobb klasszikus vokális szóló kategóriában jelölték Grammy-díjra a lemezét, amelyen a neoromantikus Georgij Szviridov dalait énekelte fel a Szentpétervári Állami Szimfonikus Zenekar kíséretében. Idén Verdi Rigolettóját jelölték Grammy-díjra a legjobb operafelvételek kategóriájában, amelyen a címszerepet énekli Nadine Sierra (Gilda) partnereként a Kaunasi Szimfonikusokkal, és alig két héttel a halála előtt jelent meg – utolsó lemezeként.
Február 10-én Los Angelesben 84 kategóriában osztanak Grammy-díjat – az amerikai Hangfelvétel-művészetek és tudományok Nemzeti Akadémiája által alapított díj minden évben a zeneipar legkiemelkedőbb teljesítményeit hivatott elismerni. A könnyedebb műfajokban az amerikai rapper, Kendrick Lamar a favorit: bár idén nem jelent meg önálló lemeze, a Fekete Párduc című Marvel-filmnek köszönhetően nyolc jelölést kapott. A kanadai rapper, Drake hét, az amerikai folk-rock énekes, Brandi Carlile hat jelöléssel van szorosan a nyomában.
2018.12.12 12:30
Frissítve: 2018.12.12 12:30