Előfizetés

Expedíció a halálba

Kerek István
Publikálás dátuma
2018.03.28. 07:45
Nive Nielsennek jól jött a bunda
Az AMC legújabb, Magyarországon forgatott sorozata, a Terror nem spórol a látványon – a készítők pedig nem kímélték a színészeket sem.

Lapunkban is gyakran foglalkozunk azzal, hogy a televíziózás alaposan átalakult napjainkra. A televíziós csatornák szerepét szépen lassan átveszik az online streamingszolgáltatók (HBO Now, Netflix, Amazon), ezzel párhuzamosan a sorozatok is nagy változáson mentek keresztül. Egyes stúdiók kezdték felismerni, hogy egy sorozatba is érdemes annyi pénzt fektetni, mint mondjuk egy hollywoodi mozifilmbe. Az első igazán úttörő kezdeményezés az AMC nevéhez köthető, akik a Mad Mennel (Magyarul Reklámőrültek) indította el azt a folyamatot, aminek következménye, hogy mára az HBO mellett a Netflix és az Amazon is mind több saját gyártású produkcióval rukkol elő évről-évre.

A sorozatok felemelkedése a rendezők és a producerek figyelmét sem kerülhette el: folyamatosan szivárogtak át azok a szakemberek, akik megunták Hollywoodot és az ott uralkodó megalkuvást és kockázatkerülést. Azok a filmesek, akik olyan tartalmat szerettek volna létrehozni, amire a televízióban korábban még nem volt példa – esetleg lehetőség. A Mad Men után az AMC számos sikersorozattal jött elő, köztük is kiemelkedőnek bizonyult a Breaking Bad (Totál szívás) és a Walking Dead. Ennek a sornak a legújabb darabja a Terror, ami nekünk, magyaroknak is különleges lehet. Ez a sorozat ugyanis az első, amit Magyarországon forgatott az AMC.

Nive Nielsennek jól jött a bunda

Nive Nielsennek jól jött a bunda

A The Terror valós eseményeken alapszik, az 1840-es évekbeli északnyugati átjáró keresésén. Sir John Franklin kapitány az északi-sarkkörön keresztül szeretett volna eljutni Nagy-Britanniából Kelet-Ázsiába. Többször is útnak indult legénységével, azonban az időjárási körülmények miatt vissza kellett fordulniuk. Franklin azonban ismét útnak indult 1845-ben két hajóval, a Terrorral és az Erebusszal. Ám expedíciója sikertelenül végződött: mindenki odaveszett. Az eseményekről nem rendelkezünk sok biztos információval, viszont a feltárási munkák folyamatosan zajlanak: 2014-ben az egyik, 2015-ben pedig a másik hajót is megtalálták.

A sorozat ezt dolgozza fel. A társproducere Ridley Scott – a többi közt a Szárnyas Fejvadász, a Gladiátor vagy A nyolcadik utas: a Halál rendezője. Scott szerint sokkal hatásosabbá tesz egy sorozatot az, ha valóban megtörtént eseményt dolgoz fel. A Terror pedig abszolút törekedett a korszerűség és a valóság megtartására. „A Stern stúdióit például nem is fűtötték, hogy a színészek lehelete ne az utómunkák eredménye legyen.” – árulta el a sorozat egyik operatőre, Gulyás Buda az első rész sajtóvetítését követően. „A hajó egy építészeti díszletcsoda, amit előre-hátra lehetett mozgatni és 14 fokkal meg is lehetett dönteni az egészet. Az a hajó, ami egyébként egy csepp vizet nem látott.” – tette hozzá Gulyás.

Gulyáson kívül a maszkokért felelős Pohárnok Iván, valamint a szkriptes Sinkó Dóra is jelen volt a rendezvényen. Sinkó is a lélegzetelállító díszletet emelte ki, Pohárnok pedig arról mesélt, hogy kilenc hónapon keresztül megállás nélkül gyártották a díszletelemeket. Noha már tavaly nyáron befejezték a forgatást, a végtermékkel most szembesülnek először a magyar munkatársak. Azt mondták: noha nagyjából tudták, mire számítsanak, arra, hogy ennyire jó lett, maguk sem gondoltak volna.

Stephen King kedvence
A sorozat alapja Dan Simmons 2007-ben megjelent regénye, amely többek között Stephen King egyik kedvenc könyve is. King szerint Simmons regénye „A történelmi regény és a természetfeletti horror zseniális ötvözete.” Tartalom és terjedelem szempontjából is nehéz olvasmány, azonban remek kiegészítést ad a sorozat mellé.

 

Infó: Terror, Március 29., 22:00, AMC

Átadták a Psota Irén-díjat

Publikálás dátuma
2018.03.27. 16:51
Fotó: MTI/Kovács Tamás
A Színház Világnapján díjátadókkal ünnepelt a színházi szakma. A Psota Irén-díjat az idén Hernádi Judit vehette át.

A Színházi Világnapon több díjat is átadtak. A Rózsavölgyi Szalonban vehette át Hernádi Judit a Psota Irén-díjat. Az elismerést Almási Éva, a nemzet színésze alapította és egy kuratórium ítéli oda. A múlt évben osztották ki először, akkor Hegyi Barbara kapta, most pedig Hernádi Judit. A díjazott lapunknak úgy fogalmazott: noha szabadúszó és többnyire független helyeken játszik, nagy öröm számára, hogy az Átrium Színházat vezető friss csapat őt javasolta a díjra.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Az elismerésre egyébként az idén összesen kilencven jelölés érkezett. Hernádi Judit lapunknak elmondta: az is jól esik neki, hogy olyan emberek szavazták meg a díjat - többek között Almási Éva, Törőcsik Mari és Ungvári Tamás - akikre tud mosolyogni. Hernádi Judit az Átriumban Fassbinder A félelem megeszi a lelket című drámájában nyújt nagyszerű alakítást Alföldi Róbert rendezésében. Ezzel kapcsolatban annyit jegyzett meg: azzal tisztában volt, hogy meg tud ilyen feladatot oldani, de ilyen drámai karakter eljátszására eddig nem kérték fel. Psota Irénnel nem játszott együtt, de elmesélte, hogy pályája elején többször is elmondták neki, hogy Psota-karakter. "Vagyis megvannak azok a lehetőségek bennem is, amik Irénben megvoltak. Többször említették a Yermát, Irén egyik nagy szerepét, ez végül engem elkerült, és más utat jártam be, mint ő. De amikor hallgattam, hogy ő miket gondolt a színészetről, úgy éreztem, hogy nagyon is hasonlóak vagyunk. Például én is, akár csak ő, színpadra menetel előtt falánkká válok. Két kézzel képes vagyok befalni valamit. És ez nekem is jót tesz."

A Színházi Világnap alkalmából A MASZK Országos Színészegyesület és a kulturális tárca által alapított Gobbi Hilda-életműdíjat az idén Czegő Teréz, a zalaegerszegi teátrum tagja veheti át. A pályakezdő tehetségek elismerésére létrehozott Soós Imre-díjat Mészáros Blanka, a budapesti Katona József Színház művésze és Szakács Hajnalka, a debreceni színház tagja nyerte el. A Hevesi Sándor-díjat, a Nemzetközi Színházi Intézet Magyar Központjának elismerését Balázs Zoltán színész-rendező, a Maladype Színház vezetője, Szabó G. László kulturális menedzser és Vidovszky György rendező kapta.

Rekordszámú magyar a gyermekkönyvvásáron

A Pál utcai fiúk ihlette, több mint 120 négyzetméteres standon minden eddiginél több magyar kiadó mutatkozik be idén a Bolognai Nemzetközi Gyerekkönyv- és Illusztrációs Vásáron - közölte a Balassi Intézet. A szakma legrangosabb eseményén 19 magyar műhely legfrissebb nyomtatott és interaktív könyvtermését vehetik kézbe az olvasók március 26. és 29. között, de megismerhetik az elmúlt években nemzetközi sikereket elért magyar alkotók műveit is. A vásár idei magyar kiállítói: a Berger Kiadó, a Betűtészta Kiadó, a BookR Kids, a Cerkabella Könyvkiadó, a Ceruza Kiadó, a Csimota Könyvkiadó, a Gutenberg Kiadó, Nyomda és Könyvesbolt, a Kolibri Kiadó, a Könyvmolyképző Kiadó, a Magvető Kiadó, a Magyar Napló, a Manó Könyvek, a Menő Könyvek, a Móra Könyvkiadó, a Naphegy Kiadó, a Pozsonyi Pagony, a Tilos az Á Könyvek, a Scolar Kiadó és a Vivandra Könyvek.