Előfizetés

Capello kispad nélkül maradt

Az olasz Fabio Capello közös megegyezéssel távozott a kínai élvonalban szereplő Csiangszu Szuning labdarúgócsapatának vezetőedzői posztjáról. A 71 éves szakvezető 2017 júniusa óta irányította az együttest, mellyel tavaly a 12. helyen végzett a bajnokságban, az új idényt pedig egy győzelemmel és két vereséggel kezdte. Utódja a román Cosmin Olaroiu lett, aki három évre szóló szerződést írt alá.

Távozásával felröppent a pletyka, miszerint Capello veszi át az olasz válogatott szövetségi kapitányi posztját, amelyről Gian Piero Ventura novemberben lemondott. Az olasz szakember egyébként még nem ült hazája legjobbjainak kispadján, sőt egyedül az angol válogatottat irányította 2008 és 2012 között.

Jelenleg Luigi Di Biagio megbízott edzőként irányítja a Squadra Azurrát, melynek következő kapitányát májusban nevezik ki.

Hazard számára nem sürgős a szerződéshosszabbítás

Eden Hazard, a Chelsea belga válogatott labdarúgója szerint nem sürgős, hogy meghosszabbítsa szerződését a londoni klubbal. A 27 éves támadó - akinek jelenlegi kontraktusa 2020-ig érvényes a bajnoki címvédőnél - úgy gondolja, hogy a hosszabbítással kapcsolatos tárgyalásokkal ráér megvárni a nyári világbajnokságot.

"Először szeretném befejezni az idényt, aztán játszani a vb-n, utána elmegyek nyaralni. A többit majd meglátjuk" - mondta a játékos a belga válogatott Szaúd-Arábia elleni felkészülési mérkőzése előtt.

Hozzátette: boldog a Chelsea-nél, még két évig köti Londonba a szerződése, így nem igazán gondol a hosszabbításra. Hazard-t a szigetországi és a spanyol sajtó szerint a Real Madrid szeretné szerződtetni.

Visszakerül a MOB felügyelete alá a labdarúgás

Ismét a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) felügyeli a labdarúgás szakmai programját is, miután a szervezet szakmai bizottsága elfogadta Török Ferenc, kétszeres olimpiai bajnok öttusázó, korábbi szövetségi kapitány előterjesztését. A jelenleg ügyvédként dolgozó szakember lapunkhoz eljuttatott szakmai anyaga arra hívja fel a figyelmet, hogy a sporttörvény szerint a MOB feladata és kötelessége az olimpiai sportágak szakmai programjainak felügyelete és ellenőrzése. Ez a labdarúgás esetében 1996, az olimpiai válogatott atlantai szereplése óta nem valósult meg.

Török Ferenc anyagában a fittségi teszt bevezetését tartja szükségesnek, az utánpótláskorú játékosokat évente kétszer kell szerinte felmérni, ilyenkor 30, illetve 3000 méteres futás alkalmával szükséges megnézni az eredményeiket. A szakember úgy véli, a magyar labdarúgás legnagyobb gondja, hogy gyermekkorban a tehetséges és ügyes gyermekeket választják ki, közben pedig elvesznek a sportág űzésére alkalmas futballisták.

Török Ferenc kiemelte, a futball támogatási rendszere is rosszul működik, mert az akadémiák a náluk nevelkedő játékosok száma alapján kapnak támogatást, ezért mindenhol arra törekednek, hogy minél több csapatot indítsanak, ezekben azokban rengeteg rossz játékos lép pályára. A szakember elképzeléseinek megvalósításához a sporttörvény több pontját is meg kell változtatni, Török szerint például meg kell szüntetni az általános iskolásoknál jelenleg alkalmazott fittségi felmérést, mert az nem ad valós képet a tanulók fizikai állapotáról.