Katalán parlament: engedjék szabadon a függetlenségpártiakat

Publikálás dátuma
2018.03.28. 19:27
A katalán parlamentben sárga szalag jelöli a letartóztatott függetlenségpárti politikusok üres helyét. Fotó: LLUIS GENE / AFP
A katalán parlament szerdai rendkívüli ülésén állást foglalt az előzetes letartóztatásban lévő függetlenségi politikusok azonnali szabadon engedése mellett, írja az MTI.

A szimbolikus jelentőségű határozati javaslatban megfogalmazott követelést a katalán parlament három függetlenségi pártja, az Együtt Katalóniáért (Junts pel Catalunya), a Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) és a Népi Egység (CUP) mellett támogatta a baloldali Katalónia Közösen (Catalunya en Común) párt is, amely egyébként ellenzi az elszakadást.

A függetlenségi képviselők megszavazták azt az előterjesztést is, amelyben kiálltak Carles Puigdemont, Jordi Sánchez és Jordi Turull politikai jogainak tiszteletben tartása, ezen belül pedig Katalónia elnökévé választhatóságuk jogáért. Mindhárman hivatalos jelöltek voltak az elnöki posztra, de az alkotmánybíróság szerint az elnök megválasztásának elengedhetetlen feltétele a jelölt személyes jelenléte a szavazáskor. Közülük ezt egyedül Jordi Turull tudta teljesíteni, de őt az első szavazáson nem választották meg, a második szavazás idejére pedig már ellene is vádat emeltek és előzetes letartóztatásba került.

A katalán parlament legnagyobb ellenzéki pártja az Állampolgárok (Ciudadanos) liberális középpárt az elfogadott javaslatokkal kapcsolatban kifogásolta, hogy a parlament szabja meg az igazságszolgáltatásnak, hogy mit kell tennie. Az ellenzéki párt javaslatot nyújtott be Roger Torrent katalán parlamenti elnök leváltására, mert szerinte az ERC politikusa nem teljesíti pártatlanság és az intézményi semlegesség kívánalmait. Előterjesztését a többség leszavazta.

A parlamenti ülésteremben a függetlenségi pártok a bírósági eljárások elleni tiltakozást szimbolizáló, nagyméretű sárga szalagot helyeztek hét képviselőjük üresen lévő ülőhelyére, akik a velük szemben zajló bírósági eljárás miatt előzetes letartóztatásban vannak, vagy pedig külföldön, önkéntes száműzetésben.

Szerző

Szkripal-ügy: Moszkva politikai merényletnek tekintheti a történteket

Publikálás dátuma
2018.03.28. 18:29
Az orosz külügyminisztérium épülete, Moszkva. Fotó: Maxim ZMEYEV / AFP
London az egész világon a bűnösség vélelmét próbálja kialakítani Oroszországgal szemben, állítja az orosz külügyminisztérium - tudósít az MTI. Szerdán közzétett állásfoglalásában Moszkva leszögezte: ha London nem bizonyítja be az ellenkezőjét, akkor Oroszország úgy kezeli majd a Szkripal-ügyet, mint egy, az állampolgárai ellen a politikai provokáció céljával elkövetett merényletet.

"Hangsúlyozzuk, hogy a bizonyítás kényszere ebben ez esetben éppen a brit oldalt terheli" - írta közleményében az orosz diplomáciai tárca, amely szerint a körülmények elemzése erre enged következtetni. A Moszkvában kiadott külügyi dokumentum szerint London az egész világon a bűnösség abszolút vélelmét próbálja meg kialakítani, a konfrontáció tudatos szításával és az orosz határoknál történő erődemonstrációval párhuzamosan.

A diplomáciai állásfoglalás szerzői szerint London "szisztematikusan azt bizonyítja", hogy képtelen biztosítani az orosz állampolgárok védelmét Nagy-Britanniában. Ennek alátámasztására felsorolták Alekszandr Litvinyenko egykori FSZB-tiszt, Badri Patarkacisvili és Alkszandr Perepelickij üzletember, Borisz Berezovszkij volt orosz kormányzati tisztségviselő, oligarcha és üzlettársa, Nyikolaj Gluskov, valamint Szergej Szkripal és lánya halálát. A felsoroltak halála mögött egyébként rendre orosz beavatkozás sejthető: Gluskov a halála előtt azt állította, Berezovszkijt Moszkva ölette meg, és a brit hatóságok szerint egyenesen Vlagyimir Putyin adott engedélyt Litvinyenko megmérgezésére.

A tárca megismételte, hogy a brit fél az utolsó merénylettel kapcsolatban Oroszországban sohasem használt elnevezésű hatóanyagot emlegetett, amelyből Moszkva követelése ellenére sem biztosított mintát. Ez azért is érdekes, mert múlthéten még a Novicsok (Újonc) néven ismert vegyifegyverrendszer egyik kifejlesztőjeként nyilatkozott egy Leonyid Rink nevű férfi a Ria Novosztyi hírügynökségnek.

Szergej Nariskin, az orosz Külföldi Hírszerző Szolgálat (SZVR) vezetője az Interfax hírügynökségnek azt mondta, hogy a kiutasított orosz diplomaták között a szolgálatnak "nagyon kevés" munkatársa van. Elmondása szerint az SZVR embereit állomáshelyükön, ahol a helyi szakszolgálatokkal való együttműködést biztosították, a partneri csatornákon keresztül, valódi minőségükben mutatták be. Nariskin úgy vélekedett, hogy a kiutasításokra "megfelelő, elég kemény választ fog adni".

Szerző

"Apa szeretlek, mindjárt elájulok" - A plázatűz áldozatait gyászolják

Publikálás dátuma
2018.03.28. 11:58
AFP fotó
Mintegy négyezren tüntettek Kemerovo központjában kedden, követelve a vasárnapi plázatűz felelőseinek megnevezését - tudósít az Euronews.

A demonstráción a helyi kormányzó-helyettesnek féltérdre ereszkedve kellett bocsánatot kérnie, amiért összeszólalkozott egy férfival, aki a tűzvészben elvesztette a nővérét, a feleségét és három gyermekét.

Moszkvában hivatalosan a Kreml tőszomszédságában található Manézs téren, ellenzéki szervezésben pedig a Puskin téren tartottak megemlékezést. Putyin elnök szerdára országos gyászt rendelt el a tragédia miatt. Egy apa, aki elvesztette lányát a tűzvészben, arról beszélt a kemerovói tömegnek, hogy az épület negyedik emeletén tartóztatták fel a tűzoltók:

"Próbáltam eljutni hozzá, de a tűzoltók megragadták a lábamat, visszahúztak. Azt mondtam nekik, ti szemetek! Sírtam... Telefonon tudtam beszélni a lányommal. Azt mondta: Apa, nagyon szeretlek, fuldoklom, mindjárt elájulok."

Jelenleg zajlik a hivatalosan 64 halálos áldozatot követelő tragédia feltárása. Sokakat még nem találnak: egyes sajtóinformációk szerint 67, mások szerint 85 személy tűnt el, akiknek kétharmada 11 és 13 év közötti gyerek. A szakemberek úgy gondolják, hogy rövidzárlat okozhatta a tüzet. A történtek miatt öt személyt vettek őrizetbe.

Szerző