Kemény bűnözők jutottak letelepedési kötvényhez

Publikálás dátuma
2018.03.29 07:07
ELHÁRÍTÁS - Lázár János nem hozta szóba, hogy a Fidesz blokkolja a parlamenti bizottság munkáját MTI Fotó: Bruzák Noémi

A Pintér Sándor vezette Belügyminisztériumra és a polgári elhárításra tolta a felelősséget, ám ellentmondásba keveredett Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter annak kapcsán, hogy a 444.hu és a Direkt36 feltárta: a Rogán Antal bábáskodásával létrejött letelepedési kötvényes rendszert kihasználva nemzetközi bűnözők kaphattak bebocsátást Magyarországra. Köztük volt egy ismert arab drog- és fegyverkereskedő, illetve egy üzletember, aki a tömeggyilkos szír diktátor Bassár el-Aszad ismert, amerikai tiltólistán lévő finanszírozója léphetett be rajtunk keresztül az Európai Unió területére. A kormányinfón a sajtó azt firtatta: miként volt lehetséges, hogy miközben naponta „migránsveszéllyel” kampányol a Fidesz, a Rogán-féle offshore cégeken keresztül működő letelepedési kötvényprogram miatt komoly nemzetbiztonsági kockázatot jelentő figurák tudtak beépülni Magyarországra?

Lázár szerint nem őt, hanem a Pintér Sándor belügyminiszter által felügyelt Alkotmányvédelmi Hivatalt (AH) kell megkérdezni az ügyben, mivel az ő szakmai döntésük volt az érintettek beengedése az országba. Annak dacára fogalmazott így a miniszter, hogy a letelepedési kötvényesek átvilágításában az általa felügyelt hírszerzés is részt vesz. Ráadásul a konkrét ügyekről csak a parlament nemzetbiztonsági bizottsága bírhatná szóra a hallgatag testületeket, ám a bizottságot éppen a Németh Szilárd alelnök vezette fideszesek bénították le teljesen az utóbbi időben. A kormánypárti képviselők hetek óta nem mennek el a bizottság üléseire, a testület így határozatképtelen marad, a rendőrség és a szolgálatok képviselői pedig erre hivatkozva nem válaszolnak az ellenzéki képviselők kérdéseire. Így Molnár Zsolt szocialista bizottsági elnök hiába hívta össze ma reggelre ismét a testületet, a Fidesz már napokkal ezelőtt közölte, hogy nem lesz ott ezen az ülésen sem. Lázár a kormányinfón utalt rá: a konkrét szakmai döntéseket a szolgálatok hozták, a pártnak nincs politikai felelőssége az ügyben.

Valójában azonban a Fidesz és Rogán Antal szorgalmazta az ismeretlen hátterű offshore cégek számára vaskos tízmilliárdokat hozó kötvényüzletet úgy, hogy közben az alkotmányvédelemnek mindössze 30 napja van arra, hogy átvilágítsa a kérelmezőket. Ennyi idő alatt alapos munkát végezni a biztonsági szakemberek szerint lehetetlenség. A kérelmezők óriási tömegben érkeznek, ráadásul olyan területről – Kínából, Közel-keletről – ahol a magyar hírszerzésnek „nincsenek műveleti pozíciói” - ahogy nemrég az index.hu-nak fogalmazott Katrein Ferenc, az AH volt elhárító műveleti tisztje.

Mészáros gyerekei a tervezettnél 3,3 milliárddal drágábban dolgozhatnak Érden

Publikálás dátuma
2019.03.21 12:53
Batthyány Sportiskolai Általános Iskola
Fotó: Google Street View
8,1 milliárd közpénzt költött volna a kormány két sportiskolára, de aztán jött a Fejér-B.Á.L., és az összeg hirtelen 11,4 lett.
Mészáros Lőrinc gyerekeinek cégével, a Fejér-B.Á.L. Zrt.-vel kötött szerződést Érd városa két jelentős beruházásra: az érdi Batthyány Sportiskolai Általános Iskola rekonstrukcióját és bővítését, illetve a helyi Fenyves-Parkváros köznevelési centrum (általános iskola, sportcsarnok és tanuszoda) tervezését és kivitelezését is a Fejér-B.Á.L. Zrt. nyerte el - írja a közbeszerzési értesítő nyomán az Átlátszó.hu.
A sporttagozatos iskolát egy 16 tantermes általános iskolai és egy 8 tantermes sporttagozatos középiskolai oktatási egységgé bővítik, a telken a helyi birkózóversenyeket is vendégül látni képes edzőtermek is lesznek.
A beruházás értékét eredetileg nettó 3,79 milliárd forintra becsülték, de a Fejér-B.Á.L. Zrt. 5,44 milliárdért kapta meg a munkát.
Ugyanígy vastagabban fogott a ceruza az érdi Fenyves-Parkváros köznevelési centrum megépítésére kiírt tenderen is. Ott a szerződés eredetileg becsült összértéke 4,1 milliárd forint volt,
a Mészáros-gyerekek cége pedig több, mint másfél milliárd forinttal magasabb összegért, pontosan 6 milliárdért dolgozik majd.
A beruházásokat száz százalékig a kormány fizeti közpénzből, hála a Modern Városok Programnak.

Újabb sztrájk előszobájában a közszféra

Publikálás dátuma
2019.03.21 12:01

Egyeztetést kezdeményezett az Országos Közszolgálati Sztrájkbizottság a kormánnyal.
A március 14-re szervezett önkormányzati és kormányzati igazgatásban szervezett munkabeszüntetés után az abban érintett körnél jóval több ágazatot érintő lépésre szánták el magukat a közszolgálatban dolgozókat képviselő érdekvédelmi szervezetek.
Három szakszervezeti tömörülés kilenc tagszervezete nevében Földiák András, a sztrájkbizottság ügyvivője írt levelet Orbán Viktornak, felszólítva rá, hogy tegyen eleget a sztrájktörvényben rögzített kötelességének és öt napon belül jelölje ki az állam tárgyalódelegációjának tagjait, akikkel a közszféra követeléseiről egyeztetni tudnak. A Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) elnöke levelében arra emlékezteti a miniszterelnököt, hogy az egyeztetések eredményétől teszik függővé egy több közszférás ágazatot érintő sztrájk megszervezését.
  • Követelik, hogy a rendkívül alacsony közalkalmazotti bérek a néhány éves gyakorlattal rendelkezők esetében is emelkedjenek meg legalább a minimálbér, illetve a szakképzettséghez kötött garantált bérminimum összegére, vezessék be a felsőfokú végzettséggel rendelkezők számára a diplomás minimálbért, ami 2019-ben bruttó 253 ezer forintos induló bért jelentene a közszférát választó pályakezdőknek.
  • Követelik, hogy az állam térjen vissza saját ígéretéhez és a pedagógusok béremelésének alapja a mindenkori minimálbér legyen, a 2015-ben befagyasztott állapot helyett.
  • Követelik továbbá az illetménypótlékok megduplázását, az ágazati pótlékok beépítését a további béremelésekbe és jutalmakba.
A január 28-án megalakult Országos Közszolgálati Sztrájkbizottság munkájában részt vesz a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete, a Hírközlési, Média és Távközlési Szakszervezetei Szövetség, a Közművelődési és Közgyűjteményi Dolgozók Szakszervezete, a Külügyminisztériumi Dolgozók Szakszervezete, a köztisztviselői sztrájkot szervező MKKSZ, a Pedagógusok Szakszervezete, a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete, a Szociális Területen Dolgozók Szakszervezete és a Tudományos és Innovációs Szakszervezet.