Sarkozy lehallgatási ügyben is bíróság elé áll

Publikálás dátuma
2018.03.29. 20:34
FOTÓ: LUDOVIC MARIN / POOL / AFP
Befolyással való üzérkedés és korrupció gyanújával bíróság elé küldte Nicolas Sarkozy volt francia államfőt a párizsi ügyészség egy négy évvel ezelőtt indított eljárás keretében - erősítették meg igazságügyi források csütörtökön a Le Monde című napilap értesülését.

A volt elnök telefonját a 2007-es győztes elnökválasztási kampányához Moammer el-Kadhafi néhai líbiai vezetőtől érkezett állítólagos támogatás ügyében indult nyomozás keretében 2014 elején lehallgatták. Az egyik lehallgatott telefonbeszélgetéséből véletlenül derült ki, hogy a semmítőszék egyik magas rangú bírója, Gilbert Azibert egy másik ügy, az úgynevezett Bettencourt-ügy nyomozásának részleteiről rendszeresen tájékoztatta a volt államfő ügyvédjét, Thierry Herzogot. Cserébe Sarkozy állítólag egy monacói kinevezés érdekében közbenjárását ígérte a bírónak.

A vizsgálóbírók az ügy mindhárom szereplőjét korrupcióval és befolyással való üzérkedéssel vádolják, az ügyvédet és a volt bírót hivatali titok megsértésével is gyanúsítják. A vizsgálóbírók március 26-án döntöttek arról, hogy bíróság elé küldik mindhármukat.

Az ügyben 2014 júliusában őrizetbe vették Nicolas Sarkozyt, akitől azt szerették a nyomozók megtudni, ténylegesen megpróbált-e információkhoz jutni Azizbert-en keresztül, és törvénytelen módon tudomást szerzett-e arról, hogy a rendőrség lehallgatja a telefonját. Ez utóbbi kérdés azért merült fel, mert a volt államfő Paul Bismuth álnéven tartott egy titkos mobiltelefont, és a kényes ügyekről azon beszélt az ügyvédjével.

A lehallgatások 2014. január 28. és február 11. között készültek.

A 2014 márciusban a sajtóban is közzétett telefonbeszélgetésekből az derült ki, hogy Sarkozy és ügyvédje azokról a rendőrségi ügyekről beszél, amelyekben a volt államfő is érintett. Az ügyészségen akkor hat ilyen eljárás folyt. Ezek alapján indult meg az eljárás befolyással való üzérkedés gyanújával Nicolas Sarkozy ellen.

A beszélgetésekben elsősorban a Bettencourt-ügyről esik szó, amelyben felmerült a gyanú, hogy a volt elnök visszaélt az ezóta elhunyt Liliane Bettencourt-nak, Európa leggazdagabb asszonyának, a L'Oréal kozmetikai cégbirodalom örökösnőjének megrendült egészségi és pszichés állapotával, s meggyőzte őt, hogy törvénytelen módon támogassa elnökválasztási kampányát 2007-ben. Sarkozyt ki is hallgatták, vádat is emeltek ellene, majd utóbb bizonyíték hiányában ejtették a vádat.

A Moammer Kadhafi néhai líbiai vezetőtől érkezett állítólagos támogatás ügyében múlt héten indult eljárás Sarkozy ellen passzív korrupció, törvénytelen kampányfinanszírozás és líbiai közpénzzel történő csalás gyanúja miatt.

Nicolas Sarkozy 2007 és 2012 között volt Franciaország elnöke. Korábban egy másik kampányfinanszírozási ügy miatt már vád alá helyezték. Bíróság elé kell állnia 13 másik emberrel együtt a 2012-es elnökválasztási kampány törvénytelen finanszírozása miatt is, mert ő és a pártja többet költött el a megengedettnél, de a per időpontját még nem határozták meg.

Az ügyben 2014 márciusában kezdődött vizsgálat, miután egy sajtóbeli leleplezést követően Jérome Lavrilleux, a volt államfő kampányának helyettes vezetője elismerte: Nicolas Sarkozy kampányának bizonyított túlköltekezését a nagygyűléseket szervező kommunikációs cég, a Bygmalion hamis számláival és kettős könyveléssel próbálta meg fedezni a párt. A volt elnök ellen - aki a jobboldal tavalyelőtti államfőjelölt-állító választásán elszenvedett veresége után visszavonult a politikai élettől - 2016-ban indult eljárás az ügyben.

Szerző

Durva cigarettadrágulás jöhet a választások után

Lejárt a határidő és Magyarország még mindig nem teljesítette az Európai Unió előírásait a cigaretta jövedéki adójával kapcsolatban: az adó mértékének el kell érnie a cigaretta súlyozott átlagárának legalább 60 százalékát, és minimum 90 eurót – emlékeztet az uniós kötelezettség-vállalásra a napi.hu.

Magyarországon 175,8 eurót (54 753 forint) kell fizetni ezer darab cigarettáért, a jövedéki adó azonban ennek csak 54,6 százalékát teszi ki. A Napi.hu számításai szerint, ha a nyereség összege nem változik, akkor a cigaretta árát 70 570 forintra (226,6 euró) kellene növelni ezer szálanként, ami egy dobozra vetítve 1411 forintot jelentene, vagyis 316 forintos drágulást a jelenlegi állapothoz képest. Bár a határidő márciusban lejárt, a kormány nem lépett – szakemberek szerint a választások előtt nem merte felvállalni egy jelentős cigaretta-áremelkedés következményeit.

Szerző

Titokban tárgyalt az EU és Észak-Korea

Publikálás dátuma
2018.03.29. 13:11
Déli katonák a két Korea határán fekvő demilitarizált zónánál. Fotó: Ed JONES / AFP
Egy eddig titokban tartott uniós delegáció tárgyalásairól beszélt az Európai Parlament brit képviselője, Nirj Deva az Euronewsnak. Három év alatt legalább 15 alkalommal találkoztak az EU és Észak-Korea magas rangú tisztségviselői, akik atomfegyverekről és a két Korea közti békeszerződés lehetőségéről egyeztettek.

Mint Nirj Deva elmondta, a 64 éves észak-dél közötti tűzszünetnek szeretne az unió egy békeszerződéssel pontot tenni a végére. A tárgyalások fontos témája az atomfegyverkezés. Az EU különleges delegációja ebben a kérdésben is igyekszik egyenlő partnerként tekinteni Észak-Koreára, mondta a delegáció tagja.

Nirj Deva szerint az Európai Unió azt szeretné, ha az összes tapasztalatát és tudását felhasználva katalizátor lehetne a béketárgyalások menetének előkészítésében. Az együttműködés és egy mindkét fél számára elfogadható megállapodás hozhatja el a békét.

Az elmúlt három évben több mint 15 alkalommal találkoztak az EU és Észak-Korea képviselői.

A teljes cikk itt olvasható.

Szerző