Előfizetés

Szájer József és Gulyás Gergely lendületesen benémult

Publikálás dátuma
2018.03.30. 19:59
Gulyás Gergely Fidesz-alelnök és Szájer József fideszes EP-képviselő, mikor Szita Károly ügynökmúltjáról kérdezi a 444.hu. Forrá
Semmi értelmeset nem tudtak válaszolni, mikor Szita Károly kínos ügynökmúltjáról kérdezték Gulyás Gergelyt és Szájer Józsefet csütörtökön. A kérdést követő kínos csendről a 444.hu videót is közzétett.

Tartótisztje szerint hazafias kötelességének érezte Szita Károly, hogy még családtagjairól is jelentsen, derült ki Kaposvár fideszes polgármesteréről nemrég, mikor részleteket közölt jelentéseiből a Magyar Nemzet. Szita egyelőre semmit sem tagadott.

Erről kérdezte a Fideszben korábban harcos antikommunista hírében álló Gulyás Gergely Fidesz-alelnököt és Szájer József fideszes EP-képviselőt közös sajtótájékoztatójukon a 444.hu.

A kérdésre, hogy kínos-e nekik egy pártban ülni egy ilyen múltú emberrel, Szájer József – aki pár perccel korábban még a régi idők szovjet tanácsadóihoz hasonlította az Ukrajnában megjelenő nyugati szakértőket – meg sem mukkant, Gulyás pedig azt mondta: „Egyelőre önkormányzati választás nem lesz Magyarországon, csak parlamenti.” (Magyarán, majd az önkormányzati kampányban válaszolnak a kérdésre, addig nincs sem etikai, sem erkölcsi, sem politikai következménye az ügynöklétnek.) Az ismételt kérdés utáni kínos csend pillanatait videón is megörökítette a portál.

Érseki válasz Orbán nagypénteki gyűlöletére

Publikálás dátuma
2018.03.30. 19:52
Reinhard Marx püspök, münchen-freisingi érsek. Fotó: FRANK RUMPENHORST / DPA
Orbán Viktor nagypénteket is arra használta, hogy a kereszténységre hivatkozva uszítson az idegenek ellen, hogy április 8-án több szavazatot szerezhessen. Egy kereszténynek nemet kell mondania a gyűlöletre, törődnie kell más hitű szomszédaival és küzdenie kell az előítéletek ellen, mondta ugyanekkor Reinhard Marx püspök, olvasható a hvg.hu cikkében.

Letépett fülekről és tömeges megfigyelésről beszélt nagypénteki Orbán Viktor, miközben menekültek ellen hergelte a szavazóit. Mindeközben a "Népek keresztútja" körmeneten Münchenben egy egész más kereszténység képe rajzolódott ki.

"Ahol gyűlöletet és erőszakot prédikálnak, ott nekünk, keresztényeknek nemet kell mondanunk" - mondta imádságában Reinhard Marx püspök, münchen-freisingi érsek. A keresztények ugyanis elítélnek minden erőszakot és minden gyűlöletet, amely vallási vagy politikai érdekből motivált, mondta Marx miséje keretében.

Marx, a német püspöki konferencia elnöke arra szólította fel a híveket imádságában, hogy törődjenek többet a más hitű szomszédjaikkal. Felvetette, hogy a keresztények hívják meg őket magukhoz, hogy a találkozás minél többször lehetővé váljon. Csak így lehet leküzdeni az előítéleteket és félreértéseket. "Ha mi, keresztények ezt nem tesszük meg, akkor ki fogja megtenni azt országunkban?" - fogalmazott.

"Úgy tűnik számomra, hogy újra eljött a verbális, politikai és katonai felfegyverkezés ideje" - mondta a az érsek a teljes világra utalva. Szerinte újra mindent a győzelem és vereség logikája hat át. "Probléma, ha mindig az lesz a győztes, aki a leghangosabban és a legnagyobb erővel képviseli saját érdekét" - tette hozzá.

Nagymenő dinoszaurusz uralta a mai Patagóniát

Publikálás dátuma
2018.03.30. 19:17
Illusztráció: AFP
Kilencméteres húsevő dinoszaurusz uralta a mai Patagónia területének egy mérsékelten száraz régióját 85 millió évvel ezelőtt a krétakorban.

A Tratayenia rosalesi megkövesedett maradványait a nyugat-argentínai Neuquén tartományban fedezték fel. A két lábon járó és nagyjából 9 méter hosszú teremtmény a megaraptorák csoportjába tartozott, amelyek mintegy 105 millió és 85 millió évvel ezelőtt éltek a déli féltekén. Az őslénykutatók csupán néhány évvel ezelőtt azonosították ezt a csoportot, amelynek minden tagját, beleértve a Tratayeniát is csupán részleges csontvázakból ismernek. "A megaraptorák, noha még mindig számos titkot rejtenek, a jelek szerint igazi nagymenő ragadozó dinoszauruszok voltak" - mondta Matt Lamanna paleontológus, a pittsburgh-i Carnegie Természettudományi Múzeum munkatársa.

A megaraptorák eddig feltárt csontjai alapján a kutatók úgy képzelik, hogy ezeknek a teremtményeknek hosszúkás koponyájuk volt, tömve apró, de éles, cakkos szélű fogakkal. A csontjaik néhol üregesek voltak, erős mellső lábbal rendelkeztek és a két legbelső ujjuk hatalmas, kampószerű karomban végződött. A Tratayenia esetében a szakembereknek a hátgerinc egy részét, a csípő egészét, néhány bordát és a medence egy töredékét sikerült feltárniuk, ám a koponya, a végtagok vagy a farok egyetlen darabját sem találták meg.

A mai Patagónia területén tárták fel az eddig felfedezett legelképesztőbb dinoszauruszok egy részét, köztük a ragadozó Giganotosaurust, és a hosszú nyakú, növényevő Patagotitant, az Argentinosaurust, valamint a Dreadnoughtust. "A Tratayenia volt a legnagyobb ismert ragadozó a mai Patagónia területén nagyjából 85 millió évvel ezelőtt és lehet, hogy csoportjának egyik utolsó képviselője is volt egyben" - mondta Juan Porfiri, argentin paleontológus. A szakember hozzátette, hogy a Tratayenia egyebek között kisebb húsevőkkel (Viavenator), nagytestű növényevőkkel (Traukutitan), boákhoz hasonló kígyókkal, krokodilokkal, teknősökkel és madarakkal osztotta meg élőhelyét. A megaraptorák csoportjának legismertebb képviselője egyébként a Megaraptor volt, amely kicsivel a Tratayenia előtt élt Patagónia területén és 40 centiméteres karmai voltak. 

A kutatók a Cretaceous Research című folyóiratban publikálták az eredményeiket - számolt be az MTI.