Jogsértő az Orbán-fejjel támadó plakát

Publikálás dátuma
2018.04.01 13:10
Fotó: Facebook/Orbán Viktor
Kikerülte a Kúria, hogy érdemben kelljen foglalkozni egy Fidesz-plakát jogsértő voltával. A "legfelsőbb bíróság" ugyanis nem foglalkozott a plakátok megtévesztő voltával, csak beazonosíthatóságukra koncentrált.

Mivel megtévesztő, jogsértő az az óriásplakát, amiről Orbán Viktor néz a népre a "nekünk Magyarország az első!" szlogen társaságában - így döntött a Kúria. Az ügy előzménye annyi, hogy a Momentum jogorvoslatot kért, mondván: a miniszterelnök arcképével kampányoló közterületi hirdetés megtévesztő, ugyanis nem egyértelmű, hogy az a kormányzatai kommunikáció része vagy a Fidesz-kampányáé. Nem vitás, a plakát a "miniszterelnöki látványvilágot" adja vissza, csakhogy azon Orbán Viktor a kormánypárt első embereként szerepel. Ugyan a hirdetésen szerepel a "feladó", ám azt, hogy a Fidesz reklámjáról van szó, egyméteres távolságból lehet kibetűzni. Az első fokon eljáró Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerint megalapozatlan a Momentum kifogása, ugyanis nem bizonyítható, hogy a "feladót" csak egészen közelről lehet kisilabizálni. A Kúria szerint nem vitás, hogy a Momentumnak igaza van, nem látható, kié is a plakát, úgyhogy a "legfelsőbb bíróság" el is tiltotta a "feladót" a további jogsértéstől.

Ám ez nem jelenti azt, hogy az Orbán-plakátokat el kell távolítani, ugyanis a Kúria szigorúan egyetlen, egy sztráda mellett álló plakátról hozott döntést, mondván: a plakátok lokalizációja máshol eltér, és méretük is különbözik, úgyhogy megeshet, hogy ott be lehet azonosítani kapásból, hogy a Fidesz reklámjairól van szó. (Azaz a plakátok megtévesztő voltáról szót sem szólt a Kúria.)

A Fidesz szerint a napnál is egyértelműbbek a plakátok
A kormányzópárt a Kúria döntését követően közleményt adott ki, amelyben azt hangsúlyozta, hogy minden választási plakátján a törvényeknek megfelelően tünteti fel az impresszumot. - Plakátkampányunk jelenlegi fázisában a külterületi reklámfelületeken ezen túlmenően az is olvasható, hogy „április 8-án kétszer is szavazzon a Fideszre!”. Így tartalmában is napnál világosabbá téve mindenki számára, hogy a Fidesz támogatására felszólító választási plakátról van szó - írta a Fidesz.

Szerző

Korrektorverseny – a sajtónyelvi helyesírásért

Publikálás dátuma
2019.02.12 14:54
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A sajtó helyesírási kultúrájának emeléséért korrektorversenyt hirdet a Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda, amelyen összemérhetik tudásukat a korrektorként elhelyezkedni kívánók és az egyes médiumoknál már tevékenykedők.
A versenyt a Duna Palotában tartják március 23-án. A verseny két részből áll: helyesírási tesztből és szövegjavításból. A versenyzők a saját laptopjukkal dolgoznak, erre tölthetik le a teszteket és a javítandó szöveget. A feladat elvégzésekor saját maguk véglegesítik és küldik be a tesztet és a javítást, amit a szakmai javítók ellenőriznek és pontoznak. Minden javítás nyilvános és ellenőrizhető. Az adott év három, szakmailag legjobb korrektora megkapja „Az év korrektora 2019” címet, amelyet egy igazolással a birtokában használhat. Ezzel az a cél, hogy a lapok az impresszumukban is feltüntessék ezt a kitüntetést, amely a kiadvány nyelvi minőségi színvonalát garantálja. A verseny fődíja egy háromnapos wellnesshétvége négycsillagos szállodában, a második helyezett egy notebookot, a harmadik e-book-olvasót kap. Az első tíz helyezett értékes könyvjutalomban részesül. Jelentkezni 2019. február 15-éig az alábbi oldalon lehet: Korrektorverseny - a sajtónyelvi helyesírásért
Szerző
Témák
verseny

Nyomkövetőt kaptak az elektronikus hulladékok

Publikálás dátuma
2019.02.08 11:30

Speciális jeladót tettek az elektronikus hulladékokra, hogy felderítsék, hol kötnek ki az EU-s országokban kidobott eszközök.
Az Unió tagországaiban összesen 314 eszközre: számítógépekre, nyomtatókra és monitorokra telepítettek GPS-nyomkövetőt. A jeladók adatait összesítve kiderült, hogy 19 elektronikai cikket, azaz a hulladék 6 százalékát exportálták, ebből 11 volt olyan, amely nagy valószínűséggel illegálisan került ki az EU-ból. A célállomások Ghána, Hongkong, Nigéria, Pakisztán, Tanzánia, Thaiföld és Ukrajna voltak. Talán ez az arány nem tűnik túl nagynak, de ha ezt rávetítjük az EU teljes elektronikaihulladék-termelésére, akkor kiderül, hogy évi
352 477 tonnányi
 e-hulladék kerül ki illegálisan az Európai Unióból fejlődő országokba. Ez összesen 17 466 nagy méretű konténernyi e-szemetet jelent, ha pedig mindezt teherautókra rakodnánk, a járművek 401 kilométer hosszan kígyóznának a kidobott kütyükkel. A vizsgált 10 ország közül (Ausztria, Belgium, Dánia, Egyesült Királyság, Írország, Lengyelország, Magyarország, Németország, Olaszország és Spanyolország) csak Magyarország volt az, ahol nem észleltek exportot. A nemzetközi mezőnyben az Egyesült Királyság szerepelt a legrosszabbul, itt találták a legtöbb, összesen öt jogsértést. A Bázeli Akcióhálózat munkatársai felkerestek néhány célállomást, ahol nem meglepő módon azzal szembesültek, hogy a munkásokra és a környezetre egyaránt veszélyes módszerekkel nyerik ki a hulladékból az értékes alapanyagokat. Leégetik, leolvasztják róla a burkolatokat, vagy savval maratják le, hogy kinyerjék a rezet, az acélt, az aranyat és az alumíniumot. Voltak olyan termékek is, amelyeket megjavítottak, hogy újra használhatóak legyenek, de ezeknél sem foglalkoztak sokat a mérgező anyagok megfelelő kezelésével. Például a higanyt, ólmot vagy mérgező brómozott égésgátlókat tartalmazó alkatrészeket, amelyeket kicseréltek, egyszerűen elégették, vagy helyi hulladéklerakókra dobták. A civil szervezet attól tart, hogy az elektronikai cikkeket gyártó vállalatok ki fogják lobbizni, hogy az elromlott, értékvesztett elektronikai cikkeket lehessen exportálni, így azok el fogják árasztani az azokat feldolgozó szegényebb országokat. Ez teljességgel aláásná a bázeli egyezményt, amelynek célja, hogy megakadályozza a fejlett országok veszélyeshulladék-exportját. A szervezet ezért sokkal szigorúbb ellenőrzést és fokozott erőfeszítéseket követel az EU-tól a bázeli egyezmény betartásáért és a körkörös gazdaság megvalósításáért.
Szerző
Frissítve: 2019.02.08 11:30