Madárfelismerés okostelefonnal

Publikálás dátuma
2018.04.03. 14:52
Illusztráció: AFP
Összesen már 367, szinte az összes hazánkban valaha előfordult madárfajt tartalmazza az okostelefonos Madárhatározó alkalmazás új verziója - olvasható a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján.

A MME és a Farkaskölykök Ifjúsági Egyesület által készített, Android és iOS rendszeren futó mobiltelefonos madárhatározó-alkalmazásban az összes 417-ből már 367 hazai fajt tartalmaz. A Madárhatározó első, a 157 leggyakoribb fajt tartalmazó verziója 2016 tavaszán jelent meg, több mint 77 ezren töltötték le és 32 ezer aktív felhasználója van. Az új verzió 210 fajjal bővült, azok maradtak csak ki, amelyeknek az elmúlt 200 évben egy vagy csak néhány észlelése volt Magyarországon.

Az alkalmazás segítségével a madarak az alakjuk, színük és élőhelyük megadásával azonosíthatóak. Az egyes fajok adatlapján a határozást Kókay Szabolcs madárfestő színes grafikái, rövid fajleírás és a madár hangja segíti. Emellett megtalálható itt a madár latin és angol neve, rendszertani besorolása és természetvédelmi értéke is. Az adatlapról internetes kapcsolattal tovább tudunk lépni az MME honlapjának Magyarország madarai oldalára, ahol a fajról bővebb fajleírást, gyűrűzési- és állományadatokat is kapunk, valamint videókat és fotókat is nézegethetünk.

Illusztráció: pexels.com

Illusztráció: pexels.com

Új funkció is segíti a határozást - a találati listában a madarak gyakoriság szerint jelennek meg, továbbá az adott évszakra nem jellemző fajokat külön jelzi az alkalmazás. A fajfelismerő játékban is több a kihívás, hiszen a közel 370 faj felismerése még a gyakorlattal rendelkező madarászoknak sem könnyű.

Az alkalmazás 157 fajos alap verziója továbbra is ingyenesen elérhető, a most elkészült „haladó verzió” az MME tagjainak ingyenes és a nem tagoknak is csak jelképes 1090 Ft. A bevételt a meglévő madár-, kétéltű- és hüllőhatározók fejlesztésére és új alkalmazások (például emlőshatározó) készítésére fordítja a két egyesület.

Szerző

Nyílméregbékát is árul a Tropical Farm

Publikálás dátuma
2018.03.30. 12:51

KATTINTSON A KÉPRE, ÉS GALÉRIA NYÍLIK! FOTÓK: FRANCOIS GUILLOT/AFP

A Párizsban 2003 óta működő Trópusi Farm Európa vezető terrariophiliája. Mint írják, számos hüllőt forgalmaznak, főként fogságban születetteket. Az üzletben tájékoztatást és tanácsokat adnak a hüllők megfelelő tartását illetően. Emellett folyamatos logisztikai és technikai támogatást nyújtanak a "tenyésztési eredmények" optimalizálására, az állatjólét előnyeit is szem előtt tartva. 

Szerző

Megvan a budapesti állatkert gorillabébijének neve

Publikálás dátuma
2018.03.29. 17:35
Fotó: Budapest Zoo

Mint megírtuk, az állatkert honlapján három név - Indigo, Ithemba és Ukusinda - közül lehetett kiválasztani a december 23-án született gorillagyerek nevét. Mivel a legtöbb szavazat az Indigóra érkezett, N’yaounda második, a Budapesti Állatkert ötödik gorillakölykét - akiről már azt is lehet tudni, hogy kisfiú - ezen a néven jegyzik be az állatkerti nyilvántartásokba, illetve a nemzetközi gorillatörzskönyvbe is.

Az indigo az egész világon elterjedt vándorszó, amelyet névként is szoktak használni. Eredetileg az indigófestékre, annak színére és az előállításának alapjául szolgáló növényre utal.

Szerző
Témák
gorilla