Pávát keresték a becsapott ex-zsolnaysok

Publikálás dátuma
2018.04.04. 15:31
Fotó: Németh András Péter

A pécsi Zsolnay Porcelánmanufaktúra tíz, volt alkalmazottja szerda reggel találkozni szeretett volna a baranyai megyeszékhely fideszes polgármesterével, Páva Zsolttal, hogy megtudják, a városvezetés hajlandó-e végre segíteni az általuk becsapott és súlyos költségekbe vert dolgozókon.

Emlékezetes, hogy 2016-ban egy, a Fidesszel jó kapcsolatban lévő gazdasági kör ingyen meg akarta szerezni a patinás, de adósságai miatt nehéz helyzetben lévő porcelánmanufaktúrát, mivel a cég több tízmilliárdos – az unió által finanszírozott - állami megrendelésekre számíthatott. A tervet a pécsi városvezetés azzal segítette, hogy az önkormányzat létrehozott egy „ellengyárat”, a Ledina Kft.-t, és oda átcsalták a 145 embert foglalkoztató Zsolnay 118 alkalmazottját. Így a Zsolnay átmenetileg ellehetetlenült. Az einstand azonban bedőlt: a Zsolnay rendezte adósságát, pótolta a kilépőket, új megrendeléseket kapott, viszont a Ledina – amit közben a város eladott - azóta se talál magának elegendő helyet a piacon. Utóbbi cég már leépítette alkalmazottai felét, ráadásul a volt Zsolnay-dolgozók rendkívüli felmondását a bíróság jogalap nélkülinek ítélte, ezért ők 2-300 ezer forintos kártérítést kell fizessenek korábbi munkáltatójuknak. A fizetés határideje április 6-án lejár, azt követően a végrehajtó bármikor csengethet a kevés keresetű vagy munka nélkül tengődő embereknél.

Ezért kereste fel szerdán a polgármestert a volt zsolnaysok küldöttsége. Páva Zsolt nem volt bent a hivatalában, ezért a küldöttség egy levelet adott át a polgármester kabinetfőnökének. A levélben – többek között - ez áll: „2016 júniusában többször szóban és írásban Pécs város vezetői arra buzdítottak bennünket, hogy egy nap alatt hagyjuk ott munkahelyünket, azt mondták, hogy ez a város, a kormány érdeke, s csak így tudjuk megtartani állásunkat végkielégítési jogosultságunkat. Öntől, mint polgármestertől levelet kaptunk melyben megköszönte helytállásunkat, biztosított segítéségről támogatásáról… Munkaügyi perünket elvesztettünk, s most fizetnünk kell. Ígéretük ellenére semmit se tettek értünk… elvették a munkahelyünket, munkánkat, megélhetésünket, végkielégítésünket és jelentős költséget okoztak, amiről most hallani se akarnak, holott vállalták, minden költséget állnak helyettünk. Becsaptak 118 pécsi embert, s most menekülnek a probléma elől. Ha maradt még egy csekély becsület Önben és társaiban, akkor most nyilvánosság elé áll, és vállalja a következményeket. Elmondja milyen módon leszünk kártalanítva, vagy nyíltan kimondja, át lettünk vágva, és magunkra lettünk hagyva, oldjuk meg, ahogy tudjuk saját erőnkből…”

Keserü Tibor, a dolgozók küldöttsége nevében lapunknak elmondta, hogy péntekig várnak választ a levélre. Egyrészt a lejáró fizetési határidő miatt siettetnék a választ, másrészt azért, mert úgy gondolják, hogy a választás után már biztosan nem foglalkozik velük a fideszes városvezetés. Ha a Fidesz nyer a választáson, akkor már nem kell félniük a választóktól, vélte Keserü, ha viszont veszít a Fidesz, akkor a mostani kormány már nem dönthet a kártalanítás átvállalásáról.

A városvezetés később ígért választ az ügyben. Tegyük hozzá, hogy Pécs önkormányzata nem vállalhatja át a kártérítést, hisz arra – a városvezetés ígérete ellenére – nincs semmilyen jogalap, az eladósodott Ledina pedig azért nem fizethet, mert akkor kijátszaná a hitelezőit. A bajba jutott dolgozók helyett legfeljebb az őket becsapó politikusok fizethetnék ki a 23 millió forintra rúgó kártérítést, saját vagyonukból. Ennek azonban egyelőre semmi jele sincs.

Szerző

45 milliós "oktatóbázis" az államtitkár vejének

Publikálás dátuma
2018.04.04. 13:56
Czerván György államtitkár. Fotó: Németh András Péter
Kizárólag Czerván György fideszes képviselő-államtitkár veje használja azt az állami és uniós támogatásból felhúzott tápiószentmártoni lovasközpontot, amit - elvileg - iskolások és lovas szakemberek képzésére építették, írja a hvg.hu. Személyesen Czerván adta át a lovasközpontot, Fazekas Sándor miniszterrel - a lap váratlanul beállító riporterét mégsem engedték be megnézni a közpénzből épült, több mint 45 milliós beruházást.

A módszer ugyanaz, mint ahogy az izsáki polgármester - egyben a Magyar Lovas Szövetség egyik vezetője - Mondok József beköltözött a vadászházba, amit 35 millió forint uniós támogatással építettek papíron szálláshelynek, vagy amikor Becsó Zsolt fideszes politikus uniós pénzből épített vendégháza gyakorlatilag elérhetetlen az állampolgárok számára, írják. A Darányi Ignác Terv egyik pályázatán keresztül kértek és kaptak 2014-15-ben közpénzt egy térségi egyesületen keresztül a helyben régóta istállóként működő, állami tulajdonban lévő ingatlan felújítására.

A több mint 45 millió forintból kibővített „lovas oktatóbázist” eredetileg szakmai továbbképző centrumnak, valamint arra szántak, hogy majd általános iskolások sportolhassanak és ismerkedhessenek a magyar lovaskultúrával a "nemzeti kerettantervvel összhangban". A hvg.hu sem iskolásokat, sem képzésen részt vevő lovassportolókat nem talált. Csak egy meglepett alkalmazottat, aki többször elismételte, hogy ne őt kérdezzék, hanem a "főnököt", a nem sokkal később terepjáróval érkező ifjabb Galbács Ferenc fogathajtót. Vele volt felesége, Czerván György államtitkár lánya is.

Bár helyi források szerint kizárólagosan ő használja - napi szinten - az ingatlant, Galbács azt állította, hogy csak egy sima bértartó, vagyis rendszeres díjért cserébe tartja itt a lovait. Miután a lap munkatársa szembesítette őt azzal, hogy a lovak nem a sajátjai, sőt azok is a közvagyon részét képezik, végül elismerte, hogy valóban mindegyik a szilvásváradi Állami Ménesgazdaság tulajdonában van. Ezeket tartja és használja a ménesgazdasághoz tartozó, közpénzből felújított „képző központban”.

Galbács nem engedte meg, hogy az újságírók bemenjenek a közel ötvenmillióért felújított „bázisra” megnézni, hogyan zajlik ott a „lovaskultúra-oktatás” beindítása. Sőt: az épülethez – aminek udvarára láthatóan otthonosan parkolt be – neki nincs is kulcsa, mondta. Ezt egyébként határozottan cáfolta a lapnak az a Bozsik József - a fogathajtók egykori szövetségi kapitánya -, akit korábban "maffiamódszerrel" támadott le Czerván, mert nem megfelelő módon nyilatkozott Mészáros Lőrinc egy lovas beruházásáról. Mint Bozsik mondta, Galbács maga cseréltetett zárat, hogy őt távol tartsa. Czerván gazdászként dolgozó vejéről egyébként már korábban is születtek cikkek, amikor a környéken öt trafikra is koncessziót nyert.

Megkereste a HVG Czerván György államtitkárt is, részletesen felsorolva a tisztázandó pontokat a lovas központtal, illetve családtagjainak közreműködésével kapcsolatban, azonban érdemi válasz helyett a Földművelésügyi Minisztérium sajtóosztályán keresztül egyetlen mondatban reagált. „Czerván György államtitkár úr megkér minden újságírót arra, hogy amennyiben törvénytelenség jut a tudomásukra, azzal kapcsolatban tegyék meg a szükséges jogi lépéseket!” – közölték.

A teljes cikk, benne a hvg.hu Galabács Ferenccel készített interjúja és az ügy számtalan további részlete, itt olvasható.

Szerző

Hivatalos: Mészáros újabb három szállodája

Publikálás dátuma
2018.04.04. 13:15
Mészáros Lőrinc. Kép: Népszava
Mészáros Lőrinc vállalata, a rendkívül dinamikusan bővülő Konzum Befektetési és Vagyonkezelő Nyrt. (Konzum Nyrt.) négycsillagos hotelekkel bővíti portfólióját, írja az MTI. A társaság szerdán az Egerszalóki Hotel Saliris Resortot, valamint két kreischbergi síközpontban fekvő szállodát, az Alpenblick Hotelt, valamint a Hotel Relax Resortot vásárolta meg.

„Volt egy vevőm, de érdekes módon amikor az ajánlat megszületett, és kvázi az elfogadás megtörtént, akkor valamilyen, nem tudjuk, milyen kéz, erő belenyúlt, és eltűnt az eladóm, a tulajdonos" - nyilatkozta korábban az Alpenblick Hotelt értékesítő ingatlanos arról, hogyan jelent meg a Mészároshoz köthető cégcsoport a szálloda körül.

A társaság a szállodák megszerzésével valósítja meg a 2017. decemberében bejelentett, és előzetesen 30 milliárd forintra becsült tőkeemelés második lépését, olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján szereplő közleményükben. A tavaly év végén bejelentett tranzakció-sorozat eredményeként 18 belföldi és 5 külföldi szálloda kerül a Konzum tulajdonába. Az előzetes számítások szerint a többlépcsős tőkeemelés végén a Konzum Nyrt. saját tőkéje elérheti az 50 milliárd forintot.

A társaság részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában kereskednek. Az elmúlt évben a részvények legmagasabb árfolyama 3789 forint, a keddi kereskedést 2885 forinton zárták.

A Konzum szárnyalásának kezdeteiről bővebben: Na, melyik gázszerelőből lett szállodapiaci guru?

Szerző