Adatlopás - Magyarokat is érint

Publikálás dátuma
2018.04.06. 07:40
Fotó: Nasir Kachroo/NurPhoto
Világszinten jóval több felhasználót érintett a Facebook adatkezelési botránya, mint amennyiről eddig beszéltek. Több mint 30 ezer magyar adatával is visszaélt a Cambridge Analytica elemző cég.

A Facebook főnöke Mark Zuckerberg a Reuters hírügynökségnek adott interjújában azt mondta, lélekben egyetért az EU új, szigorú törvényével, amely a személyes adatok biztonságát szavatolja, de nem kívánja alkalmazni az egész világra kiterjedően. Miközben a Facebook egyre inkább próbálja magát távol tartani a milliók személyes adatával történt visszaélésekkel kapcsolatos botrányoktól, azokkal a követelésekkel kell szembenéznie, hogy növelnie kell a biztonságot, tanulva a május 25-én életbe lépő, mérföldkőnek számító új EU-s törvényből. Az Általános Adatvédelmi Szabályozás elnevezésű európai törvény a személyes adatok védelmének legátfogóbb szabályozása az internet születése óta, amely megadja a polgároknak azt a jogot, hogy megtudják, milyen adatokat tárolnak róluk és töröltethessék azokat. Az is lehetséges lesz, hogy személyes adataikat átvigyék más szociális hálózathoz.

Zuckerberg elmondta, a törvény egy olyan változatán dolgoznak, amely az egész világon működőképes lehet, de nem árult el részleteket arról, mely részei lehetnek olyanok, amelyeket át kell alakítani ahhoz, hogy globálisan üzemeljenek. Szerinte a törvény sok eleme, például az, hogy törölni lehet információkat, már megvalósult a Facebookon.

A Google, amely szintén emberek milliárdjainak adatait tárolja, még nem nyilatkozott az ügyben. Az Apple Inc és néhány más technológiai cég azt mondja, ők is tervbe vették, hogy Amerikában és máshol a világon megadják ugyanazokat a jogokat, amelyeket az európaiak megkapnak.

A Facebooknak és versenytársainak sokkal pontosabban meg kell határozniuk, hogyan kezelik az emberek adatait, és pontosan megfogalmazott megegyezésre kell jutniuk. Ugyanakkor az EU törvény komolyan sértheti a Facebook gazdasági érdekeit, mert csökkentheti a hirdetések értékét azáltal, hogy nem használhatók fel szabadon személyes adatok. Ezek képezik a cég hirdetéseinek alapját, és Brian Wieser a Pivotal Research elemzője szerint a Facebook még nem állt elő kielégítő tervvel arról, hogyan kíván megfelelni az új törvényeknek. Ha nem alkalmazkodnak, az éves bevétel 4 százalékát kaphatják büntetésként.

87 millió érintett

Zuckerberg egy szerdai telefonkonferencián azt mondta, a Cambridge Analytica (CA) 37 millióval több Facebook felhasználóról szerezhetett információkat az eddig gondolt 50 millióval szemben. A 24.hu értesülése szerint közöttük 30 067 lehet magyar. Az adatokat először tudományos céllal gyűjtötték, és csak később kerültek a Cambridge Analyticához, megsértve a Facebook törvényeit. A CA tagadja a számokat, ők csak 30 millió felhasználó adatait kapták meg, állítják. A számok kapcsán Zuckerberg azt mondta: „Nem figyeltünk eléggé arra, mi a felelősségünk, és ez nagy hiba volt. Ez az én saram.” Hozzátette, ha valaki olyan példa nélküli dolgot épít fel, mint a Facebook, összezavarodhatnak a dolgok.

Christopher Wylie, a Facebook egyik volt kutatója - aki az egész adatlopási ügyet kirobbantotta - Twitter-bejegyzésben reagált, s közölte, hogy a Cambridge Analytica még 87 millió felhasználóénál is több profilt dolgozott fel. A Cambridge Analytica pszichológiai profilt állított össze az egyes felhasználók adataiból, s ennek segítségével célzott üzeneteket lehetett küldeni a felhasználónak, befolyásolva ezzel a választói viselkedést. A Facebook a múlt hónapban kitiltotta a brit-amerikai céget az oldalról.

A Facebbook jövő héttől kezdi el tájékoztatni az embereket, felhasználták-e jogosulatlanul az adataikat. Zuckerberget április 11-én hallgatják meg a kongresszusban.

Szerző

Győzelem a vízhiány felett

Publikálás dátuma
2018.04.06. 07:38
Fotó: AFP/Rodger Bosch

Fokvárosban korábban arra számítottak, hogy a nulladik nap – amikor teljesen elfogy az ivóvíz – már 2018 áprilisában eljön. A helyi vezetők közleménye szerint azonban a vízzel való takarékoskodásnak köszönhetően sikerült 2019-re kitolni a rettegett dátumot.

Annak érdekében, hogy minél később jöjjön el a „zéró nap”, a hatóságok arra kérték a Fokvárosban élőket, hogy naponta legfeljebb 50 liter vizet használjanak fejenként. Az intézkedés továbbra is hatályban marad.

Fokvárosban általában a déli féltekén május környékén beköszöntő tél során szokott esni az eső. A dél-afrikai meteorológiai szolgálat szerint az elkövetkezendő három hónapban az átlagosnál nagyobb mennyiségű csapadék várható. (MTI)

Szerző

Túlélésükért küzdenek a francia szocialisták

Publikálás dátuma
2018.04.06. 07:35
Faure nem számíthat fáklyás menetre Fotó: AFP - STEPHANE DE SAKUTIN
A francia szocialisták hétvégi kongresszusán új vezetőt választanak. A jelölt, Olivier Faure szinte reménytelen helyzetet örökölt. Ez főleg a korábbi államfőnek, Francois Hollandenak köszönhető.

A Francia Szocialista Párt gyorsan fogyatkozó tagsága már megválasztotta az új vezetőjelöltet. Az 50 éves Olivier Faure-t a szombaton és vasárnap tanácskozó kongresszus küldötteinek kell megerősíteniük tisztségében. Utána hősies erőfeszítéssel nekifoghat szinte lehetetlen vállalkozásának, hogy életben tartsa a mozgalmat. Elődjétől ugyanis lehetetlen helyzetet örökölt. Francois Hollande - a párt utolsó, a tavaly májusi választásig hivatalban államfője - aktív államférfiként eleve megbukott. Ügyetlenül átengedte a terepet a középpártot megteremtő Emmanuel Macronnak, aki tavaly biztosan győzött, s ezzel csaknem a feledésbe száműzte a szocialistákat.

Egy nagy hagyományú párt léte kérdőjeleződött meg ezzel. Azé a párté, amely 1905-ös alapításától egy és negyed évszázadot töltött az országos politika élvonalában, s olyan neves államférfiakat adott országának, mint a legendás Léon Blum, Guy Mollet, és mások. Még a hét évtizede fönnálló Ötödik Köztársaságban is állandó parlamenti és közéleti fogalom maradt a rövidített nevű PS, noha csupán egyetlen köztársasági elnökének, Francois Mitterrandnak sikerült két cikluson, vagyis 14 éven át megmaradnia az államfői poszton. Ám politikusi gárdája országos elismertséget szerzett. Nemcsak Franciaországban hanem egész Európában nagyra becsülték Michel Rocardt, Lionel Jospint, vagy az uniós szellemiséget ápoló Jacques Delorst. A már majdnem 93 éves politikus 68 éves lánya, Martine Aubry, Lille tekintélyes polgármestere egyébként döntő fontosságú szerepet játszott az utóbbi időben is, amikor előkészítették a párt jövőjét mentő kísérleteket.

Kétségtelen tény, hogy a XXI. század első évei Európában nem túlzottan kedveznek a szociáldemokrata, szocialista mozgalomnak. A brit szigetországban lényegében nyoma veszett a konzervatívokkal váltásban kormányzó Munkáspártnak, a Labournek, amelynek egykori vezetője, Clement Attlee ugyancsak felejthetetlen történelmi figura volt. Nem szólva a legendás Willy Brandtról, akinek német pártja a legutóbbi parlamenti választás után a francia szocialistákhoz hasonló eltűnés veszélye fenyegette. Ám őket - ki tudja, mennyi időre még - megmentette Angela Merkel taktikai húzása, az újabb nagykoalíció.

A párizsi sajtó nemzetközi rangú vezető napilapjai, a Le Monde és a múltja után demokratikus jellegét féltékenyen őrző konzervatív Le Figaro jelentőségéhez mérten foglalkozik a szocialisták fájdalmas helyzetével. Az igényességükre kényes heti magazinok, a Nouvel Obs és a L’Express is hasonlóképpen elemző cikkekben tartják napirenden a PS haláltusáját, amelyet egyáltalán nem tekintenek mellékes eseménynek. André Ropert történésznek a L’Expressben szerényen „blognak” titulált „Az európai baloldal jövője” című dolgozata abból indul ki, hogy az 1789-es francia forradalom hitvallása, az emberi jogok nyilatkozata ugyan örök érvényű, az idők azonban változnak. A friss „hajótörések” egyáltalán nem foghatók föl úgy, hogy az eszmerendszernek hirtelen nyoma vész, a baloldal nem múlt ki végérvényesen. A Le Monde-ban pedig a vezető belpolitikai elemző, Gérard Courtois már írásának címében félreérthetetlenül utal rá, hogy az új pártvezetőre az újjáépítés „szédületes feladata vár”.

Az biztos, hogy, Olivier Faure-nak - harminc éves mozgalmi múltjával a tarsolyában - most a nulláról kell indulnia, ha megválasztják. Már akkor kivérzett párt sorakozott föl mögötte, amikor jelölték a szocialisták első emberének. Azt senki sem hiheti, hogy néhány hónap alatt új eszméket lehet kialakítani. Hollandenak abban igaza volt, hogy a mozgástér „egérlyuknyi terjedelmű”, semmi biztató nincs arra, hogy gyorsan eredményre lehet jutni. Sokkal valószínűbb, hogy a szocialista párt tovább marginalizálódik, s így egy ideig meghúzódhat a politikai szféra peremén.

Szerző
Témák
Franciaország