Bioritmus;edzés;terhesség;szétnyílt hasizom;hasizom;hasfal;

2018-04-07 16:14:00

Szuper, hogy kisbabám született, de mi lesz az alakommal?

Szinte nincs olyan nő, akinek legalább egy kicsit ne nyílt volna szét szülés után az egyenes hasizma a köldöke körül – mondta Bicskei Izabella edző a Népszavának. Teljesen természetes ugyanis, hogy terhesség alatt a növekvő gyermek helyet csinál magának. Ilyenkor átrendeződnek a belek, megnyúlnak az izmok, ezt már a harmadik-negyedik hónaptól megváltozott: csámpásabb, kifelé álló lábtartás jelzi. A talpon a máshogy terhelődő testsúlytól a kilencedik hónapra bőrkeményedés is kialakulhat. A gyerek növekedésével egyre jobban tágul a csípő, ami izmok és a kötőszövet megnyúlásával jár. Az, hogy ezek mennyire rugalmasak, genetikailag meghatározott, de attól is függ, milyen sportos a kismama.

Szülés után elkezdődik és nagyjából három hónapig tart a visszarendeződés folyamata: a belek visszakerülnek a helyükre, visszahúzódik a has. Gond akkor van, ha nagyjából fél évvel később, jó eséllyel a plusz kilók elvesztése közben, azt veszi észre az anyuka, hogy lóg a hasa. Ha lötyögős vagy akár löttyedt is, akkor azt ugyanis nem zsír, hanem szétnyílt hasizom okozza. A kórházban erre nem mindig hívják a figyelmet, gyakori, hogy évekkel később, eredménytelenül végzett hasizomgyakorlatok után, akár véletlenül derül ki. Bicskei Izabella felidézte, egy vendége hét évvel a szülés után, soványan, feszes izmokkal, csinosan felhúzta a pólóját, hogy megmutassa, a kitartó hasizmozás ellenére is van még egy kis pocakja, az edzőtermi vizsgálattal derült ki, nem háj, hanem szétnyílt hasfal okozta a problémát.

TESZT
Háton fekvésben, a derekat nem leszorítva, mintha hasprést csinálnánk, megemeljük a fejünket, a köldökünkhöz betesszük az ujjunkat: ha ez sikerül, sérvünk van, ha a feszes a hasfalon nem jutunk át, nincs szétnyílva a hasizom.

Illusztráció: AFP

Illusztráció: AFP

Speciális gyakorlatokkal másfél hónap alatt összezárták a tartósan szétnyílt hasizmot. Ilyenkor egyetlen darab felülést nem szabad csinálni, az oldalsó hasizommal, a fenék-, a csípőhorpasz-izommal kell foglalkozni – hangsúlyozta az edző. A lapockán is dolgozni kell, mert ha az anyuka nem egyenes, hanem domború háttal emelgeti - az először még könnyű - gyereket, az tovább tágítja a rést. Az sem mindegy, hogy emeljük ki a gyereket a kiságyból és hogyan vesszük fel a leesett cumiját. Hajolni mindig egyenesen tartott háttal vagy szabályos guggolással: kidugott fenékkel, inkább sarkon lévő testsúllyal vagy pedig kitöréssel kell. Bicskei Izabella elárulta, ezt edző létére még neki is bele kellett illesztenie a mindennapjaiba, meg kellett tanulnia helyesen emelgetni a kisfiát.

Szabályosan hajolni

Szétnyílt hasizom esetén fontos szakemberhez fordulni, néhány alkalom után pedig akár az interneten található videók alapján is lehet tornázni. „Szoptatás után már nincs mese, nincs kifogás. Akkor már nincs több újabb és akár váratlan hormonális változás, ami gátja lenne a hasfal visszapakolásának. Inkább az energia szokott hiányozni, nem a kevés idő” - mondta Bicskei Izabella. Folyamatosan, az első időben naponta dolgozni kell, meg kell erősíteni az oldalsó has, az úgynevezett core, a csípőhorpasz, a fenék és főleg a lapockazáró izmokat is. Ezt meg kell tanulni tudatosan összezárni, amivel a vállakat is tudjuk „szabályozni”, mindez lazítja az egyenes hasizmot. Arra pedig mindenkinek oda kellene figyelnie, hogy különösen sok ülés, vezetés után fejtetőből egyenesedjen ki.