Szél Bernadett: Csak erős LMP-vel újulhat meg Magyarország

Publikálás dátuma
2018.04.06 16:35
Szél Bernadett - Fotó: Tóth Gergő
Fotó: /

Cikkünk folyamatosan frissül.

Szél Bernadett LMP-s miniszterelnök-jelölt a választási kampányról szólva felidézte, hogy több száz helyszínt járt végig az elmúlt hónapokban. - Úgy látom, ez az ország tele van csodálatos tehetségekkel és hatalmas lehetőségekkel - fogalmazott, azt is megjegyezve, hogy ezek teszik lehetővé, hogy XXI. századi ország lehet. Nem egy délibáb, amit mi kergetünk - mondta. Úgy vélte, ha valaki ledolgozik 8 órát, annak jár a rendes fizetés, hogy ne kelljen senkinek sem aggódnia, miként él meg. - Nem kell senkinek sem bérrabszolgának lennie - fogalmazott. 

A családtámogatásokról szólva azt is kifejtette, hogy megduplázzák az egygyermekesek támogatását, jelenleg ugyanis csak azok a családok járnak jól, amelyekben legalább három gyerek született már. Minden gyereknek jár a támogatás, nem számíthat az, hogy ki hányadik gyereknek születik - tette hozzá. Azt is megjegyezte, hogy szociális bérlakásprogramra van szükség, mert jelenleg az is akadályozza a gyerekvállalást, hogy a fiataloknak nincs hova hazamenniük.

Szél Bernadett megismételte korábbi ígéretüket, amely szerint kormányra kerülésük esetén megduplázzák az oktatásra szánt pénzt. Erre kérünk felhatalmazást - mondta. A politikus szerint egyre többen támogatják a politikájukat, a párt erejét pedig az adja, hogy egyre többen szavaznak rá. 

Két dolgot szeretnék kért a választóktól. "Egyrészt vasárnap senki se maradjon tétlen. Vasárnap tali a szavazófülkéknél" - utalt az ifjúsági szervezetük, a Lehet Más a Jövő szlogenjére. - Amikor pedig ott vagyunk még egy jó döntést kell hozni, és azt kérném, hozzanak olyan döntést, amely ennek az országnak a jövője. Csak egy erős LMP-vel lehet elérni, hogy új alapokra helyezzük Magyarországot - mondta. 

Szél Bernadett szerint már nem tekinthető szabadnak a hazai választás, de ezzel nem szabad foglalkozni. - Nem fenyegethet minket Orbán Viktor, egy ideig ezt megteheti, de eljön az a nap, amikor mindenki egyenlő lesz. Az az x mindannyiunké - fogalmazott, azt is megjegyezve, hogy a szavazat már nem csak jog, hanem kötelesség.

Bármi is lesz április 8-án, gyűlöletkampányt nem fogunk folytatni soha az országban, sőt ha több erőnk lesz, akkor ezt is meg fogjuk akadályozni - mondta. - Van olyan, hogy morál és van olyan, hogy erkölcs - tette hozzá.  

Hadházy: Börtönbe kerülhetnek a vezető politikusok is

Hadházy Ákos társelnök beszédében a korrupciós ügyeket felidézve azt mondta, hogy ha kormányra kerülnek, akkor a legfelsőbb politikai vezetők is börtönbe juthatnak. - Ez nem fenyegetés, ez tény. Ez nem olyan, mint, amikor a kormányfő elégtétellel fenyeget minket - tette hozzá. Azt is megjegyezte, hogy számos esetben a jelenlegi nyomozások is eredményesek lettek volna, ám a hatósági vezetők leállították a vizsgálatokat. 

Az LMP társelnöke azt is kifejtette, hogy kiknek nem kell félniük. Azt ígérte kormányra kerülésük esetén nem kell retorzióktól tartaniuk a köztisztviselőknek, akik cinkosként kénytelenek voltak részt venni a pályázati csalásokban. - Velük egyfajta vádalkut kell kötni. Akik segítenek az igazi bűnösök megtalálásában, nem kell félniük - mondta Hadházy Ákos.  

Az LMP-s politikus Krisztust idézve azt mondta, "ne félj, csak higgy!".

A DK megállapodott az LMP-vel

A Demokratikus Koalíció pénteken megállapodott az LMP-vel, az egyezség következtében pedig Gyurcsány Ferenc pártjából és az LMP-ből is visszalép egy-egy egyéni képviselőjelölt. A Dunakeszi központú, Pest megyei 5-ös számú választókerületben a DK-s Rónai Sándor javára lép vissza az LMP-s Kiss Csaba, míg a Vác központú Pest megyei 4-es körzetben a DK-s Krauze István lép vissza Matkovich Ilona javára. A DK azt is közölte, hogy további visszalépésekről tárgyalnak.

A Momentum is bejelentett több visszalépést:

  1. Pintér András Gábor Székesfehérváron a Ráczné Földi Judit javára
  2. Jakab Tamás Hódmezővásárhelyen a jobbikos Kiss Attila javára
  3. Hollai Gábor a XVI kerületben Vajda Zoltán javára
  4. Tóth Zoltán Heves megye 1-es körzetben Mirkóczki Ádám javára
  5. Szemző Áron Pest megye 2-es körzetben Szél Bernadett javára
  6. Soproni Tamás Budapest 5-ös körzetében Oláh Lajos javára

 
Szerző
2018.04.06 16:35
Frissítve: 2018.04.06 21:33

Korrektorverseny – a sajtónyelvi helyesírásért

Publikálás dátuma
2019.02.12 14:54
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
A sajtó helyesírási kultúrájának emeléséért korrektorversenyt hirdet a Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda, amelyen összemérhetik tudásukat a korrektorként elhelyezkedni kívánók és az egyes médiumoknál már tevékenykedők.
A versenyt a Duna Palotában tartják március 23-án. A verseny két részből áll: helyesírási tesztből és szövegjavításból. A versenyzők a saját laptopjukkal dolgoznak, erre tölthetik le a teszteket és a javítandó szöveget. A feladat elvégzésekor saját maguk véglegesítik és küldik be a tesztet és a javítást, amit a szakmai javítók ellenőriznek és pontoznak. Minden javítás nyilvános és ellenőrizhető. Az adott év három, szakmailag legjobb korrektora megkapja „Az év korrektora 2019” címet, amelyet egy igazolással a birtokában használhat. Ezzel az a cél, hogy a lapok az impresszumukban is feltüntessék ezt a kitüntetést, amely a kiadvány nyelvi minőségi színvonalát garantálja. A verseny fődíja egy háromnapos wellnesshétvége négycsillagos szállodában, a második helyezett egy notebookot, a harmadik e-book-olvasót kap. Az első tíz helyezett értékes könyvjutalomban részesül. Jelentkezni 2019. február 15-éig az alábbi oldalon lehet: Korrektorverseny - a sajtónyelvi helyesírásért
Szerző
Témák
verseny
2019.02.12 14:54

Nyomkövetőt kaptak az elektronikus hulladékok

Publikálás dátuma
2019.02.08 11:30

Fotó: /
Speciális jeladót tettek az elektronikus hulladékokra, hogy felderítsék, hol kötnek ki az EU-s országokban kidobott eszközök.
Az Unió tagországaiban összesen 314 eszközre: számítógépekre, nyomtatókra és monitorokra telepítettek GPS-nyomkövetőt. A jeladók adatait összesítve kiderült, hogy 19 elektronikai cikket, azaz a hulladék 6 százalékát exportálták, ebből 11 volt olyan, amely nagy valószínűséggel illegálisan került ki az EU-ból. A célállomások Ghána, Hongkong, Nigéria, Pakisztán, Tanzánia, Thaiföld és Ukrajna voltak. Talán ez az arány nem tűnik túl nagynak, de ha ezt rávetítjük az EU teljes elektronikaihulladék-termelésére, akkor kiderül, hogy évi
352 477 tonnányi
 e-hulladék kerül ki illegálisan az Európai Unióból fejlődő országokba. Ez összesen 17 466 nagy méretű konténernyi e-szemetet jelent, ha pedig mindezt teherautókra rakodnánk, a járművek 401 kilométer hosszan kígyóznának a kidobott kütyükkel. A vizsgált 10 ország közül (Ausztria, Belgium, Dánia, Egyesült Királyság, Írország, Lengyelország, Magyarország, Németország, Olaszország és Spanyolország) csak Magyarország volt az, ahol nem észleltek exportot. A nemzetközi mezőnyben az Egyesült Királyság szerepelt a legrosszabbul, itt találták a legtöbb, összesen öt jogsértést. A Bázeli Akcióhálózat munkatársai felkerestek néhány célállomást, ahol nem meglepő módon azzal szembesültek, hogy a munkásokra és a környezetre egyaránt veszélyes módszerekkel nyerik ki a hulladékból az értékes alapanyagokat. Leégetik, leolvasztják róla a burkolatokat, vagy savval maratják le, hogy kinyerjék a rezet, az acélt, az aranyat és az alumíniumot. Voltak olyan termékek is, amelyeket megjavítottak, hogy újra használhatóak legyenek, de ezeknél sem foglalkoztak sokat a mérgező anyagok megfelelő kezelésével. Például a higanyt, ólmot vagy mérgező brómozott égésgátlókat tartalmazó alkatrészeket, amelyeket kicseréltek, egyszerűen elégették, vagy helyi hulladéklerakókra dobták. A civil szervezet attól tart, hogy az elektronikai cikkeket gyártó vállalatok ki fogják lobbizni, hogy az elromlott, értékvesztett elektronikai cikkeket lehessen exportálni, így azok el fogják árasztani az azokat feldolgozó szegényebb országokat. Ez teljességgel aláásná a bázeli egyezményt, amelynek célja, hogy megakadályozza a fejlett országok veszélyeshulladék-exportját. A szervezet ezért sokkal szigorúbb ellenőrzést és fokozott erőfeszítéseket követel az EU-tól a bázeli egyezmény betartásáért és a körkörös gazdaság megvalósításáért.
Szerző
2019.02.08 11:30
Frissítve: 2019.02.08 11:30