Előfizetés

Rendőrök védik a fideszes irodát

Zsidai Péter
Publikálás dátuma
2018.04.06. 20:53
Fotó: Zsidai Péter
Fideszes ellentüntetés és kormánypárti zenetámadás dübörög a Klauzál-téren, ahol az Európai Baloldal tüntet.

Tucatnyi rendőr vigyázza a Klauzál téri Fidesz-iroda épségét. A rendfenntartói jelenlét inkább szimbolikus, legfeljebb a kormánypárt áldozat mivoltát domborítja, érdemi veszély nincs. Az Európai Baloldal demonstrál Vajnai Attila vezetésével. A tüntetés színfoltja egy fideszes bohócnak (utalás a Fidesz bohóckampányára) maszkírozott nő, aki narancsokkal zsonglőrködik. A többiek ragasztanak, a Fidesz-iroda rácsát lepik el a nyomatok.

Ami az ügy előzményei illeti: 2017 szeptemberben Vajnai Attila felfedezte, hogy Hitler beszédeit hanglemezen árusítják a Klauzál téri csarnokban a vasárnapi vásáron, ezért spontán tüntetésen a Stop nazism feliratot akarta felfesteni a csarnok elé. Nem tehette meg, elvitték a rendőrök.

Akkor a Párbeszéd erzsébetvárosi önkormányzati képviselője az önkormányzattól kérdezte (főként Bajkai István fideszes, gazdasági ügyekért felelős alpolgármestertől), hogyan fordulhat elő, hogy náci jelképeket és Hitlert ábrázoló cikkeket árulnak a Klauzál téri piacon. Egy olyan piacon, amely önkormányzati fenntartású. Bajkai nem válaszolt. Így most Vajnai a Fidesz-iroda előtt festette fel a feliratot, a szabad véleménynyilvánítás jegyében. (És megígérte a készenléti rendőrök vezetőjének, hogy jövő héten letörlik.)

A Fidesz két fronton indít ellentámadást. Egyrészt zeneileg csap oda, az iroda tágra nyitott ajtaján árad Bánk bán áriája (Hazám, hazám te mindenem...) vagy ,Máté Pétertől az "Ez itt az én hazám". Másrészt fideszes ellentüntetés van, az egyik táblán a felirat: "Lajos nem mertél eljönni?" - vélhetően Simicskára utalnak (azaz a fideszes konteó szerint már mindenkit Orbán Viktor egykori szobatársa fizet, aki nem a kormánypárt híve).