„A gospelből, a spirituáléból töltekezem”

Publikálás dátuma
2018.04.07 07:45

Fotó: /
Először lép fel Magyarországon az új generáció ünnepelt dzsesszdívája, Lizz Wright. A 38 éves énekesnő európai turnéjának megkezdése előtt, még New Yorkban válaszolt a Népszava kérdéseire.

Lizz Wright stílusára, előadásmódjára a New York Times a „neosoul” kifejezést használta, mert ezer szállal kötődik a hatvanas-hetvenes évek afro-amerikai zenekultúrájához, a Philadelphiából kiindult, hagyományos soulzenéhez. „Ha azt kérdezed, hogy szeretem-e Aretha Franklin, Diana Ross vagy akár Whitney Houston dalait, akkor az a válaszom, hogy persze. Ugyanúgy, ahogy a rhythm and bluest, a funkyt, a minőségi popzenét is. De az improvizáció meghatározó szerepe miatt én mégicsak dzsessz-énekesnő vagyok, ha már mindenáron kategóriába kell sorolni” – mondja.

A műfajok, stílusok szerinte igen gyorsan változnak, „de abból a 150 éves tradícióból, amit az Amerikába behurcolt afrikai rabszolgák túlnyomórészt vallásos zenéje, a gospel és a spirituálé képvisel, jottányit sem engedek; egész életemben, minden koncertemen ebből töltekezem.” Ez nem is csoda, hiszen Georgia államból származik, ahol ez a hagyomány mindmáig megtapasztalható a templomi éneklésben: több ezer gospelkórus működik. Az énekesnő édesapja lelkipásztor volt, így óvodás korától ebben a közegben nőtt fel; kisiskolásként már énekversenyeket nyert. Mostani európai turnéját két lengyelországi koncerttel kezdi, majd London, Párizs, Budapest, Bécs, Zürich és a Benelux-államok következnek – a sorozat április 22-én, Berlinben zárul. Mindenütt új lemeze, a Grace dalait játssza, amelyen populáris, közismert – stilárisan nagyon változatos – dallamokat helyett új kontextusba.

„Herbie Hancock már 1996-ban, a New Standard című lemezével megmutatta, hogy nem kell félni a popzenei témáktól. A két háború között a napi felhasználású slágerekből egy-egy jó előadásnak köszönhetően dszessz-örökzöldek lettek, s ez ma sincs másként. Lényegesen több munka van ebben a lemezben, mint sokan gondolnák: nyolcvan dalt választottam ki és tanultam meg eredeti formájában, s ezekből hónapok alatt, fokozatosan kristályosodott ki, hogy melyik lesz a kilenc, amit leginkább magaménak érzek, saját képemre tudok formálni. A tizedik dal, az All The Way Here saját szerzeményem” – meséli Lizz. A nagy példaképek – mint Nina Simone vagy Ray Charles – mellett bátran nyúlt olyan távolabbi zenei világok felé is, mint Bob Dylan és k. d. lang művészete. Dylantől az 1981-es Every Grain of Sand, míg Lang repertoárjából az 1992-es albumán (Ingénue) szereplő Wash Me Clean került a lemezre. A további szerzők között szerepel az 1973-ban elhunyt gospel-ikon, Sister Rosetta Tharpe, valamint a 2015-ben meghalt legendás komponista, Allen Toussaint.

Névjegy
Lizz Wright 1980-ban született a georgiai Hahira városban. Atlantában, New Yorkban és Vancouverben tanult zongorázni és énekelni, majd 2002-ben a Universal Music csoporthoz tartozó, patinás Verve kiadó szerződtette. Hét év alatt négy lemeze jelent meg, amelyek kivétel nélkül felkerültek a Billboard Contemporary Jazz Chart sikerlistára – a Dreaming Wide Awake (2005) néhány hétig vezette is azt. Újabb lemezeit az amerikai Concord kiadó gondozza. Néhány hónapja megkapta a legrangosabb tengerentúli dzsessz-kitüntetést, az Ella Fitzgerald-díjat.

2018.04.07 07:45

Takács Krisztián lett Korlát új polgármestere

Publikálás dátuma
2019.02.17 21:34
Illusztráció
Fotó: Népszava/
Négy független jelölt közül Takács Krisztián nyerte el a polgármesteri tisztséget a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Korlát községben vasárnap tartott időközi választáson - közölte Szatmári Fruzsina aljegyző.
Tájékoztatása szerint a választási névjegyzékben szereplő 241 lakos közül 204-en voksoltak, három szavazat érvénytelen volt. Takács Krisztián 107, Horváth Elemér 54, Lukács Máté 21, míg Báder József 19 voksot kapott. Az időközi választást azért írták ki, mert a község korábbi polgármestere, Hriczu Imre (független) lemondott posztjáról. 

Mekényesen és Bakonyszentivánon is a posztért egyedüliként induló független jelölt nyert

  • Schild Róbertet 45-vokssal választották meg, egy szavazat érvénytelen volt. Mekényes választási névjegyzékében 250-en szerepeltek. Az időközi voksolást azért kellett kiírni, mert a község korábbi független polgármestere, Major Ottó novemberben lemondott.
  • Frum Istvánt választották a Veszprém megyei település első emberévé. A 183 választásra jogosult polgár közül 71 járult a szavazóurnához. Egy szavazat érvénytelen volt. Bakonyszentivánon azért kellett időközi polgármester-választást tartani, mert a település korábbi polgármestere, Karvas János - aki szintén függetlenként töltötte be a tisztséget - novemberben elhunyt.
Szerző
2019.02.17 21:34

Parlament: már az ellenőrzőket is ellenőrzik

Publikálás dátuma
2019.02.17 19:39

Fotó: / Vajda József
Szigorítják a belépést: az országgyűlési őrök saját kollégáik elé rakják majd ki a zsebükből a holmijukat.
Az Országgyűlés Hivatala főigazgató-helyettesének vasárnapi körlevelében az szerepel, hogy „2019. február 18-tól további intézkedésig az Országházba, illetve az Országgyűlés Irodaházába történő belépés során a biztonsági igazolvánnyal, az Országgyűlési Őrség szolgálati igazolványával rendelkező személyeket, és az Országgyűlés Hivatala által foglalkoztatott országgyűlési köztisztviselőket és munkavállalókat az Országgyűlési Őrség tagjai csak biztonságtechnikai ellenőrzést (személy- és csomagellenőrzést) követően léptetik be” – írja a hvg.hu. A portál szerint a körlevél indoklást, magyarázatot nem tartalmaz.    Mint írják, „biztonsági igazolványt” a vonatkozó házelnöki rendelkezés szerint „az Országgyűlés, illetve a védett személyek biztonságáért felelős fegyveres testületek – amelyek ellátják a személyvédelmi, illetve a Szent Korona és a hozzá kapcsolódó jelvények védelmi feladatait – az Országházban, az Irodaházban szolgálatot teljesítő állománya” használ. Vagyis az ellenőrzőket is ellenőrzik, az országgyűlési őrök saját éppen szolgálatban lévő kollégáik elé rakják majd ki a zsebükből a holmijukat. Az újságíróknak és más látogatóknak eddig is túl kellett esniük ilyen ellenőrzésen. Magukra az országgyűlési képviselőkre az intézkedés nem vonatkozik, mert az ő okmányukat képviselői igazolványnak hívják.
2019.02.17 19:39