Előfizetés

Karácsony maga mögé utasította Szélt és Vonát

Publikálás dátuma
2018.04.07. 17:39
Fotó: RTL Klub
Karácsony nyerte az RTL Klub miniszterelnöki vitáját – a jobbikosoknak azonban inkább Szél Bernadett szimpatikus, persze csak Vona Gábor után. A Vasárnapi Hírek cikke.

Karácsony Gergely volt a legszimpatikusabb szereplője a miniszterelnök-jelölti vitának – ezt találta a Vasárnapi Hírek megbízásából mérő Publicus Intézet. A vitát valamilyen formában nyomon követők 27 százaléka az MSZP-Párbeszéd favoritját szerette a legjobban, míg a második helyen Vona Gábor végzett (a Jobbik elnökével 20 százalék szimpatizált). Szél Bernadett mindkettőjük mögött messze lemaradt 9 százalékkal. Igaz, viszonylag sokan – 44 százaléknyian – nem tudták, vagy nem akarták megmondani, kit kedvelnek a legjobban. Persze ez egyrészt jelenthet döntésképtelenséget, másrészt viszont az is előfordulhat, hogy ezt a kört a vita egyetlen szereplője sem tudta meggyőzni. Utóbbinál mindenképpen figyelembe kell venni, hogy a vitát fideszesek is nyomon követhették, a kormánypárt híveit pedig természetesen egyik résztvevő sem nyűgözte le.

Ami pedig a tartalmat illeti – azaz azt, hogy ki volt a leginkább meggyőző – nos, ebben a kategóriában is Karácsony volt az első, 27 százalékkal. Csakhogy itt már szorosabb a mezőny: Vona Gágor eredménye 19, míg Széle Bernadetté 18 százalék. Ami meglehetősen érdekes, hogy az MSZP-Párbeszéd tábornak magától értetődően Karácsony Gergely volt a legszimpatikusabb 76 százalékkal, illetve Vona – igaz, mindössze nyolc százalék erejéig. Ez a választói kör azonban Szél Bernadettet nem tekinti hitelesnek. Nem úgy a Jobbik-tábora, amelyik Vonát 73 százalékos arányban tartotta meggyőzőnek, míg 27 százaléka leginkább Szél Bernadettnek hitt. (Megjegyzendő: ez nem csoda, hiszen Karácsony világossá tette, nem kormányozna koalícióban a Jobbikkal, Vona pedig deklarálta, hogy szívesen regnálna együtt az LMP-vel.)

Ami viszont nagyon fontos: a jelek szerint mindhárom jelölt hasonló eséllyel játszhat a bizonytalanokra – ugyanis ennek a körnek 13 százaléka Karácsony mondanivalóját szerette a legjobban, ám az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltjének eredményétől Vona mindössze egy, Szél pedig két százalékponttal maradt el. A bizonytalanok 63 százaléka azonban nem tudta, vagy nem akarta megmondani, kit tartott a legmeggyőzőbbnek. Márpedig az aktív bizonytalanok (mintegy 900 ezer ember) 45 százaléka gyakorlatilag a szavazófülkében dönti majd el, melyik jelölt neve mellé húzza az X-et.

25 százalék

látta, vagy követte valamilyen formában nyomon a miniszterelnök-jelölti vitát.

Így manipulál a kormány - Médiamunkások vallomása

Publikálás dátuma
2018.04.07. 15:35
Forrás: Al-Jazeera videó

A Mércén megjelentetett, az Al-Jazeera által készített - angol nyelvű - összeállítás nyitányán elemzők vázolják a hazai médiahelyzetet, miként működtetik a teljes mértékben elfoglalt hajdan köz-, mára állami médiumokban a kormány-, illetve gyűlöletpropagandát. 

A tudósítás bemutat civil orgánumot is, (Átlátszó) jelezve, amely felületek megpróbálnak szembemenni a sugalmazott információkkal, és legalább valamelyest közelíteni a valósághoz, pokoli nehéz helyzetben vannak, mintha csúzlival próbálnának egy ágyúval szemben győztes csatát vívni. 

Felsorolják a lehengerlő médiafölény hátterét, a 11 rádióállomást, 20 tévécsatornát, nyomtatott sajtóhálózatot (vidéki lapok)  és számos netes felületet, az egész networköt, amely a kormánypropaganda szolgálója lett.  

A megszólaltatott állami médiamunkások nevük, külsejük, hangjuk anonimizálását kérve, egyebek mellett elmondták: határozott sorvezetőt kaptak arra nézve, hogy semmi negatívumot nem jelentethetnek meg a kormányról. Abban sem lehetett önállóságuk, hogy mérlegelhessék a Sorossal, illetve "migránsokkal" kapcsolatos propagandaanyagok közreadását. "A főszerkesztő gyakorlatilag egy diktátor, ha jön az ímél, az embernek összeszorul a gyomra. Van, hogy ordítva ront ki az irodájából: ezt nem írhatjátok meg, ez Orbán ellen van!"

"Három kulcsszó volt: Soros, migránsok, és balliberálisok" - mondta el egyikük. De van ennél is durvább: a videón elhangzottak szerint a kormánygépezet maga gyárt kamu, lejárató "dokumentumokat". 

Az Al-Jazzera munkatársai felvették a kapcsolatot Kovács Zoltán kormányszóvivővel, aki a megkeresésre azt üzente: nem gondolja, hogy a kormánynak bármilyen módon kommentálnia kellene a média ügyeit.  "Szögezzük le: a kormánynak semmi dolga a médiával" - tette hozzá az üzenetváltás során. 

 lásd még: Nagykövetségektől rendelt "migránsozó" rémhíreket a kormány

Nem akart bemutatkozni a pécsi állatkert új lakója

Publikálás dátuma
2018.04.07. 14:12
Illusztráció: AFP
Perzsa leopárd egyeddel gazdagodott a pécsi állatkert: a Sara nevű, hároméves nőstény a már a mecsekoldali vadasparkban élő nyolc éves Taian elnevezésű hím társa lesz.

Pap Zsuzsanna, az intézmény gyűjteményi és nevelési vezetője pénteken újságíróknak elmondta, hogy a létesítmény új lakója csehországi Dvur Kralove állatkertjéből érkezett Pécsre az Európai Fajfenntartó Tenyészprogram (EEP) keretében. A program a tagállatkertek populációjának növekedését segíti elő - olvasható az MTI-hez eljuttatott írásos összegzésben. Az EEP - mint írták - komoly hangsúlyt helyez a genetikai és demográfiai koordinációra, valamint a különböző állategészségügyi és -tartási módszerek összehangolására.

Mint Pap Zsuzsanna beszámolt róla, mintegy 30 napot szánnak arra, hogy az állatok rácson keresztül megismerkedjenek egymással, és reményeik szerint a jövőben a mindkét perzsa leopárd egyszerre használja majd a kifutót. Az állatot a sajtóeseményen egyelőre bemutatni nem tudták, mivel Sara csütörtök esti megérkezése óta nem volt hajlandó magától kijönni a szállítására szolgáló dobozból.

Pap Zsuzsanna közölte, a leopárdok esetleges szaporításáról az EEP-tagság miatt a pécsi állatkert erről önállóan nem is dönthet, így egyelőre nem várnak szaporulatot a két egyedtől.

A perzsa leopárd (Panthera pardus saxicolor) a leopárdok - vagy más néven párducok - legnagyobbra növő alfaja. Irán, Irak, Afganisztán, Tádzsikisztán, Türkmenisztán és Üzbegisztán, valamint Örményország területén is őshonos. Élőhelyén veszélyeztetett állatnak számít, vadon élő állományát kevesebb mint kétezer egyedre becsülik. A világ állatkertjeiben mintegy 160 perzsa leopárd él, közülük valamivel több mint száz az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) által életre hívott tenyészprogramban részt vevő állatkertek lakója. Megjelenésére jellemző a világos bunda, viszonylag kisméretű foltokkal. Természetes élőhelyének csúcsragadozója, elsősorban közepes termetű patásokat zsákmányol, de nem veti meg a kis testű emlősöket és a madarakat sem.