Előfizetés

A poszt kötelez - Merkel is gratulált Orbán Viktornak

Publikálás dátuma
2018.04.09. 15:28
AFP fotó
Angela Merkel német kancellár írásban gratulált Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek választási győzelméhez, adja hírül az MTI a német szövetségi kormány szóvivőjének közlése nyomán.

Steffen Seibert tájékoztatóján kérdésre válaszolva elmondta, hogy a kancellár a szokásoknak megfelelően gratulált a magyar kormányfőnek.

Németország és Magyarország a hosszú, gyümölcsöző közös történelem és partnerség révén szoros kapcsolatban áll egymással, és Magyarország megbízható partnerként számíthat Németországra az európai és a kétoldalú ügyek előmozdításában - írta Angela Merkel.

A szóvivő hozzátette: nagyon nyilvánvaló, hogy együttműködésünkben vitatott témák is vannak, köztük a migrációs politika, de a kancellár és a szövetségi kormány továbbra is készen áll az együttműködés továbbfejlesztésére a kétoldalú kapcsolatok területén, valamint közös EU-tagságunk, és a minket Európában egyesítő értékek keretében.

lásd még: A "testvérek" követni fogják - Sorra gratulálnak Orbánnak

Fél órával rövidül a Brüsszel-Amszterdam vonatút

Publikálás dátuma
2018.04.09. 13:03
Amszterdam, köponti pályaudvar - AFP fotó
Hétfőtől harminc perccel rövidül a Brüsszel és Amszterdam közötti intercity vonatok menetideje - közölte a La Libre Belgique című belga napilap a belga és a holland vasúttársaságok információira hivatkozva hétfőn.

A tájékoztatás szerint a két főváros közötti menetidő 2 óra 53 perc lesz. A Hollandia és Belgium között közlekedő vonatok száma a korábbival megegyezően, 16 marad naponta, azonban megosztják azokat: tizenkettő közülük Amszterdamot, négy Hágát köti össze a belga fővárossal.   Mint közölték, a megváltozott menetrend azokat a vonatokat érinti, amelyek megállnak a zaventemi, Brüsszel nemzetközi repülőterén is. Belgiumban egy újabb megállót is létesítettek, a vonatok hétfőtől megállnak Noorderkempen állomáson is. Az intercity Hollandiában Roosendaal és Dordrecht helyett Breda jobb megközelíthetőségét biztosítja. (MTI)

A szíriai gáztámadások miatt ülésezik az ENSZ BT (videó)

Publikálás dátuma
2018.04.09. 12:04
Harcok Dumában, vasárnap. Fotó: STRINGER / AFP
Kétszer is tárgyal a szíriai konfliktusról hétfőn az ENSZ Biztonsági Tanácsa, írja az Euronews. Az elsőt Oroszország hívta össze, a másodikat 9 másik tagország. Aszad miatt feszülhet egymásnak Washington, Brüsszel és Moszkva.

Az első rendkívüli ülést Moszkva hívta össze, ahogy fogalmazott ,,a nemzetközi békét és biztonságot fenyegető veszélyek" miatt. A 9 BT tagország által kezdeményezett második tanácskozáson pedig a kelet-gútai vegyi fegyver támadásról beszélnek majd.

Teljesen világos, hogy az Aszad-rezsim nem vált meg vegyi fegyvereitől, ahogy a nemzetközi előírások alapján tennie kellett volna - magyarázta az Euronewsnak egy szakértő. A szuperhatalmak után a szír kormány rendelkezik a legnagyobb készlettel, és valószínűleg sok mindenről még nem is tudunk, mondta.

Egész családok fulladhattak meg vasárnap, mikor állítólag egy helikopterről dobtak le vegyi anyagot a kelet-gútai Duma városára. A halálos áldozatok száma folyamatosan emelkedik, egyes közlések szerint legalább 150 személy vesztette életét, ez azonban messze nem a végleges szám.

Donald Trump amerikai elnök ellencsapással fenyegette meg az Oroszország által támogatott damaszkuszi vezetést a gáztámadás miatt, az Európai Unió pedig egy nemzetközi összefogást sürgetett az Aszad-rezsim ellen - így a hétfői üléseken feltehetően feszült lesz a légkör.