Az internet mindig újabb csodadiéták lelőhelye, sokszor ezek nemcsak azt ígérik, hogy gyorsan és sokat fogyhatunk, de különböző betegségeink is meggyógyulhatnak. Shenker-Horváth Kinga dietetikus arra hívta fel a figyelmet, hogy ezek jobb esetben nem hatásosak, de akár rosszabbul is járhatunk. Példaként a lúgosítást említette, amelynek elmélete azon alapul, hogy bizonyos ételek fogyasztása segít fenntartani szervezetünk ideális pH-egyensúlyát. Az étrendünk azonban csak a vizelet pH-jára van hatással, a vér pH-ját nem befolyásolja, testünk a táplálkozásunktól függetlenül fenntartja a sav-bázis egyensúlyt. A táplálékaink kémiai karakterüket tekintve valóban lehetnek savasak, lúgosak vagy semlegesek, de a szervezetre gyakorolt hatásuk az anyagcsere során történő lebomlásuktól is függ. A lúgosító étrend pozitívuma, hogy sok zöldség és gyümölcs (bár ezeken belül is akad pár tiltólistás) fogyasztását ajánlja, az viszont hátrányos, hogy kizár vagy korlátoz különböző élelmiszercsoportokat (például gabonafélék, tejtermékek, húsok, tojás), ami hosszú távon hiányállapotokat idézhet elő – hangsúlyozta a szakember. A dietetikus másik példaként a salaktalanítást említette. Shenker-Horváth Kinga Dr. Zacher Gábor toxikológus főorvost idézte, aki azt mondta: méregteleníteni akkor kell, ha valaki fagyállót ivott. A méregtelenítéshez szükséges folyamatokat az erre „szakosodott” szerveink - máj, vese – elvégzik.
Jojó-csapda
Illusztráció: AFP
Rengeteg módszer: léböjt, vércsoport- és szétválasztó diéták, egyetlen élelmiszeren – például burgonya, rizs, tojás, görögdinnye – alapuló, valamelyik tápanyagot - szénhidrát, fehérje, zsír – kizáró vagy éppen abban bővelkedő kúrák tömkelege kínál gyors és kínlódásmentes fogyást. És mindig vannak aktuális ellenségek, ilyen volt korábban a zsír, most pedig a szénhidrát a bűnös mindenért – sorolja Shenker-Horváth Kinga. A dietetikus kiemelte, hogy a divatdiéták nagy részével rövid távon lehet ugyan fogyni, de ez a súlycsökkenés nem a kívánt zsírból, hanem legnagyobb részt vízből történik és még izomvesztéssel is jár. A szervezet éhezésként éli meg a hirtelen és drasztikus kalóriamegvonást, aminek hatására takarékos üzemmódba kapcsol. A normál táplálkozásra való visszaálláskor pedig raktározásba kezd, ennek „köszönhetően” a gyorsan leadott kilók - sőt sokszor még egy kis plusz is – hasonlóan rövid idő alatt visszajönnek, ez a jojó-effektus csapdája.
Csodadiéták helyett személyre szabás
Nagyobb, 10-20-30 kilós fogyáshoz mindenképpen életmódváltásra van szükség. „Ez összetett dolog, tartós eredményhez a táplálkozásnak és a mozgásnak kéz a kézben kell járnia” - fogalmazott a dietetikus. Heti 0,5-1 kiló fogyás nem terheli meg a szervezetet, ez az ideális ütem, de a súlycsökkenést sok tényező befolyásolja. Az egészséges fogyáshoz nem kell éhezni és sanyargatni a szervezetünket, legyünk türelmesek, a változtatásokat fokozatosan vezessük be. Egy rosszul megválasztott diéta sokat árthat, például köszvényes rohamra való hajlam esetén egy ketogén vagy paleo diéta kiválthatja a panaszokat. Érdemes dietetikushoz fordulni, aki segít kialakítani egy teljesen egyénre szabott étrendet – hangsúlyozta Shenker-Horváth Kinga. Speciális diéták is beilleszthetők az egészséges étrendbe addig, amíg elegendő energiával, valamint tápanyaggal látják el a szervezetet és nem veszélyeztetik a megfelelő működését. Fontos, hogy megmaradjon a makrotápanyagok: szénhidrátok, fehérjék, zsírok, és a mikrotápanyagok: vitaminok, ásványi anyagok optimális aránya és mennyisége. Sokféle, jó minőségű élelmiszerből felépülő, változatos és kiegyensúlyozott legyen az étrendünk – ajánlotta a dietetikus.