Elégtétel: a civil szervezetekkel kezd Orbán

Publikálás dátuma
2018.04.09. 21:27
Fotó: Szalmás Péter

Úgy tűnik, nem várható konszolidáció a Fidesz-KDNP politikájában, és továbbra is migránsozással tartanák tűzben a szavazóikat. Erre utal legalábbis, hogy Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője azt mondta az M1 hétfő reggeli műsorában: minősített többség birtokában az első törvények között fogadhatják el a Stop Soros! névre hallgató jogszabály-csomagot. Az Országgyűlés várhatóan április végén ülhet össze leghamarabb, ez a kérdés pedig már májusban sorra kerülhet. – Ne legyen kétsége senkinek, ez szuverenitási kérdés, az ország biztonságáról van szó – fogalmazott a szóvivő, azt is megjegyezve, hogy nem számítottak ilyen arányú győzelemre.

A törvénycsomag szerint a „migrációt segítő” szervezetek csak belügyminiszteri engedéllyel dolgozhatnának, az engedély megszerzéséhez pedig nemzetbiztonsági vizsgálaton is át kellene esniük. A külföldről származó bevételek után 25 százalékos illetéket kellene fizetni, az országhatár 8 kilométeres sávjából pedig szinte bárkit ki lehetne tiltani.

A Magyar Helsinki Bizottság a választási eredmények ismeretében kiadott egy közleményt, amelyben jelezte, hogy nem hagyja abba jogvédő tevékenységet. „Eleget teszünk küldetésünknek, és mindent elkövetünk annak érdekében, hogy a hatalom nyomása ellenére is folytassuk munkánkat” – írták. Közleményük szerint olyan politikai erő kapott újabb négy évre felhatalmazást és szerzett kétharmados többséget, amelyik „nyolc éves kormányzása alatt világossá tette: a jogállami és demokratikus értékeknél, az emberi jogoknál és az alkotmánynál fontosabbnak tekinti hatalmi érdekeit”. A Helsinki Bizottság szerint a kormány ellenségnek tekinti a független civil szervezeteket és jogvédőket, és mindent elkövet azért, hogy „elszigetelje, befeketítse és felszámolja” őket.

Harcra készül egy másik célkeresztben lévő szervezet is, az Amnesty International Magyarország. – Az elmúlt években a kormány ott próbált meg keresztbe tenni a jogvédő civil szervezeteknek, ahol csak tudott. Lehet bármennyire ellenséges a kormányzati propaganda, fogadhatnak el bármilyen jogkorlátozó törvényeket, mi nem hátrálunk, és tovább küzdünk azért a Magyarországért, ahol mindenkit egyforma tisztelet és jogok illetnek meg – közölte Iván Júlia, a szervezet igazgatója. – Talán még sohasem volt ennyire fontos a rendszerváltás óta a Magyarországon működő civil szervezetek munkája – tette hozzá.

Szerző